Uważany za najzdrowszy owoc świata. Mimo to wiele osób myśli, że jest trujący

Zaczyna kwitnąć jeszcze przed tym, kiedy pojawiają się na nim liście, ozdabiając przydomowe ogrody. Owocować zaczyna dopiero w lipcu. Warto zapamiętać ten czas i polować na niepozorne, czerwone owoce.

dereńdereń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Ekaterina savyolova
Ewa Malinowska

Dereń jadalny to krzew, który oprócz pięknych kwiatów i jesiennej kolorystyki, oferuje nam również pyszne i zdrowe owoce. Choć są niewielkie, skrywają w sobie bogactwo cennych składników odżywczych. Wiele osób błędnie uznaje, że są niejadalne, a nawet trujące. W tym roku pamiętaj, aby zebrać je do koszyka i zaprosić do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Czy dereń jest jadalny?

Podczas gdy niektóre owoce są powszechnie znane i spożywane, inne czekają na swoje odkrycie. Dereń jadalny to jeden z tych owoców, które zasługują na większą uwagę ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i kulinarne. Dereń jadalny to piękny krzew, który był popularny w Polsce przed wojną. Owoce derenia charakteryzują się słodko-cierpkim smakiem i są pełne cennych składników odżywczych. W czasach PRL-u uznawano tę roślinę za "pański owoc" i tępiono z ogrodów. Na szczęście wrócił po latach do łask.

Jakie właściwości ma dereń?
Jakie właściwości ma dereń? © Licencjodawca | Marina Denisenko

Owoce derenia są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez, cynk oraz witaminy A, E, C i K. Zawartość witaminy C jest szczególnie imponująca – pięć razy więcej niż w cytrynie. Dereń ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antyalergiczne. Stymuluje produkcję insuliny, wspiera cyrkulację krwi, redukuje ciśnienie i działa wspomaga pracę nerek.

Jak jeść owoce derenia?

Owoce derenia można jeść na surowo jako zdrową i orzeźwiającą przekąskę. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, jogurtów, musli czy owsianek, wzbogacając je o ciekawy smak i wartości odżywcze. Z derenia można przygotować pyszne i aromatyczne ciasta, ciasteczka, desery i inne słodkości. Lekko kwaśny smak derenia doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, nadając im ciekawy charakter.

Dereń jadalny pomoże przyciągnąć ptaki do ogrodu.
Dereń jadalny pomoże przyciągnąć ptaki do ogrodu. © Pixabay | GoranH

Dereń to idealny surowiec do przygotowywania przetworów na zimę. Z jego owoców powstają pyszne dżemy, konfitury, syropy, soki i wina. Nalewka z derenia to nie tylko pyszny trunek, ale również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Warto włączyć dereń do swojego codziennego menu i odkrywać jego kulinarne możliwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy