Taką karkówkę robię co roku na 15 sierpnia. Jest krucha i bardzo aromatyczna

Karkówka w ziołach to danie, które od lat gości na moim stole 15 sierpnia. Soczyste mięso, marynowane w aromatycznej mieszance ziół, musztardy miodowej i czosnku, nabiera wyjątkowego smaku i rozpływa się w ustach. Powolne pieczenie sprawia, że karkówka jest niezwykle krucha, a jej zapach roznosi się po całej kuchni, kusząc wszystkich domowników.

Pieczona karkówka z ziołami posmakuje każdemuPieczona karkówka z ziołami posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan Mach

Dlaczego karkówka tak dobrze smakuje po marynowaniu w ziołach? Sekret tkwi w strukturze mięsa – karkówka ma delikatne przerosty tłuszczu, które podczas pieczenia powoli się wytapiają, sprawiając, że mięso staje się soczyste. Zioła, takie jak rozmaryn czy majeranek, wnikają w głąb mięsa, nadając mu wyrazisty aromat. Musztarda miodowa dodatkowo zmiękcza włókna, a słodko-pikantny smak świetnie komponuje się z wieprzowiną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Przepis na karkówkę z ziołami

Karkówka w ziołach to klasyk, który zawsze robi wrażenie – soczysta, krucha i pełna aromatu, zachwyca prostotą oraz głębią smaku. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, aromatyczna marynata i czas – zarówno na marynowanie, jak i powolne pieczenie. Dzięki połączeniu świeżych ziół, czosnku i musztardy miodowej mięso nabiera wyjątkowego charakteru, a każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • kilka gałązek majeranku,
  • 5 łyżek musztardy miodowej,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od przygotowania marynaty. W tym celu w misce łączę oliwę, musztardę miodową, przyprawę uniwersalną, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaję drobno posiekany rozmaryn i majeranek. Całość dokładnie mieszam.
  3. Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram przygotowaną marynatą ze wszystkich stron.
  4. Mięso wkładam do naczynia, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  5. Po marynowaniu mięso wyjmuję z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Karkówkę układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę około 1,5 godziny, a następnie odkrywam i piekę jeszcze 20-30 minut, by się zarumieniła.

Jak wybrać dobrą karkówkę?

Przy wyborze karkówki warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które zagwarantują, że mięso po upieczeniu będzie kruche i soczyste.

  • Przerosty tłuszczu – dobra karkówka powinna mieć delikatne, równomierne żyłki tłuszczu. Podczas pieczenia tłuszcz się wytopi, nadając mięsu soczystości i smaku.
  • Kolor – świeża karkówka ma barwę od jasnoróżowej do lekko czerwonej. Zbyt ciemny kolor może świadczyć o tym, że mięso jest starsze.
  • Zapach – powinien być delikatny, neutralny. Jeśli jest kwaśny lub intensywnie nieprzyjemny, lepiej zrezygnować z zakupu.
  • Sprężystość – po naciśnięciu palcem mięso powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Zbyt miękkie lub "papkowate" może być kiepskiej jakości.
  • Źródło – najlepiej wybierać karkówkę od sprawdzonego dostawcy lub z lokalnego sklepu mięsnego, gdzie mięso jest świeże i nie leżało długo w ladzie chłodniczej.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇