NewsyCiastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!

Ciastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!

Ciastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!
Pyszności
21.09.2016 16:44, aktualizacja: 18.09.2023 13:05

Naukowcy z Uniwersytetu Syracuse w Nowym Jorku przeprowadzili niedawno badanie, w którym brało udział aż 968 osób w wieku od 23 do 98 lat. Ich nawyki żywieniowe nie były w żaden sposób zmieniane.

Eksperyment pokazał, że czekolada ma bezpośredni wpływ na nasze zdolności poznawcze, a jej regularne spożywanie może znacząco poprawić naszą pamięć i rozwinąć zdolność abstrakcyjnego myślenia.

Kilka lat temu naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie przeprowadzili doświadczenie - jedli czekoladę codziennie rano. Twierdzili, że to pomagało im w pracy! Wbrew powszechnemu założeniu, że ludzie będący na diecie powinni ograniczyć spożywanie czekolady, okazuje się, że w rzeczywistości czekolada może pomóc stracić zbędne kilogramy!

"Kiedy się budzisz, Twój mózg natychmiast potrzebuje dodatkowego źródła energii... Jest to czas w ciągu dnia, kiedy Twoje ciało zamienia jedzenie w energię. W późniejszych porach dnia, podczas jedzenia, Twój organizm odkłada nadmiar energii (węglowodanów) z pożywienia zamieniając ją w tłuszcz. W ten sposób można zyskać na wadze, nawet jeśli nie jemu naprawdę dużo." - mówi dr Daniela Jakubowicz, autorka książki pt. "Dieta wielkiego śniadania" (The Big Breakfast Diet), która stała się bestsellerem.
Obraz

Czekolada nie powinna być spożywana później niż do 9 rano. Według dr Jakubowicz ludzie, którzy jedzą węglowodany, białka i deser w postaci 600 kalorii stracą na wadze więcej niż ci którzy jedzą 300 kalorii na śniadanie w późniejszych godzinach porannych (przedpołudniowych).

Dlaczego więc czekolada może przynieść nam takie korzyści?

Eksperci twierdzą, że zawiera składnik odżywczy o nazwie flawonoid, który jest powszechnie spotykany w żywności pochodzenia roślinnego i stanowi do 20% związków obecnych w ziarnie kakaowym. Spora ilość flawonoidów znajduje się również w herbacie, czerwonym winie i owocach takich jak winogrona czy jabłka.

Tak więc, gdy tylko masz ochotę na czekoladę, pamiętaj, że najlepsza pora to ta tuż po przebudzeniu. Twój mózg i talia z pewnością chciałyby Ci za to podziękować!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także