Są w każdym sklepie, ale mało kto wie, jak wpływają na organizm. Dietetyk wyjaśnia

Dr Bartek Kulczyński stworzył listę produktów, które jego zdaniem warto włączyć do diety. Jednak w przeciwieństwie do wielu tego typu zestawień lista dra Kulczyńskiego zawiera proste produkty z dyskontu, dla wielu osób zbyt banalne, by podejrzewać je o drogocenne właściwości.

Dr Kulczyński o produktach, które warto włączyć do dietyDr Kulczyński o produktach, które warto włączyć do diety
Źródło zdjęć: © Canva: Jofelle Tesorio (screenshot), YouTube: dr Bartek Kulczyński | Pyszności

Dietetyk i technolog żywności i żywienia dr Bartek Kulczyński publikuje na YouTubie materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików przedstawił listę zdrowych produktów, które warto uwzględnić w jadłospisie i które dostępne są w większości sklepów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Niepozorne zdrowe produkty z dyskontu. Dietetyk poleca

Niepozornym produktem, którego spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, jest śledź (a konkretnie śledź atlantycki). Dr Kulczyński wskazuje, że to jedno z najlepszych źródeł pokarmowych kwasów omega-3, które są niezwykle wartościowymi składnikami żywieniowymi: obniżają trójglicerydy i ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zawału serca, działają przeciwdepresyjnie i poprawiają pamięć. Śledź to także bardzo bogate źródło witaminy B12, pełnowartościowego białka i selenu. Specjalista podkreśla też, że śledź w pełni może zastąpić łososia, który jest dość drogim produktem.

Fasola biała to kolejny produkt polecany przez dra Kulczyńskiego. Jak zapewnia specjalista, fasola biała to znakomite źródło cennego potasu - cztery łyżki fasoli dostarczają dwukrotnie więcej potasu niż jeden banan. Fasola biała jest też dobrym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i manganu.

- Naukowcy wykazali, że regularne włączanie do diety różnych strączków, w tym właśnie fasoli, wiąże się między innymi z mniejszą zachorowalnością na raka jelita grubego, łagodną redukcją ciśnienia krwi, mniejszym ryzykiem pojawienia się choroby wieńcowej czy ochroną przed stłuszczeniem wątroby - wyjaśnia dr Kulczyński.

Innym mało docenianym produktem jest soczewica, również zaliczana do nasion roślin strączkowych. Zawiera wysoką ilość białka i błonnika pokarmowego, a także witaminy B9. Ponadto, jak wskazuje dr Bartek, włączenie soczewicy do jadłospisu wiąże się z korzystnym obniżeniem stężenia glukozy we krwi na czczo, a częściowe zastąpienie ziemniaków lub białego ryżu soczewicą pomaga uregulować stężenie glukozy we krwi.

Rada dietetyka: po te zdrowe produkty sięgaj jak najczęściej

Na liście niepozornych zdrowych produktów dra Kulczyńskiego znalazł się również koncentrat pomidorowy. To źródło potasu, a także, i przede wszystkim, likopenu, czyli składnika, który ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników - cząsteczek uszkadzających nasze ciało, prowadząc do różnych chorób.

- Dieta bogata w likopen spowalnia starzenie się skóry, chroni nas przed zmianami neurodegeneracyjnymi, w tym przed chorobą Alzheimera, hamuje osłabienie kości, które postępuje wraz z wiekiem, a do tego zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i udar mózgu - wyjaśnia specjalista.

Następne na liście są grzyby, a zwłaszcza boczniaki ostrygowate. Zawierają one wyjątkowy związek - ergotioneinę - przez naukowców okrzykniętą witaminą długowieczności (wspomnijmy jednak, że ergotioneina to nie witamina, a aminokwas). Znaczne ilości tego składnika obecne są również w borowiku szlachetnym, kurkach, maślaku zwyczajnym czy pieczarce dwuzarodnikowej.

- Wisienką na torcie są zaś wyniki badania z 2021 roku, które pokazały, że osoby regularnie spożywające grzyby cechują się mniejszym ryzykiem przedwczesnej śmierci średnio o 6 procent - dodaje dr Kulczyński.

Kolejny jest olej sezamowy, który, wbrew powszechnej opinii, nie działa pro-, a przeciwzapalnie, co wyjaśnia dr Kulczyński, powołując się na badania naukowe. Ponadto skutecznie obniża trójglicerydy, może zmniejszać stopień stłuszczenia wątroby oraz łagodnie obniża ciśnienie tętnicze i stężenie cukru we krwi.

Boczniaki
Boczniaki © Canva | majo1122331

Zdrowe produkty według dietetyka. Warto je mieć w swojej diecie

Dr Bartek Kulczyński na liście zdrowych produktów umieścił również tempeh, który powstaje z fermentowanych nasion soi. To produkt zasobny w białko i izoflawony sojowe - składniki, które swoją budową i aktywnością przypominają estrogeny, a więc hormony charakterystyczne dla kobiet, choć obecne również w organizmie mężczyzn. Związki te są wyjątkowo ważne dla kobiet po menopauzie, ponieważ spowalniają zmiany typowe dla tego okresu, z kolei w przypadku mężczyzn skutecznie chronią przed rakiem prostaty i nie powodują spadku poziomu testosteronu.

Niedocenianym zdrowym produktem z listy dra Kulczyńskiego jest też kiwi. Owoc ten to źródło witaminy C, ale również witaminy K1, która wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi i wspiera zdrowie kości. Ponadto kiwi pozytywnie wpływa na sen - ułatwia zasypanie i poprawia wydajność snu. Badacze udowodnili również, że kiwi jest skuteczne w przypadku zaparć i dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Kiwi
Kiwi © Canva | nata_vkusidey

Brokuły to również bardzo zdrowe, choć niedoceniane warzywa. Są źródłem witaminy C, potasu, folianów i witaminy K1. Dr Kulczyński, powołując się na fachową literaturę, wskazuje, że osoby, które częściej sięgają po warzywa krzyżowe, cechują się mniejszym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych średnio o 22 proc. Ponadto brokuły to produkt o potwierdzonych właściwościach przeciwnowotworowych.

Na liście znalazło się również miejsce na prawdziwe kakao. Bardzo dobrze wpływa ono na układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi, redukując trójglicerydy i chroniąc cholesterol przed szkodliwym utlenianiem. Ponadto prawdziwe kakao łagodzi zmęczenie psychiczne i objawy depresyjne, a także pozytywnie wpływa na nastrój, usprawnia pracę mózgu, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej