Smażysz grzyby na święta? Dodaj odpowiednie przyprawy, inaczej stracą smak i aromat
Smażenie grzybów jest nieodłącznym elementem przygotowywania farszy do pierogów, krokietów czy gołąbków wigilijnych. To także baza do aromatycznych sosów. Kiedy najlepiej dodać sól i czy pieprz pasuje do wszystkich gatunków grzybów? Zachowując odpowiednią kolejność, wydobędziesz z darów lasów wszystko, co najlepsze.
17.12.2024 | aktual.: 17.12.2024 14:59
Wiele osób zbiera je jesienią już z myślą o wykorzystaniu w potrawach wigilijnych. To zgodne z dawną tradycją. Na wieczerzy w ostatni dzień przed świętami podawano potrawy przygotowane z własnych plonów i zbiorów – z ogrodu, sadu lub lasu. Również dania z grzybami miały wyrażać wdzięczność za obfitość w mijającym roku i zapewniać urodzaj w następnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy jedzenie grzybów jest zdrowe?
Grzyby leśne są źródłem wielu wartości odżywczych, w tym białka, błonnika i antyoksydantów. Zwłaszcza zawartość białka jest wartościowa dla osób na diecie wegetariańskiej. Grzyby zawierają też witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz minerały, takie jak selen czy potas, które działają korzystnie na układ odpornościowy i pracę serca. Niski poziom kalorii sprawia, że z powodzeniem możesz włączyć je do diety odchudzającej.
Jak doprawić grzyby? Sięgnij po podstawowe przyprawy
Doprawianie smażonych grzybów warto zacząć od posypania ich solą. Ta podstawowa przyprawa jest uniwersalna do wszystkich gatunków. Pomaga uwolnić wodę, sprawiając, że w kapeluszach zagęszcza się ich leśny aromat. Pieprz sprawdzi się do grzybów o mocniejszym aromacie, na przykład do borowików. Dodaj go pod koniec smażenia, aby zachować aromat przyprawy.
Smażone grzyby często występują w duecie z podsmażoną cebulą. Taki zestaw doskonale pasuje do farszu do pierogów lub uszek. Jeśli w zapasach ze spiżarki posiadasz maślaki lub rydze, do cebuli dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Na takiej bazie usmaż namoczone suszone grzyby.
Delikatne grzyby, takie jak boczniaki czy pieczarki, możesz doprawić mieloną słodką papryką. Ta przyprawa doda im nie tylko wyrazu, ale i koloru. Z kolei ostra papryka sprawdzi się w potrawach grzybowych, które wymagają dłuższego duszenia lub gotowania, na przykład sosów. Do zup grzybowych niezbędny jest liść laurowy. Wrzuć razem z zielem angielskim na początku gotowania. Te przyprawy potrzebują czasu, aby uwolnić aromat.
Świeże zioła do grzybów
Do wszystkich rodzajów grzybów – od smażonych kurek po borowiki – świetnie pasuje posiekana natka pietruszki. Dodaj ją na sam koniec smażenia lub posyp gotowe danie już przełożone na talerz. Za to na początku smażenia wrzuć kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku. Jeśli jego łodygi są twarde, dodaj same listki. To zioło nada potrawie lekkości i świeżych, cytrusowych aromatów. Świetnie pasuje do borowików i kozaków.
Do maślaków i rydzy lepszy jest majeranek, który dodaje grzybom delikatnej słodyczy. Suszone zioło warto przed wrzuceniem do potrawy rozetrzeć w dłoniach, aby szybciej wydobyć olejki eteryczne. Kremowe sosy z dodatkiem śmietany i gęste zupy grzybowe zyskają lekkości i animuszu, gdy posypiesz je świeżym koperkiem.