Sprytnie zagęszczam zupy bez mąki. Są aksamitne, pełne smaku i zdrowsze

Przed nami sezon na najlepsze wiosenne zupy. Gotowałam już szczawiową, planuję botwinkę i koperkową. Są tak lekkie i delikatne, że szkoda zakłócać ich aromat mąką. Mam inne sposoby na ich zagęszczanie.

Nie tylko mąka nadaje się do zagęszczania zupNie tylko mąka nadaje się do zagęszczania zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Dorota Gepert

Zagęszczanie zup czy sosów za pomocą mieszanki wody z mąką jest szybkie i proste. Tak robimy najczęściej. Jednak ten sposób nie zawsze się sprawdza. Robert Makłowicz twierdzi, że nie warto z niego korzystać, kiedy przygotowujemy gulasze. Mąka bowiem zakłóca smak mięsa. Według mnie nie jest także najlepsza w przypadku lekkich, wiosennych zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Sposoby na zagęszczanie

Wiosenne zupy na sezonowych warzywach są lekkie i delikatne, a co za tym idzie, ich konsystencja jest rzadka. Można je zagęścić bez korzystania z mąki. Niezależnie od tego, czy rozmieszamy ją z wodą, czy przygotujemy zasmażkę, może mieć to wpływ na smak. Da się to zrobić inaczej, a w dodatku będzie lżej i zdrowiej.

Jak zagęścić zupę?

Warzywne puree. Dzięki niemu zupa będzie miała aksamitną konsystencję. Wystarczy zblendować ulubione warzywa, takie jak marchewka, pietruszka, dynia czy seler. Takie puree nie tylko zagęści zupę, ale również wzbogaci ją o witaminy i minerały.

Ugotowane ziemniaki. Także trzeba je zmiksować i dodać do zupy. Są bogate w skrobię, dlatego dobrze zagęszczają, nie zmieniając smaku. Sprawiają, że danie nabiera kremowej konsystencji.

Nabiał. Zagęszczanie zup śmietaną to znany sposób, ale można zastąpić ją jogurtem naturalnym lub skyrem. Wtedy zupa będzie miała delikatny kwaskowaty posmak. Te rodzaje nabiału, podobnie jak śmietana, wymagają zahartowania.

Razowe pieczywo. Wystarczy je zmiksować, a zagęści zupę skutecznie jak mąka.

Kasza manna. Jej smak jest wyczuwalny, nadaje się do lekkich zup z mieszanych warzyw. Zawsze trzeba pamiętać, by ją dokładnie rozmieszać.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia