Taką karkówkę robię co roku na 15 sierpnia. Jest krucha i bardzo aromatyczna

Karkówka w ziołach to danie, które od lat gości na moim stole 15 sierpnia. Soczyste mięso, marynowane w aromatycznej mieszance ziół, musztardy miodowej i czosnku, nabiera wyjątkowego smaku i rozpływa się w ustach. Powolne pieczenie sprawia, że karkówka jest niezwykle krucha, a jej zapach roznosi się po całej kuchni, kusząc wszystkich domowników.

Pieczona karkówka z ziołami posmakuje każdemuPieczona karkówka z ziołami posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan Mach

Dlaczego karkówka tak dobrze smakuje po marynowaniu w ziołach? Sekret tkwi w strukturze mięsa – karkówka ma delikatne przerosty tłuszczu, które podczas pieczenia powoli się wytapiają, sprawiając, że mięso staje się soczyste. Zioła, takie jak rozmaryn czy majeranek, wnikają w głąb mięsa, nadając mu wyrazisty aromat. Musztarda miodowa dodatkowo zmiękcza włókna, a słodko-pikantny smak świetnie komponuje się z wieprzowiną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Przepis na karkówkę z ziołami

Karkówka w ziołach to klasyk, który zawsze robi wrażenie – soczysta, krucha i pełna aromatu, zachwyca prostotą oraz głębią smaku. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, aromatyczna marynata i czas – zarówno na marynowanie, jak i powolne pieczenie. Dzięki połączeniu świeżych ziół, czosnku i musztardy miodowej mięso nabiera wyjątkowego charakteru, a każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • kilka gałązek majeranku,
  • 5 łyżek musztardy miodowej,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od przygotowania marynaty. W tym celu w misce łączę oliwę, musztardę miodową, przyprawę uniwersalną, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaję drobno posiekany rozmaryn i majeranek. Całość dokładnie mieszam.
  3. Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram przygotowaną marynatą ze wszystkich stron.
  4. Mięso wkładam do naczynia, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  5. Po marynowaniu mięso wyjmuję z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Karkówkę układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę około 1,5 godziny, a następnie odkrywam i piekę jeszcze 20-30 minut, by się zarumieniła.

Jak wybrać dobrą karkówkę?

Przy wyborze karkówki warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które zagwarantują, że mięso po upieczeniu będzie kruche i soczyste.

  • Przerosty tłuszczu – dobra karkówka powinna mieć delikatne, równomierne żyłki tłuszczu. Podczas pieczenia tłuszcz się wytopi, nadając mięsu soczystości i smaku.
  • Kolor – świeża karkówka ma barwę od jasnoróżowej do lekko czerwonej. Zbyt ciemny kolor może świadczyć o tym, że mięso jest starsze.
  • Zapach – powinien być delikatny, neutralny. Jeśli jest kwaśny lub intensywnie nieprzyjemny, lepiej zrezygnować z zakupu.
  • Sprężystość – po naciśnięciu palcem mięso powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Zbyt miękkie lub "papkowate" może być kiepskiej jakości.
  • Źródło – najlepiej wybierać karkówkę od sprawdzonego dostawcy lub z lokalnego sklepu mięsnego, gdzie mięso jest świeże i nie leżało długo w ladzie chłodniczej.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji