PrzepisProste przepisyTe desery gościły na stołach w czasach PRL-u. Dziś wracają do łask

Te desery gościły na stołach w czasach PRL‑u. Dziś wracają do łask

Przygotowanie słodkich potraw było w PRLu nie lada wyzwaniem. Mamy i babcie stawały na głowie, by na stole pojawiły się pyszne desery, jak ciastka orzeszki nadziewane kremem, blok czekoladowy czy czekoladowe kulki w wiórkach kokosowych. Desery z PRL-u wcale nie zostały zapomniane i coraz częściej można je skosztować na różne okoliczności.

Desery, które pojawiały się na stole w czasach PRL-u
Desery, które pojawiały się na stole w czasach PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | de_never

Poniżej znajdziesz aż 5 prostych deserów z okresu Polski Rzeczpospolitej Ludowej, które odtworzysz współcześnie z tanich i łatwo dostępnych składników. Zdecydowanie ich smak nadal będzie zachwycać nie tylko starsze pokolenia. Część z nich warto urozmaicić np. dodając dodatki, których w tamtych czasach nie były do dostania w sklepach.

Ciastka orzeszki z kremem

Ciasteczka orzeszki w szybkim tempie znikały z deserowych pater. Pyszne kruche ciasto, w połączeniu z kremowym nadzieniem to niezapomniany smak.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • 10 g cukru wanilinowego,
  • 170 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek

Składniki na nadzienie:

  • pół szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 110 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego,
  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mąkę i skrobię przesiej, dodaj masło i posiekaj całość za pomocą noża.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki. Pozostaw kulę na około 60 minut.
  3. Po tym czasie uformuj niewielkie kuleczki i włóż do elektrycznego opiekacza do orzeszków. Piecz przez trzy minuty, następnie wyjmij i ostudź.
  4. Mleko przelej do garnka i zagotuj z połową cukru. Do miksera wbij żółtka, sól, pozostałą część cukru, wanilię i utrzyj do uzyskania białego koloru.
  5. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dalej ucieraj.
  6. Kiedy mleko się zagotuje, przelej 1/3 do masy żółtkowej i zmiksuj.
  7. Przygotowaną mieszankę wlej do reszty mleka w garnku i ugotuj, jak budyń – cały czas mieszając, aż do zagotowania. Podgotuj jeszcze przez jedną minutę, a następnie zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzeniu.
  8. Masło utrzyj w mikserze, dodaj wystudzony budyń i ponownie utrzyj do połączenia. Pod koniec dodaj zmielone orzechy i zmiksuj całość.
  9. Upieczone orzeszki nadziewaj przygotowaną masą orzechową i łącz w pary.
  10. Umieść w lodówce do czasu schłodzenia, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Ciastka orzeszki z kremem
Ciastka orzeszki z kremem© Adobe Stock

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to kolejny świąteczny deser, który w PRL-u gospodynie przyrządzały na bazie margaryny. Dziś możemy zastąpić margarynę masłem i dodać wysokiej jakości kakao. W takiej wersji blok czekoladowy jest mile widziany na dzisiejszym świątecznym stole.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 łyżek kakao dobrej jakości,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • dodatki: 1,5 szklanki mieszanki składającej się z orzechów laskowych, płatków kukurydzianych, posiekanych wafli, herbatników, muesli i granoli.

Przepis krok po kroku:

  1. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzej na małym ogniu do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści i połączy z kakao.
  2. Dodaj mleko w proszku i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wsyp dodatki, wymieszaj, a następnie przełóż masę do odpowiedniej wielkości formy (keksówki) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Włóż do lodówki i pozostaw na całą noc.

Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych

Niepozorne z wyglądu, a jednak tak smaczne. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, za to kakaowe kulki w wiórkach kokosowych znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 60 g masła,
  • 40 ml ajerkoniaku lub likieru migdałowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 15 g rodzynek,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • cukier puder,
  • słodka śmietanka,
  • wiórki kokosowe,
  • pokruszone orzechy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zmiel herbatniki, namocz rodzynki w likierze.
  2. Na patelni lub w garnuszku rozpuść masło, a następnie przestudź.
  3. Namoczone rodzynki odsącz z alkoholu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj słodką śmietankę, a gdy za mało słodkie - dodaj cukru pudru.
  4. Formuj kulki, obtaczając je w wiórkach kokosowych i/lub w pokruszonych orzechach. Umieść je w lodówce na kilka godzin.
Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych
Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych© Adobe Stock | Magdalena

Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku

Kolejny smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Wciąż jest smaczny i niezawodny. Wafle z mlekiem w proszku to prosty w wykonaniu deser, nie wymagający skomplikowanych składników.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 130 g mleka w proszku,
  • opakowanie wafli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu tak, by się nie przypaliło, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj kakao oraz mleko w proszku również mieszając. Pozostaw na małym ogniu i poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć.
  3. Zdejmij z ognia i ostudź. Przekładaj masą wafle, a gdy wszystkie zostaną przełożone postaw na nich coś, by je dociążyć, np. drewnianą deskę do krojenia.
  4. Następnie włóż wafle do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i pokrój na mniejsze części.
Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku 
Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku  © Adobe Stock | Photohunter, yanek

Kogel-mogel

Kogel-mogel to wielopokoleniowy deser, uwielbiany za prosty skład i szybkie wykonanie. Podstawowe składniki to żółtka jaj i cukier. W naszym przepisie pojawia się mała wariacja z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

  • 4 żółtka kurzego jajka,
  • 3 łyżki białego lub trzcinowego cukru,
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka pod ciepłą wodą, a następnie rozbij je, oddzielając żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w osobnej misce i dodaj cukier.
  3. Zmiksuj całość lub ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany kogel mogel podawaj z cynamonem.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie