Tatarski specjał może konkurować z pierogami. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno

Pieremiacze, po tatarsku "beremecze", to wytrawne drożdżowe pierożki pochodzące z kuchni Tatarów. To tradycyjne danie jest dobrze znane na Podlasiu, pieremiacze są jednym z dań popisowych gospodyń ze wsi Łobaczew Mały. Podpowiadamy, jak przygotować te pieczone pierożki w domu.

FomaA
half, patties, view, top, savory, ground, piece, flatbread, pork, roasted, crisp, fat, rustic, parchment, deep, fried, table, wooden, pie, pastry, cooked, beef, tatarstan, belyash, peremech, russian, onion, filling, hot, tatar, belysh, stuffed, meat, gourmet, dish, lunch, dinner, eating, snack, delicious, background, tasty, fresh, closeup, food, meal, cuisine, homemade, appetizerWarto zrobić w domu przysmak z Podlasia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Pieremiacze, choć nazwa ta może brzmieć obco, są znaną od wieków potrawą na Podlasiu, związana z osiadłymi tam Tatarami. Te charakterystyczne pierożki sycą zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je podawać na obiad, ale nadają się także na sycącą przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Tradycyjne z Podlasia

Potrawa ta została uznana za tradycyjną przez Ministerstwo Rolnictwa. Podlasie to region o bogatym dziedzictwie kulturowym, gdzie łączą się wpływy wielu narodów, w tym białoruskie, litewskie, ukraińskie czy tatarskie. Tatarzy, osiedleni na tych terenach już za czasów Jana III Sobieskiego, wnieśli wiele do kulinariów tego regionu.

Pieremiacze, popularne szczególnie w okolicach Łobaczewa Małego w gminie Terespol, mają wielowiekową tradycję. Ich receptura była przekazywana przez pokolenia. Świadczą o tym nie tylko opowieści mieszkańców, ale też badania etnograficzne. To danie zdobyło wiele lokalnych nagród kulinarnych, co dowodzi jego znaczenia dla regionu.

Ważny farsz

Smak pieremiaczy zależy w dużej mierze od składników. Ważne jest użycie masła jak najlepszej jakości, bez sztucznych barwników, oraz świeżych jajek. Mięso na farsz nie powinno być z wieprzowiny. Najczęściej używa się baraniny, gęsiny, wołowiny lub indyka, co wynika z tradycji i zasad religijnych Tatarów.

Przygotowanie zaczynamy od farszu, siekając drobno mięso i mieszając je z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kwiatem tymianku lub majerankiem. Następnie robimy ciasto z mąki, masła, kwaśnej śmietany, jajek i sody oczyszczonej. Po jego rozwałkowaniu wykrawamy krążki, które nadziewamy i formujemy pierożki. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu o odpowiedniej temperaturze.

Możemy też pieremiacze piec w piekarniku. Doskonale smakują one z kefirem czy jogurtem naturalnym. To coś więcej niż tylko regionalne danie, to symbol wielokulturowości Podlasia.

Tradycyjne pieremiacze

Składniki:

  • kg mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • odrobina mleka.
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 1 kg mięsa wołowego lub drobiowego,
  • 3 średniej wielkości cebule żółte,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso na farsz posiekaj drobno, dodaj poszatkowaną cebulę oraz przyprawy. Wymieszaj i odłóż, aby farsz się "przegryzł".
  2. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj sól oraz sodę. Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta pierogowego, możesz dolać do niego niewielką ilość mleka.
  3. Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, na które nakładaj po łyżce przygotowanego farszu.
  4. Zawijaj je w formę sakiewki, dokładnie zalepiając górną część, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia.
  5. Pieremiacze smaż na rozgrzanym olejem, powinny mieć zloty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej