Sprytnie zagęszczam zupy bez mąki. Są aksamitne, pełne smaku i zdrowsze

Przed nami sezon na najlepsze wiosenne zupy. Gotowałam już szczawiową, planuję botwinkę i koperkową. Są tak lekkie i delikatne, że szkoda zakłócać ich aromat mąką. Mam inne sposoby na ich zagęszczanie.

Nie tylko mąka nadaje się do zagęszczania zupNie tylko mąka nadaje się do zagęszczania zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Dorota Gepert

Zagęszczanie zup czy sosów za pomocą mieszanki wody z mąką jest szybkie i proste. Tak robimy najczęściej. Jednak ten sposób nie zawsze się sprawdza. Robert Makłowicz twierdzi, że nie warto z niego korzystać, kiedy przygotowujemy gulasze. Mąka bowiem zakłóca smak mięsa. Według mnie nie jest także najlepsza w przypadku lekkich, wiosennych zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Sposoby na zagęszczanie

Wiosenne zupy na sezonowych warzywach są lekkie i delikatne, a co za tym idzie, ich konsystencja jest rzadka. Można je zagęścić bez korzystania z mąki. Niezależnie od tego, czy rozmieszamy ją z wodą, czy przygotujemy zasmażkę, może mieć to wpływ na smak. Da się to zrobić inaczej, a w dodatku będzie lżej i zdrowiej.

Jak zagęścić zupę?

Warzywne puree. Dzięki niemu zupa będzie miała aksamitną konsystencję. Wystarczy zblendować ulubione warzywa, takie jak marchewka, pietruszka, dynia czy seler. Takie puree nie tylko zagęści zupę, ale również wzbogaci ją o witaminy i minerały.

Ugotowane ziemniaki. Także trzeba je zmiksować i dodać do zupy. Są bogate w skrobię, dlatego dobrze zagęszczają, nie zmieniając smaku. Sprawiają, że danie nabiera kremowej konsystencji.

Nabiał. Zagęszczanie zup śmietaną to znany sposób, ale można zastąpić ją jogurtem naturalnym lub skyrem. Wtedy zupa będzie miała delikatny kwaskowaty posmak. Te rodzaje nabiału, podobnie jak śmietana, wymagają zahartowania.

Razowe pieczywo. Wystarczy je zmiksować, a zagęści zupę skutecznie jak mąka.

Kasza manna. Jej smak jest wyczuwalny, nadaje się do lekkich zup z mieszanych warzyw. Zawsze trzeba pamiętać, by ją dokładnie rozmieszać.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak