Ta przyprawa to prawdziwy skarb. Poprawia smak potraw i likwiduje migrenę oraz wzdęcia

Nazywana jest potocznie chińskim kardamonem, choć zdecydowanie bliżej jej do imbiru. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, ma bowiem wyraźny smak, nadający potrawom unikalności. Galgant, bo o nim mowa, docenia się również za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwskurczowe. Jak jeść tę przyprawę i w jakich dolegliwościach przyniesie ulgę?

Galgant i jego właściwościGalgant i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Silvia Bogdanski

Galgant, znany także jako galangal, alpinia lekarska lub alpinia galgant, to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Nieoficjalnie bywa nazwana również "chińskim kardamonem" i "dzikim kardamonem". Należy jednak do rodziny imbirowatych i właśnie z imbirem ma więcej wspólnego niż z kardamonem. Podobnie jak imbir, alpinię wykorzystuje się w kuchni jako przyprawę. Doceniana jest za intensywny, ostry, lekko gorzkawy smak z wyczuwalną imbirowo-cytrynową nutą.

Jednak nie tylko smak wyróżnia tę roślinę. Przede wszystkim słynie ze swoich właściwości leczniczych, które były znane już w starożytności (nawet św. Hildegarda zachwalała moc galgantu i nazywała go "przyprawą życia"). Do Europy galgant dotarł dopiero w średniowieczu, dzięki arabskim medykom, i szybko zyskał zasłużoną popularność. Choć w Niemczech roślina otrzymała status leku, to w Polsce wciąż zbyt mało się o niej mówi. Tymczasem stosowanie alpinii lekarskiej ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Gdy pierwszy raz zrobiłem takie kotlety z cukinii, zniknęły w mgnieniu oka. Teraz robię co chwilę

Właściwości galgantu

Surowcem leczniczym galgantu jest jego korzeń (kłącze). To właśnie w tej części znajdują się cenne składniki, takie jak rzadkie olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy, wykazujące silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwskurczowe. W korzeniu są także obecne pikantne substancje, które łagodząco wpływają na żołądek i niwelują skłonności do wymiotów, związane np. z chorobą lokomocyjną.

Z uwagi na skład tych substancji, spożywanie galgantu pozytywnie wpłynie na zmniejszenie bólu głowy i migren, bólu reumatycznego oraz bólu pleców. Ta przyprawa wzmocni serce, usprawni pracę układu krążenia. Korzystnie działa na wzmocnienie odporności organizmu, obniżenie temperatury i walkę z infekcjami.

Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?
Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd? © Adobe Stock | Mirko Sobotta

Alpinia pomaga zapobiegać wystąpieniu udaru oraz zawału. Zdaniem naukowców, niektóre substancje aktywne mają zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Galgant warto spożywać również w celu usprawnienia procesu trawienia, poprawy metabolizmu, likwidacji skurczy żołądka i wzdęć.

Ale to nie wszystko. Ta roślina jest naturalnym "lekarstwem" dla osób narażonych na duży stres, które mierzą się z wyczerpaniem nerwowym. Działanie cennego korzenia poprawia krążenie wewnątrzczaszkowe, łagodzi objawy nerwicy, ma właściwości uspokajające. Z tego względu warto go włączyć do swojej diety, zarówno przy ogólnym osłabieniu, jak i rozdrażnieniu wywołanym stresem.

Zastosowanie w kuchni galangalu

Galangal należy do kluczowych przypraw stosowanych w kuchni tajskiej oraz indonezyjskiej. Świetnie komponuje się z kurkumą, czosnkiem, chili, tamaryndem, cytryną i trawą cytrynową. Dodany do zupy, szczególnie takiej z fasolą lub grochem, podkreśli jej smak. Bardzo dobrze współgra z rybami i mięsem, najlepiej ponoć z wołowiną. Potrawom przygotowanym na bazie warzyw nada oryginalnego smaku. Idealnie sprawdzi się także jako składnik sosów i marynat. Tarty korzeń wykorzystuje się do przygotowania napoju — jamu (tradycyjnego indonezyjskiego napoju z kurkumą na poprawę odporności).

O zdrowie swojego organizmu można zadbać, przygotowując również nalewkę z tą cenną przyprawą. Nalewka z galangalem zalecana jest głównie w przypadku niestrawności, dolegliwości żołądkowych, problemów z trawieniem, bólu brzucha, a także w celu pobudzenia apetytu. Alpinię lekarską dodaje się do przyrządzania kropli żołądkowych i likierów.

Tak naprawdę, jeśli lubimy ostre, wyraźne smaki, ta roślina może urozmaicić każde danie. Równie dobrze można ją dodać do kanapki, a nawet doprawić nią herbatę. Napar z alpinią lekarską zadziała rozgrzewająco, będzie więc doskonały szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Komu galgant nie będzie służył?

Galgant ma działanie lecznicze i jego pozytywny wpływ trudno zliczyć na palcach jednej ręki. Jednak są osoby, dla których alpinia lekarska nie będzie pożądana. Kto powinien unikać tej przyprawy?

Na tę roślinę powinny uważać osoby z chorobą wrzodową, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Również tym, którzy borykają się z napadami gorąca, radzi się, by go omijały. Ponieważ galgant rozgrzewa, spowoduje jeszcze wyższą temperaturę ciała i nasili pocenie się. Należy także pamiętać o dozwolonych dawkach — przekraczanie ich może wywołać przywidzenia oraz halucynacje.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu