PrzepisCo zrobić, żeby ryba nie piła oleju podczas smażenia? Kluczowa jest jedna czynność

Co zrobić, żeby ryba nie piła oleju podczas smażenia? Kluczowa jest jedna czynność

Jak smażyć rybę - Pyszności; Foto: Canva
Jak smażyć rybę - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka
11.11.2022 11:31

Smażenie ryb jest jedną z najczęściej wybieranych metod obróbki termicznej dla tej kategorii produktów. Nie tylko mięso staje się dzięki temu bosko soczyste, lecz również tworzy się chrupiąca otoczka, która wzmacnia doznania. Co zrobić jednak, aby ryba nie piła tłuszczu? Wystarczy pokroić ją w ten sposób.

Choć ryby nie są w Polsce tak popularne, jak stara dobra wieprzowina, zachowują bardzo ważne miejsce w naszej diecie. Stanowią źródło istotnych substancji odżywczych dla naszego odpowiedniego funkcjonowania, a przy okazji po prostu wybornie smakują.

Niestety dużym problemem jest ich odpowiednie smażenie. Często bowiem mięso po zdjęciu z patelni dosłownie ocieka tłuszczem i odciskanie jego nadmiaru ręcznikiem kuchennym może nie przynieść pozytywnych rezultatów. Mamy na to jednak sposób.

Surowa ryba - Pyszności; Fotka: Canva.com
Surowa ryba - Pyszności; Fotka: Canva.com

Smażenie ryb bez efektu picia oleju

Zanim w ogóle zabierzesz się za doprawianie, ewentualne panierowanie i smażenie, należy rybę pokroić w należyty sposób. Okazuje się, że sposób krojenia w dzwonki jest najlepszy w przypadku gotowania w tłuszczu. Niewielka ilość skóry pozostająca na dzwonkach chroni mięso, przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. 

Nie bez powodu dawniej większość ryb była smażona właśnie w takiej formie. W efekcie po zdjęciu z ognia całe mięso będzie doskonale miękkie, soczyste i delikatne, a przy okazji nie będzie wysycone olejem.

Na jakim oleju smażyć ryby?

Rodzajów tłuszczu do smażenia ryb jest mnóstwo, lecz każde łączy jeden szczegół - nadają się do gotowania w wysokich temperaturach. Dlatego od razu można wykluczyć zwykłe masło czy oliwę.

Najlepszym wyborem jest olej o neutralnym smaku i aromacie, taki jak olej rzepakowy. Dodatkowo nikt nie będzie miał kłopotów z kupieniem go w sklepie, ponieważ jest powszechny. Dla osób, które preferują większą intensywność smaku, zalecamy użycie masła klarowanego.

Ryby - Pyszności; Foto: Canva.com
Ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Masło klarowane pozbawione jest białka i innych pozostałości, które w dużych temperaturach ulegają spaleniu i wydzielają nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli więc ktoś chce, aby jego ryba miała maślany posmak, masło klarowane jest doskonałe.

W poniższym filmie, znajdującym się na naszym kanale YouTube, zdradzamy jak przygotować wegetariańską alternatywę dla ryby: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także