Jakub Bujnik

Schabowy XXL, mega hot dog i wegański kotlet. Tyle płacą za jedzenie na festiwalu Pol'and'Rock

Festiwal Pol’and’Rock to nie tylko muzyka, błoto i kolorowy tłum. To także zapach zapiekanek, bigosu czy schabowego XXL. Ten ostatni kosztuje w zestawie 40 złotych, a to tylko 5 złotych więcej niż roślinny odpowiednich, czyli kotlet z białych warzyw z ziemniakami i surówką. Hitem tegorocznej edycji są klasyki fast food w wersji powiększonej, czyli zapiekanki i hot dog. A jak z cenami? O opinie zapytał festiwalowiczów reporter WP Jakub Bujnik.

Trzy namioty - jedna misja: nakarmić festiwalowiczów

Oprócz pola namiotowego, scen koncertowych, na Pol'and'rok powstała dobrze zorganizowana strefa gastronomiczna. Namiot pierwszy to dania obiadowe – ciepłe, pachnące i prawie jak w domu. Zupa pomidorowa czy żurek kosztują 15 zł, bigos z pieczywem – 30 zł, a solidny schabowy XXL – 40 zł. Popularnością cieszą się także placki ziemniaczane (30 zł) oraz gulasz po węgiersku (40 zł). A dla tych, którzy wolą coś lżejszego – ziemniaczki z kefirem za 25 zł.

Fast food vs dania wege, czyli smacznie dla każdego

W drugim namiocie królują fast foody. Belgijskie frytki za 25 zł, zapiekanki XXL i frytki ze stripsami po 30 zł, kebaby w różnych wariantach – to wszystko najchętniej wybierają uczestnicy wydarzenia na kolację. A najbardziej pożądanym hitem okazuje się… hot dog.

"35 złotych za mega hot doga? Zbawienie" – mówi jeden z festiwalowiczów, uśmiechnięty i zadowolony. Kasjerka z punktu fast foodu potwierdza:

- Myślę, że zapiekanka albo hot dog. Ale zapiekanka raczej dopiero w późniejszych godzinach, na kolację - wyjaśnia reporterowi WP.

Nie zabrakło także dań dla tych, którzy unikają mięsa. W trzecim namiocie królują pierogi ukraińskie (30 zł), naleśniki z serem (25 zł) i wegański kotlet z ziemniakami oraz surówką (35 zł). Na słodko można skusić się na pankejki – pięć sztuk za 25 zł.

Ceny? "Takie jak w tamtym roku"

Jak oceniają ceny festiwalowicze? Bez narzekań.

- "Podobne jak w tamtym, także wszystko ok", "Spoko, okej", "Są takie same jak w tamtym roku, także myślę, że są odpowiednie" – to powtarzające się opinie uczestników, którzy tłumnie oblegają strefę gastro.

Warto dodać, że organizacja gastronomii na tegorocznym Pol’and’Rock zasługuje na pochwałę – wyraźne oznaczenia, oddzielne przejścia do kas, specjalne miejsca do odbioru zup i innych potraw – to wszystko sprawia, że kolejki przesuwają się sprawnie. Na festiwalu nikt głodny nie chodzi – a jeśli już, to tylko w drodze po kolejnego schabowego czy zapiekankę.

Więcej wideo
Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitemTę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem
Miseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobićMiseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobić
Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premiumTorcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym