Możesz używać zamiast jajek. Uda się nawet ciasto i jajecznica

Są wśród nas osoby, które nie jedzą jajek lub nie mogą ich spożywać z różnych powodów. Zdarzają się też sytuacje, kiedy akurat w naszej lodówce brakuje tego składnika, a w planach mieliśmy właśnie przygotowanie potrawy, wymagającej jajka. Na szczęście jest na to sposób - zobaczcie, jakimi produktami można zastąpić jajko w poszczególnych daniach.

jajkaZabrakło ci jajek? Wiemy, czym może je zastąpić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie potraw bez użycia jajek to duże wyzwanie dla wegan. Jajko jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników kulinarnych. Trudno znaleźć produkt posiadający podobne właściwości. Oprócz tego, że jajka zawierają ogromną ilość cennych składników odżywczych, w tym licznych składników mineralnych i witamin, posiadają zdolność wiązania ze sobą składników. Na szczęście jest kilka produktów, które nadają się na zamienniki jajka.

Zacznijmy od propozycji zastąpienia jajek w wypiekach, ponieważ wielu osobom wydawać się to może prawdziwym wyzwaniem. Co może "udawać" jajko w ciastach i wypiekach? Oto kilka sprawdzonych propozycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Siemię lniane

Siemię lniane, nazywane superfood, to doskonałe źródło błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Zawiera wiele cennych składników mineralnych (np. magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, miedź), witamin (B1, B6, PP) i kwasu foliowego. Reguluje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm, wzmacnia odporność i eliminuje zatrzymywanie wody w organizmie. Pod względem wartości odżywczych godnie może reprezentować jajko. Co więcej, w zmielonej postaci świetnie poradzi sobie z wiązaniem ciasta.

Propozycja zamiany: 1-2 łyżkę zmielonego siemienia lnianego połącz z 3 łyżkami wody i pozostaw na chwilę - do czasu, aż uzyska konsystencję żelu. Podane proporcje są alternatywą dla 1 jajka.

Zmielone siemię lniane dobrze komponuje się w ciastach, biszkoptach, naleśnikach i chlebach. Ma delikatnie orzechowy smak, więc szczególnie przy deserowych wypiekach zaowocuje ciekawą nutą smakową.

Nasiona chia

Nasiona chia są w stanie zastąpić jajko równie dobrze jak siemię lniane. Te niepozorne, niewielkie nasiona są bogate w białko, błonnik i cenne kwasy tłuszczowe. Zawierają żelazo, magnez, fosfor i cynk, a także witaminy B1 i B3, wspierające pracę układu nerwowego. Nasiona chia mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają w walce z infekcjami, chorobami i niekorzystnym działaniem stresu.

Świetnie nadają się do słodkich wypieków, choć do tych bardziej wytrawnych także. Z uwagi na to, że pęcznieją w połączeniu z wodą, tworząc konsystencję budyniu, świetnie wiążą ciasto.

Propozycja zamiany: 1 łyżkę nasion chia połącz z 3 łyżkami wody - takie proporcje zastąpią 1 jajko.

Aquafaba

Jako zamiennik jajek można przetestować również aquafabę, czyli wodę, który powstała po ugotowaniu warzyw strączkowych. Skąd pochodzi ta tajemniczo brzmiąca nazwa? Słowo "aqua" oznacza wodę, zaś "faba" - fasolę. Aquafaba wyróżnia się podobnymi właściwościami do białka jaj - ma działanie emulgujące, pieniące oraz zagęszczające.

Propozycja zamiany: 3 łyżki płynu po gotowaniu warzyw strączkowych zastępują jedno jajko.

Aquafaba ubita z cukrem staje się sztywną masą o białej barwie. Można ją dodać do czekoladowych musów, słodkich makaroników i przygotowania bezy.

Mąka

Do wypieków można śmiało wykorzystać mąkę zamiast jajek. Wystarczy zmieszać ją z odpowiednią ilością wody, by zadziałała spulchniająco i wiążąco. Bardzo dobrze sprawdzi w tym przypadku mąka ziemniaczana, bezglutenowa, kukurydziana i owsiana.

Propozycja zamiany: 1 łyżkę skrobi połącz z 3 łyżkami wody - zamiennik 1 jajka.

Mąka sojowa: 1-2 łyżki mąki sojowej połącz z 1-2 łyżkami wody - zamiennik 1 jajka.

Przecier jabłkowy

Do ciast i wypieków na słodko można z powodzeniem zastosować również owocowy zamiennik. W wielu przepisach polecany jest mus lub przecier jabłkowy, który zazwyczaj nie posiada w składzie dodatkowego cukru (a przynajmniej starajcie się taki wybrać). Przecier jabłkowy zapewni właściwą konsystencję, odpowiednią wilgotność, a także poprawi smak. Z uwagi na to, że sam w sobie jest słodki, można zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

Propozycja zamiany: 3 łyżki przecieru jabłkowego (ok. 70 g) zastępują 1 jajko.

Przecier jabłkowy będzie idealny do takich wypieków jak brownie czy muffinki.

Banan

Wśród owocowych zamienników jajka warto wspomnieć również o bananie. Ten pełen potasu, miedzi i manganu owoc doskonale nadaje się do ciast. Przypomnijmy, że w 100 gramach banana znajduje się ok. 358 mg potasu. Zjedzenie jednego banana w ciągu dnia jest w stanie pokryć 10 proc. dobowego zapotrzebowania organizmu na potas. Szczególnie polecane są dojrzałe banany, które sprawdzają się jako spoiwo ciasta, a dodatkowo nadają słodkiego smaku.

Propozycja zamiany: pół banana zastępuje 1 jajko.

Banany, podobnie jak mus jabłkowy, są polecane do wypieków brownie czy muffinek.

A co zamiast jajka do przygotowania panierki?

Jajko przydaje się nie tylko w wypiekach. Bardzo często potrzebne jest to przygotowania kotletów czy warzyw w panierce. Czego można użyć w tym przypadku? Okazuje się, że do przygotowania potraw wymagających panierowania można użyć np. jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, mąki zmieszanej z wodą lub mlekiem, mleka skondensowanego połączonego z wybranymi przyprawami, a także majonezu lub musztardy.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej