PoradyUnikaj, jeśli chcesz schudnąć i nie popaść we frustrację. Poznaj cenną radę od dietetyka

Unikaj, jeśli chcesz schudnąć i nie popaść we frustrację. Poznaj cenną radę od dietetyka

Rygorystyczne podejście do odżywiania nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie. Ograniczanie całych grup produktów, dzielenie żywności na dozwoloną i niedozwoloną, może mieć wręcz przeciwne działanie. Psychodietetyk wyjaśnia, dlaczego takie postępowanie może być istotnym błędem.

Odchudzanie
Odchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | S.Prapol

Proces odchudzania wymaga cierpliwości, sumienności i wytrwałości. By osiągnąć wymarzoną wagę, bez efektu jo-jo, trzeba do niego podejść z rozsądkiem. Z tego względu odradzane są wszelkie diety cud, a najwięcej korzyści dostrzega się w racjonalnym żywieniu i aktywności fizycznej. Istotne jest również jedzenie odpowiedniej ilości makroskładników, a także utrzymywanie deficytu kalorycznego. W czasie tego procesu istotną rolę odgrywa również psychika, dlatego w niektórych przypadkach warto wesprzeć się pomocą psychodietetyka. Psychologia nie tylko pomaga lepiej rozumieć siebie oraz innych, ale także poprawić jakość życia, dbając o zdrowie psychofizyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Zdaniem Małgorzaty Kędzierskiej, utrzymanie równowagi psychofizycznej ma olbrzymie znaczenie w odchudzaniu. Ekspertka wspiera w skutecznej zmianie nawyków żywieniowych, odchudzaniu bez restrykcji i ograniczeń. Jednocześnie podpowiada, jak wyjść z błędnego koła odchudzania, przestać się objadać i zadbać o prawidłową relację z jedzeniem. Na swoim profilu w mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą w tym zakresie i udziela porad, a także obala powszechnie panujące mity.

W jednym z ostatnich postów skupiła się szczególnie na dwóch popełnianych błędach. Pierwszym z nich jest wprowadzenie do codziennej diety rygorystycznych zakazów żywieniowych. Drugi zaś dotyczy tworzenia podziałów na produkty dozwolone i niedozwolone. Dlaczego te błędy utrudniają skuteczne odchudzanie?

Błędne koła odchudzania

Podział produktów na dozwolone i zakazane jest jednym z kluczowych elementów błędnego koła odchudzania [...] Osoby, które się objadają, bardzo często unikają pewnych rodzajów pokarmów.- twierdzi ekspertka.

Ze swojego doświadczenia widzi, jakie problemy mają pacjenci, którzy trudno znoszą proces odchudzania. Chcąc ułatwić im przejście przez tę krętą drogę, stara się właśnie obalić ten mit. Unikanie niezdrowego jedzenia nie zawsze jest dobrym krokiem w kierunku szczupłej sylwetki. Takie rygorystyczne zakazy mogą wręcz przynieść odwrotny skutek.

Często osoby stosujące rygorystyczną dietę narażone są na wyczerpujące wyrzeczenia, mogące powodować frustrację. Niektórzy tkwią w przekonaniu, że jeśli ulegną pokusie i skuszą się na odstępstwo jedząc zakazane danie, to muszą zaczynać dietę od początku. W ten sposób nie tylko tracą wiarę we własne możliwości, ale równie często spada im motywacja. Małgorzata Kędzierska stara się uświadomić nam, że zasada "wszystko albo nic" nie sprawdza się w czasie odchudzania. O wiele lepszą metodą będzie elastyczne podchodzenie do poszczególnych dań czy produktów, pozwolenie sobie na niektóre kulinarne "grzechy". Bardzo często okazuje się bowiem, że najbardziej kusi to, co nie jest dostępne (tzw. zakazany owoc). Jeśli wciąż myślimy o tym, czego nie wolno nam jeść, to w efekcie tylko podkręcamy w swojej głowie chęć zjedzenia tego konkretnego produktu. Męczymy w ten sposób naszą psychikę, która narażona jest na częsty stres i frustrację spowodowaną właśnie tym: chcę, a nie mogę.

Filary odchudzania

W czasie odchudzania musimy pamiętać o jednej z podstawowych zasad - chudniemy, jeśli jemy mniej, niż potrzebujemy. Nie oznacza to oczywiście, że dietę powinniśmy opierać o cokolwiek, patrząc jedynie na ilość spożywanych kalorii, jednak zjedzenie czasem zakazanego produktu typu fast food, ciastko czy lody nie zaburzy procesu odchudzania. Może nawet pomóc, bo zaspokoi nasze pragnienie na skosztowanie czegoś innego, wyjątkowego. Psychodietetyk zwraca również uwagę, że poza kaloriami liczą się także inne kwestie, jak aktywność fizyczna, (która nie tylko pomaga spalić nadwyżkę kaloryczną, ale również przyspiesza metabolizm), a także regularnie spożywane posiłki.

"Poza tymi wskazówkami pamiętaj o fundamentach – postaw na regularne posiłki, nie doprowadzaj do ekstremalnego głodu i zadbaj o uważność w trakcie jedzenia. Te podstawy są tutaj naprawdę ważne" – podsumowuje Małgorzata Kędzierska.

Odpowiednie nawodnienie oraz błonnik

Elastyczne podejście do jedzenia, właściwa podaż kalorii, odpowiednia dawka aktywności fizycznej, regularne posiłki i skupienie w czasie jedzenia to elementarne zasady odchudzania. Jednak, by odchudzanie przebiegało z sukcesem, należy pamiętać o nawodnieniubłonniku. Z powodu niedostatecznej ilości wody często jemy więcej niż potrzebujemy, ponieważ uczucie pragnienia mylimy z uczuciem głodu. Niekiedy wystarczy wypić 2 szklanki wody więcej, by ujarzmić swój głód i dzięki temu nie sięgnąć po kolejną dokładkę spaghetti.

Spożywanie błonnika ma pozytywny wpływ na wagę, ponieważ ma on szczególne właściwości. Pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości – sprawia to, że po jedzeniu na dłużej pozostajemy najedzeni. Dodatkowo, błonnik poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i perystaltykę jelit.

Na koniec nie zapomnijmy jeszcze o naszej psychice - zbyt duża ilość stresu oraz brak snu i odpoczynku mogą zaburzyć proces odchudzania i wpłynąć na to, że nie widzimy zadowalających efektów. Zadbajmy zatem również o prawidłową regenerację duszy.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
porady dietetykazdrowieodchudzanie

Wybrane dla Ciebie