Sekret długowieczności Japończyków. Wzmacnia organizm lepiej niż rosół

Zupa miso znajduje się w każdym menu japońskich restauracji i barów sushi. Japończycy nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku tego rozgrzewającego wywaru. Tradycyjne japońskie danie znane jest nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także niezwykłych właściwości zdrowotnych. Okazuje się, że regularne spożywanie zupy wspiera długowieczność i buduje naturalną odporność organizmu, może nawet bardziej niż nasz tradycyjny rosół.

W Japonii jest obowiązkowym elementem każdego obiaduW Japonii jest obowiązkowym elementem każdego obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

To proste, a tak wartościowe danie, przygotowywane jest z pasty miso, która z kolei jest produkowana ze sfermentowanych ziaren soi. Wiele osób uważa, że to właśnie ten składnik odpowiada za długowieczność Japończyków. Zupa gotowana na paście miso stanowiła podstawowy element diety samurajów w okresie Kamakura. Z czasem stała się bardziej popularna i dostępna dla zwykłych ludzi. W kolejnych okresach rozwinął się cały przemysł oparty na produkcji i sprzedaży miso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Właściwości zdrowotne zupy miso

Dzięki procesowi fermentacji pasto miso jest źródłem bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego oraz wzmacniają naturalną odporność organizmu. Zawiera liczne witaminy, takie jak: K2, witamina D czy witaminy z grupy B oraz minerały: potas, żelazo, wapń i fosfor. Przygotowana na paście ze sfermentowanych nasion soi zupa miso jest bogata w białko roślinne, co jest dobrą informacją dla wegan i wegetarian.

Badania pokazują, że regularne spożywanie zupy miso może znacznie poprawić odporność organizmu. Zawarte w niej składniki nie tylko wzmacniają układ pokarmowy, ale także chronią przed infekcjami i pomagają w szybszym powrocie do zdrowia. Przeciwutleniacze w tej zupie działają niczym tarcza ochronna, hamując rozwój niebezpiecznych komórek rakowych.

Proste przygotowanie i bogactwo składników

Zupę miso można przygotować w wielu wariantach, na przykład z tofu, krewetkami lub z kurczakiem, dostosowując ją do własnych preferencji. Chociaż przepis na zupę miso wymaga kilku składników, które nie zawsze są łatwe do znalezienia w sklepach stacjonarnych, warto poświęcić czas na ich zdobycie.

Bulion dashi, przygotowywany z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka bonito, grzyby shiitake czy makaron soba tworzą niepowtarzalną kompozycję, która nie tylko zachwyca smakiem, ale przede wszystkim niesie nieocenione korzyści zdrowotne.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie