Taką karkówkę babcia robiła co tydzień. Mięso wychodzi mięciutkie, a sos gęsty bez grama mąki

To jeden z tych przepisów babci, który zawsze się udaje. W dodatku nie ma z nim dużo pracy. Jest idealny na leniwą niedzielę, gdy za oknem pada śnieg. Można pić gorącą herbatę, a obiad praktycznie robi się sam. A potem cała rodzina zajada ze smakiem duszoną karkówkę.

Przepisy babci zawsze się sprawdzająPrzepisy babci zawsze się sprawdzają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YURI_ILUHIN

Duszona karkówka z cebulą to danie, które wielu z nas może pamiętać z czasów PRL-u. Wtedy na topie były proste i tanie przepisy, ale trudno odmówić im smaku. W ten sposób karkówkę przygotowywała też moja babcia. Mięso zawsze było delikatne, soczyste i zachwycało niepowtarzalnym aromatem. W dodatku jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Nie ma co bać się tłuszczu

Karkówka czasami uważana jest za mięso zbyt tłuste. Jednak lepiej zwrócić uwagę na to, że jest niezwykle soczysta i miękka. Jest to możliwe dzięki odpowiedniemu połączeniu tłuszczu z mięśniem, to ma wpływ na konsystencję mięsa po przygotowaniu. Przy odpowiednich technikach kulinarnych karkówka staje się delikatna i niemal rozpływa się w ustach. Właśnie taka wychodzi ze sprawdzonego przepisu mojej babci.

Wspominam ten smak

W latach PRL jadło się dania, które były nie tylko proste w przygotowaniu, ale również oparte na łatwo dostępnych składnikach. Tak duszona karkówka, podkręcona dodatkiem cebuli i przypraw, to kulinarny klasyk. Do dziś często wracamy do tego przepisu. Mięso nabiera niepowtarzalnego smaku. To zasługa aromatycznego sosu z cebulą. Warto zrobić to danie od razu na dwa dni, bo świetnie smakuje po odgrzaniu.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • sześć łyżek oleju roślinnego,
  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 6 cebul,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę wieprzową pokrój w niezbyt cienkie plastry. Oprósz je z obu stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane plastry karczku. Smaż z obu stron, aż mięso się zarumieni.
  2. Obsmażone mięso zdejmij i odłóż na bok. Na tej samej patelni z olejem podsmaż pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę na rumiano.
  3. Karkówkę przełóż do garnka lub głębokiej patelni, dodaj podsmażoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.

Jak podawać duszoną karkówkę?

Do tak przygotowanej karkówki najlepiej podać ziemniaki i ogórki kiszone. Połączenie delikatnego, kruchego mięsa w towarzystwie aromatycznego sosu i cebuli jest doskonałą propozycją na rodzinną ucztę.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥