Sprytnie zagęszczam zupy bez mąki. Są aksamitne, pełne smaku i zdrowsze
Przed nami sezon na najlepsze wiosenne zupy. Gotowałam już szczawiową, planuję botwinkę i koperkową. Są tak lekkie i delikatne, że szkoda zakłócać ich aromat mąką. Mam inne sposoby na ich zagęszczanie.
Zagęszczanie zup czy sosów za pomocą mieszanki wody z mąką jest szybkie i proste. Tak robimy najczęściej. Jednak ten sposób nie zawsze się sprawdza. Robert Makłowicz twierdzi, że nie warto z niego korzystać, kiedy przygotowujemy gulasze. Mąka bowiem zakłóca smak mięsa. Według mnie nie jest także najlepsza w przypadku lekkich, wiosennych zup.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Sposoby na zagęszczanie
Wiosenne zupy na sezonowych warzywach są lekkie i delikatne, a co za tym idzie, ich konsystencja jest rzadka. Można je zagęścić bez korzystania z mąki. Niezależnie od tego, czy rozmieszamy ją z wodą, czy przygotujemy zasmażkę, może mieć to wpływ na smak. Da się to zrobić inaczej, a w dodatku będzie lżej i zdrowiej.
Jak zagęścić zupę?
Warzywne puree. Dzięki niemu zupa będzie miała aksamitną konsystencję. Wystarczy zblendować ulubione warzywa, takie jak marchewka, pietruszka, dynia czy seler. Takie puree nie tylko zagęści zupę, ale również wzbogaci ją o witaminy i minerały.
Ugotowane ziemniaki. Także trzeba je zmiksować i dodać do zupy. Są bogate w skrobię, dlatego dobrze zagęszczają, nie zmieniając smaku. Sprawiają, że danie nabiera kremowej konsystencji.
Nabiał. Zagęszczanie zup śmietaną to znany sposób, ale można zastąpić ją jogurtem naturalnym lub skyrem. Wtedy zupa będzie miała delikatny kwaskowaty posmak. Te rodzaje nabiału, podobnie jak śmietana, wymagają zahartowania.
Razowe pieczywo. Wystarczy je zmiksować, a zagęści zupę skutecznie jak mąka.
Kasza manna. Jej smak jest wyczuwalny, nadaje się do lekkich zup z mieszanych warzyw. Zawsze trzeba pamiętać, by ją dokładnie rozmieszać.