Te desery gościły na stołach w czasach PRL‑u. Dziś wracają do łask
Przygotowanie słodkich potraw było w PRLu nie lada wyzwaniem. Mamy i babcie stawały na głowie, by na stole pojawiły się pyszne desery, jak ciastka orzeszki nadziewane kremem, blok czekoladowy czy czekoladowe kulki w wiórkach kokosowych. Desery z PRL-u wcale nie zostały zapomniane i coraz częściej można je skosztować na różne okoliczności.
Poniżej znajdziesz aż 5 prostych deserów z okresu Polski Rzeczpospolitej Ludowej, które odtworzysz współcześnie z tanich i łatwo dostępnych składników. Zdecydowanie ich smak nadal będzie zachwycać nie tylko starsze pokolenia. Część z nich warto urozmaicić np. dodając dodatki, których w tamtych czasach nie były do dostania w sklepach.
Ciastka orzeszki z kremem
Ciasteczka orzeszki w szybkim tempie znikały z deserowych pater. Pyszne kruche ciasto, w połączeniu z kremowym nadzieniem to niezapomniany smak.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 50 g cukru pudru,
- 10 g cukru wanilinowego,
- 170 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek
Składniki na nadzienie:
- pół szklanki mleka,
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 110 g masła o temperaturze pokojowej,
- 2 łyżeczki likieru orzechowego,
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich.
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę i skrobię przesiej, dodaj masło i posiekaj całość za pomocą noża.
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki. Pozostaw kulę na około 60 minut.
- Po tym czasie uformuj niewielkie kuleczki i włóż do elektrycznego opiekacza do orzeszków. Piecz przez trzy minuty, następnie wyjmij i ostudź.
- Mleko przelej do garnka i zagotuj z połową cukru. Do miksera wbij żółtka, sól, pozostałą część cukru, wanilię i utrzyj do uzyskania białego koloru.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną i dalej ucieraj.
- Kiedy mleko się zagotuje, przelej 1/3 do masy żółtkowej i zmiksuj.
- Przygotowaną mieszankę wlej do reszty mleka w garnku i ugotuj, jak budyń – cały czas mieszając, aż do zagotowania. Podgotuj jeszcze przez jedną minutę, a następnie zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzeniu.
- Masło utrzyj w mikserze, dodaj wystudzony budyń i ponownie utrzyj do połączenia. Pod koniec dodaj zmielone orzechy i zmiksuj całość.
- Upieczone orzeszki nadziewaj przygotowaną masą orzechową i łącz w pary.
- Umieść w lodówce do czasu schłodzenia, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to kolejny świąteczny deser, który w PRL-u gospodynie przyrządzały na bazie margaryny. Dziś możemy zastąpić margarynę masłem i dodać wysokiej jakości kakao. W takiej wersji blok czekoladowy jest mile widziany na dzisiejszym świątecznym stole.
Składniki:
- 250 g masła,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki cukru,
- 5 łyżek kakao dobrej jakości,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- dodatki: 1,5 szklanki mieszanki składającej się z orzechów laskowych, płatków kukurydzianych, posiekanych wafli, herbatników, muesli i granoli.
Przepis krok po kroku:
- Mleko, cukier, masło, kakao podgrzej na małym ogniu do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści i połączy z kakao.
- Dodaj mleko w proszku i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wsyp dodatki, wymieszaj, a następnie przełóż masę do odpowiedniej wielkości formy (keksówki) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Włóż do lodówki i pozostaw na całą noc.
Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych
Niepozorne z wyglądu, a jednak tak smaczne. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, za to kakaowe kulki w wiórkach kokosowych znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
- 250 g herbatników,
- 60 g masła,
- 40 ml ajerkoniaku lub likieru migdałowego,
- 2 łyżki kakao,
- 15 g rodzynek,
- 20 g orzechów włoskich,
- cukier puder,
- słodka śmietanka,
- wiórki kokosowe,
- pokruszone orzechy.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zmiel herbatniki, namocz rodzynki w likierze.
- Na patelni lub w garnuszku rozpuść masło, a następnie przestudź.
- Namoczone rodzynki odsącz z alkoholu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj słodką śmietankę, a gdy za mało słodkie - dodaj cukru pudru.
- Formuj kulki, obtaczając je w wiórkach kokosowych i/lub w pokruszonych orzechach. Umieść je w lodówce na kilka godzin.
Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku
Kolejny smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Wciąż jest smaczny i niezawodny. Wafle z mlekiem w proszku to prosty w wykonaniu deser, nie wymagający skomplikowanych składników.
Składniki:
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 130 g mleka w proszku,
- opakowanie wafli.
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu tak, by się nie przypaliło, dodaj cukier i wymieszaj.
- Następnie dodaj kakao oraz mleko w proszku również mieszając. Pozostaw na małym ogniu i poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć.
- Zdejmij z ognia i ostudź. Przekładaj masą wafle, a gdy wszystkie zostaną przełożone postaw na nich coś, by je dociążyć, np. drewnianą deskę do krojenia.
- Następnie włóż wafle do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i pokrój na mniejsze części.
Kogel-mogel
Kogel-mogel to wielopokoleniowy deser, uwielbiany za prosty skład i szybkie wykonanie. Podstawowe składniki to żółtka jaj i cukier. W naszym przepisie pojawia się mała wariacja z dodatkiem cynamonu.
Składniki:
- 4 żó łtka kurzego jajka,
- 3 łyżki białego lub trzcinowego cukru,
- szczypta cynamonu
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj jajka pod ciepłą wodą, a następnie rozbij je, oddzielając żółtka od białek.
- Żółtka umieść w osobnej misce i dodaj cukier.
- Zmiksuj całość lub ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany kogel mogel podawaj z cynamonem.