Udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej. Przepis na soczyste i kruche mięso
Soczysty kurczak pieczony na kapuście kiszonej to najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny. Upieczone pałki smakują po prostu nieziemsko.
Pałki z kurczaka na obiad
Drób to mięso, które wybieramy najczęściej. Pałki z kurczaka są prostym daniem, które praktycznie robi się samo. Warto jednak zadbać o ich odpowiednie upieczenie, żeby mięso pozostało soczyste i kruche. Dziś mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na kawałki kurczaka pieczone w towarzystwie kiszonej kapusty. Nadaje ona niesamowity aromat kurczakowi i jednocześnie sprawdzi się później jako dodatek do obiadu. Ten posiłek właściwie robi się sam- wkładamy żaroodporne naczynie do piekarnika i gotowe.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kurczak pieczony na kapuście kiszonej
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przełóż kawałki kurczaka i dodaj do nich olej. Wsyp przyprawę do kurczaka i wymieszaj całość, aby dobrze otuliła kawałki mięsa. Zamiast gotowej mieszanki możesz użyć swoją ulubioną kompozycję przypraw. Świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie i czosnek.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Dorzuć starte dość drobno pieczarki i przesmaż. Następnie dodaj kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i zalej całość bulionem. Dokładnie wymieszaj i duś chwilę. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Jeśli Twoja kapusta jest bardzo kwaśna- przed dodaniem przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Przygotowaną kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na niej pałki z kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Nasze pyszne udka są już gotowe. Możesz podawać je samodzielnie, jako ciepłą przekąskę lub jako obiad. Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Smacznego!