Możesz używać zamiast jajek. Uda się nawet ciasto i jajecznica
Są wśród nas osoby, które nie jedzą jajek lub nie mogą ich spożywać z różnych powodów. Zdarzają się też sytuacje, kiedy akurat w naszej lodówce brakuje tego składnika, a w planach mieliśmy właśnie przygotowanie potrawy, wymagającej jajka. Na szczęście jest na to sposób - zobaczcie, jakimi produktami można zastąpić jajko w poszczególnych daniach.
Przygotowanie potraw bez użycia jajek to duże wyzwanie dla wegan. Jajko jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników kulinarnych. Trudno znaleźć produkt posiadający podobne właściwości. Oprócz tego, że jajka zawierają ogromną ilość cennych składników odżywczych, w tym licznych składników mineralnych i witamin, posiadają zdolność wiązania ze sobą składników. Na szczęście jest kilka produktów, które nadają się na zamienniki jajka.
Zacznijmy od propozycji zastąpienia jajek w wypiekach, ponieważ wielu osobom wydawać się to może prawdziwym wyzwaniem. Co może "udawać" jajko w ciastach i wypiekach? Oto kilka sprawdzonych propozycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie
Siemię lniane
Siemię lniane, nazywane superfood, to doskonałe źródło błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Zawiera wiele cennych składników mineralnych (np. magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, miedź), witamin (B1, B6, PP) i kwasu foliowego. Reguluje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm, wzmacnia odporność i eliminuje zatrzymywanie wody w organizmie. Pod względem wartości odżywczych godnie może reprezentować jajko. Co więcej, w zmielonej postaci świetnie poradzi sobie z wiązaniem ciasta.
Propozycja zamiany: 1-2 łyżkę zmielonego siemienia lnianego połącz z 3 łyżkami wody i pozostaw na chwilę - do czasu, aż uzyska konsystencję żelu. Podane proporcje są alternatywą dla 1 jajka.
Zmielone siemię lniane dobrze komponuje się w ciastach, biszkoptach, naleśnikach i chlebach. Ma delikatnie orzechowy smak, więc szczególnie przy deserowych wypiekach zaowocuje ciekawą nutą smakową.
Nasiona chia
Nasiona chia są w stanie zastąpić jajko równie dobrze jak siemię lniane. Te niepozorne, niewielkie nasiona są bogate w białko, błonnik i cenne kwasy tłuszczowe. Zawierają żelazo, magnez, fosfor i cynk, a także witaminy B1 i B3, wspierające pracę układu nerwowego. Nasiona chia mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają w walce z infekcjami, chorobami i niekorzystnym działaniem stresu.
Świetnie nadają się do słodkich wypieków, choć do tych bardziej wytrawnych także. Z uwagi na to, że pęcznieją w połączeniu z wodą, tworząc konsystencję budyniu, świetnie wiążą ciasto.
Propozycja zamiany: 1 łyżkę nasion chia połącz z 3 łyżkami wody - takie proporcje zastąpią 1 jajko.
Aquafaba
Jako zamiennik jajek można przetestować również aquafabę, czyli wodę, który powstała po ugotowaniu warzyw strączkowych. Skąd pochodzi ta tajemniczo brzmiąca nazwa? Słowo "aqua" oznacza wodę, zaś "faba" - fasolę. Aquafaba wyróżnia się podobnymi właściwościami do białka jaj - ma działanie emulgujące, pieniące oraz zagęszczające.
Propozycja zamiany: 3 łyżki płynu po gotowaniu warzyw strączkowych zastępują jedno jajko.
Aquafaba ubita z cukrem staje się sztywną masą o białej barwie. Można ją dodać do czekoladowych musów, słodkich makaroników i przygotowania bezy.
Mąka
Do wypieków można śmiało wykorzystać mąkę zamiast jajek. Wystarczy zmieszać ją z odpowiednią ilością wody, by zadziałała spulchniająco i wiążąco. Bardzo dobrze sprawdzi w tym przypadku mąka ziemniaczana, bezglutenowa, kukurydziana i owsiana.
Propozycja zamiany: 1 łyżkę skrobi połącz z 3 łyżkami wody - zamiennik 1 jajka.
Mąka sojowa: 1-2 łyżki mąki sojowej połącz z 1-2 łyżkami wody - zamiennik 1 jajka.
Przecier jabłkowy
Do ciast i wypieków na słodko można z powodzeniem zastosować również owocowy zamiennik. W wielu przepisach polecany jest mus lub przecier jabłkowy, który zazwyczaj nie posiada w składzie dodatkowego cukru (a przynajmniej starajcie się taki wybrać). Przecier jabłkowy zapewni właściwą konsystencję, odpowiednią wilgotność, a także poprawi smak. Z uwagi na to, że sam w sobie jest słodki, można zmniejszyć ilość cukru w przepisie.
Propozycja zamiany: 3 łyżki przecieru jabłkowego (ok. 70 g) zastępują 1 jajko.
Przecier jabłkowy będzie idealny do takich wypieków jak brownie czy muffinki.
Banan
Wśród owocowych zamienników jajka warto wspomnieć również o bananie. Ten pełen potasu, miedzi i manganu owoc doskonale nadaje się do ciast. Przypomnijmy, że w 100 gramach banana znajduje się ok. 358 mg potasu. Zjedzenie jednego banana w ciągu dnia jest w stanie pokryć 10 proc. dobowego zapotrzebowania organizmu na potas. Szczególnie polecane są dojrzałe banany, które sprawdzają się jako spoiwo ciasta, a dodatkowo nadają słodkiego smaku.
Propozycja zamiany: pół banana zastępuje 1 jajko.
Banany, podobnie jak mus jabłkowy, są polecane do wypieków brownie czy muffinek.
A co zamiast jajka do przygotowania panierki?
Jajko przydaje się nie tylko w wypiekach. Bardzo często potrzebne jest to przygotowania kotlet ów czy warzyw w panierce. Czego można użyć w tym przypadku? Okazuje się, że do przygotowania potraw wymagających panierowania można użyć np. jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, mąki zmieszanej z wodą lub mlekiem, mleka skondensowanego połączonego z wybranymi przyprawami, a także majonezu lub musztardy.