PrzepisKuchnia tajskaTa przyprawa to prawdziwy skarb. Poprawia smak potraw i likwiduje migrenę oraz wzdęcia

Ta przyprawa to prawdziwy skarb. Poprawia smak potraw i likwiduje migrenę oraz wzdęcia

Nazywana jest potocznie chińskim kardamonem, choć zdecydowanie bliżej jej do imbiru. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, ma bowiem wyraźny smak, nadający potrawom unikalności. Galgant, bo o nim mowa, docenia się również za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwskurczowe. Jak jeść tę przyprawę i w jakich dolegliwościach przyniesie ulgę?

Galgant i jego właściwości
Galgant i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Silvia Bogdanski

29.07.2024 | aktual.: 29.07.2024 21:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Galgant, znany także jako galangal, alpinia lekarska lub alpinia galgant, to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Nieoficjalnie bywa nazwana również "chińskim kardamonem" i "dzikim kardamonem". Należy jednak do rodziny imbirowatych i właśnie z imbirem ma więcej wspólnego niż z kardamonem. Podobnie jak imbir, alpinię wykorzystuje się w kuchni jako przyprawę. Doceniana jest za intensywny, ostry, lekko gorzkawy smak z wyczuwalną imbirowo-cytrynową nutą.

Jednak nie tylko smak wyróżnia tę roślinę. Przede wszystkim słynie ze swoich właściwości leczniczych, które były znane już w starożytności (nawet św. Hildegarda zachwalała moc galgantu i nazywała go "przyprawą życia"). Do Europy galgant dotarł dopiero w średniowieczu, dzięki arabskim medykom, i szybko zyskał zasłużoną popularność. Choć w Niemczech roślina otrzymała status leku, to w Polsce wciąż zbyt mało się o niej mówi. Tymczasem stosowanie alpinii lekarskiej ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości galgantu

Surowcem leczniczym galgantu jest jego korzeń (kłącze). To właśnie w tej części znajdują się cenne składniki, takie jak rzadkie olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy, wykazujące silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwskurczowe. W korzeniu są także obecne pikantne substancje, które łagodząco wpływają na żołądek i niwelują skłonności do wymiotów, związane np. z chorobą lokomocyjną.

Z uwagi na skład tych substancji, spożywanie galgantu pozytywnie wpłynie na zmniejszenie bólu głowy i migren, bólu reumatycznego oraz bólu pleców. Ta przyprawa wzmocni serce, usprawni pracę układu krążenia. Korzystnie działa na wzmocnienie odporności organizmu, obniżenie temperatury i walkę z infekcjami.

Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?
Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?© Adobe Stock | Mirko Sobotta

Alpinia pomaga zapobiegać wystąpieniu udaru oraz zawału. Zdaniem naukowców, niektóre substancje aktywne mają zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Galgant warto spożywać również w celu usprawnienia procesu trawienia, poprawy metabolizmu, likwidacji skurczy żołądka i wzdęć.

Ale to nie wszystko. Ta roślina jest naturalnym "lekarstwem" dla osób narażonych na duży stres, które mierzą się z wyczerpaniem nerwowym. Działanie cennego korzenia poprawia krążenie wewnątrzczaszkowe, łagodzi objawy nerwicy, ma właściwości uspokajające. Z tego względu warto go włączyć do swojej diety, zarówno przy ogólnym osłabieniu, jak i rozdrażnieniu wywołanym stresem.

Zastosowanie w kuchni galangalu

Galangal należy do kluczowych przypraw stosowanych w kuchni tajskiej oraz indonezyjskiej. Świetnie komponuje się z kurkumą, czosnkiem, chili, tamaryndem, cytryną i trawą cytrynową. Dodany do zupy, szczególnie takiej z fasolą lub grochem, podkreśli jej smak. Bardzo dobrze współgra z rybami i mięsem, najlepiej ponoć z wołowiną. Potrawom przygotowanym na bazie warzyw nada oryginalnego smaku. Idealnie sprawdzi się także jako składnik sosów i marynat. Tarty korzeń wykorzystuje się do przygotowania napoju — jamu (tradycyjnego indonezyjskiego napoju z kurkumą na poprawę odporności).

O zdrowie swojego organizmu można zadbać, przygotowując również nalewkę z tą cenną przyprawą. Nalewka z galangalem zalecana jest głównie w przypadku niestrawności, dolegliwości żołądkowych, problemów z trawieniem, bólu brzucha, a także w celu pobudzenia apetytu. Alpinię lekarską dodaje się do przyrządzania kropli żołądkowych i likierów.

Tak naprawdę, jeśli lubimy ostre, wyraźne smaki, ta roślina może urozmaicić każde danie. Równie dobrze można ją dodać do kanapki, a nawet doprawić nią herbatę. Napar z alpinią lekarską zadziała rozgrzewająco, będzie więc doskonały szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Komu galgant nie będzie służył?

Galgant ma działanie lecznicze i jego pozytywny wpływ trudno zliczyć na palcach jednej ręki. Jednak są osoby, dla których alpinia lekarska nie będzie pożądana. Kto powinien unikać tej przyprawy?

Na tę roślinę powinny uważać osoby z chorobą wrzodową, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Również tym, którzy borykają się z napadami gorąca, radzi się, by go omijały. Ponieważ galgant rozgrzewa, spowoduje jeszcze wyższą temperaturę ciała i nasili pocenie się. Należy także pamiętać o dozwolonych dawkach — przekraczanie ich może wywołać przywidzenia oraz halucynacje.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
przyprawazdrowieimbir