Te desery gościły na stołach w czasach PRL-u. Dziś wracają do łask

Przygotowanie słodkich potraw było w PRLu nie lada wyzwaniem. Mamy i babcie stawały na głowie, by na stole pojawiły się pyszne desery, jak ciastka orzeszki nadziewane kremem, blok czekoladowy czy czekoladowe kulki w wiórkach kokosowych. Desery z PRL-u wcale nie zostały zapomniane i coraz częściej można je skosztować na różne okoliczności.

Blok czekoladowyDesery, które pojawiały się na stole w czasach PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | de_never

Poniżej znajdziesz aż 5 prostych deserów z okresu Polski Rzeczpospolitej Ludowej, które odtworzysz współcześnie z tanich i łatwo dostępnych składników. Zdecydowanie ich smak nadal będzie zachwycać nie tylko starsze pokolenia. Część z nich warto urozmaicić np. dodając dodatki, których w tamtych czasach nie były do dostania w sklepach.

Ciastka orzeszki z kremem

Ciasteczka orzeszki w szybkim tempie znikały z deserowych pater. Pyszne kruche ciasto, w połączeniu z kremowym nadzieniem to niezapomniany smak.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • 10 g cukru wanilinowego,
  • 170 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek

Składniki na nadzienie:

  • pół szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 110 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego,
  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mąkę i skrobię przesiej, dodaj masło i posiekaj całość za pomocą noża.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki. Pozostaw kulę na około 60 minut.
  3. Po tym czasie uformuj niewielkie kuleczki i włóż do elektrycznego opiekacza do orzeszków. Piecz przez trzy minuty, następnie wyjmij i ostudź.
  4. Mleko przelej do garnka i zagotuj z połową cukru. Do miksera wbij żółtka, sól, pozostałą część cukru, wanilię i utrzyj do uzyskania białego koloru.
  5. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dalej ucieraj.
  6. Kiedy mleko się zagotuje, przelej 1/3 do masy żółtkowej i zmiksuj.
  7. Przygotowaną mieszankę wlej do reszty mleka w garnku i ugotuj, jak budyń – cały czas mieszając, aż do zagotowania. Podgotuj jeszcze przez jedną minutę, a następnie zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzeniu.
  8. Masło utrzyj w mikserze, dodaj wystudzony budyń i ponownie utrzyj do połączenia. Pod koniec dodaj zmielone orzechy i zmiksuj całość.
  9. Upieczone orzeszki nadziewaj przygotowaną masą orzechową i łącz w pary.
  10. Umieść w lodówce do czasu schłodzenia, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Ciastka orzeszki z kremem
Ciastka orzeszki z kremem © Adobe Stock

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to kolejny świąteczny deser, który w PRL-u gospodynie przyrządzały na bazie margaryny. Dziś możemy zastąpić margarynę masłem i dodać wysokiej jakości kakao. W takiej wersji blok czekoladowy jest mile widziany na dzisiejszym świątecznym stole.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 łyżek kakao dobrej jakości,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • dodatki: 1,5 szklanki mieszanki składającej się z orzechów laskowych, płatków kukurydzianych, posiekanych wafli, herbatników, muesli i granoli.

Przepis krok po kroku:

  1. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzej na małym ogniu do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści i połączy z kakao.
  2. Dodaj mleko w proszku i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wsyp dodatki, wymieszaj, a następnie przełóż masę do odpowiedniej wielkości formy (keksówki) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Włóż do lodówki i pozostaw na całą noc.

Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych

Niepozorne z wyglądu, a jednak tak smaczne. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, za to kakaowe kulki w wiórkach kokosowych znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 60 g masła,
  • 40 ml ajerkoniaku lub likieru migdałowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 15 g rodzynek,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • cukier puder,
  • słodka śmietanka,
  • wiórki kokosowe,
  • pokruszone orzechy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zmiel herbatniki, namocz rodzynki w likierze.
  2. Na patelni lub w garnuszku rozpuść masło, a następnie przestudź.
  3. Namoczone rodzynki odsącz z alkoholu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj słodką śmietankę, a gdy za mało słodkie - dodaj cukru pudru.
  4. Formuj kulki, obtaczając je w wiórkach kokosowych i/lub w pokruszonych orzechach. Umieść je w lodówce na kilka godzin.
Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych
Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych © Adobe Stock | Magdalena

Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku

Kolejny smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Wciąż jest smaczny i niezawodny. Wafle z mlekiem w proszku to prosty w wykonaniu deser, nie wymagający skomplikowanych składników.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 130 g mleka w proszku,
  • opakowanie wafli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu tak, by się nie przypaliło, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj kakao oraz mleko w proszku również mieszając. Pozostaw na małym ogniu i poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć.
  3. Zdejmij z ognia i ostudź. Przekładaj masą wafle, a gdy wszystkie zostaną przełożone postaw na nich coś, by je dociążyć, np. drewnianą deskę do krojenia.
  4. Następnie włóż wafle do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i pokrój na mniejsze części.
Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku 
Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku  © Adobe Stock | Photohunter, yanek

Kogel-mogel

Kogel-mogel to wielopokoleniowy deser, uwielbiany za prosty skład i szybkie wykonanie. Podstawowe składniki to żółtka jaj i cukier. W naszym przepisie pojawia się mała wariacja z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

  • 4 żółtka kurzego jajka,
  • 3 łyżki białego lub trzcinowego cukru,
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka pod ciepłą wodą, a następnie rozbij je, oddzielając żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w osobnej misce i dodaj cukier.
  3. Zmiksuj całość lub ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany kogel mogel podawaj z cynamonem.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje