WAŻNE
TERAZ

Polska - Litwa: zdecydowanie prowadzimy!

W karnawale w Chorwacji jedzą na kilogramy. Są kruchutkie i rozpływają się ustach

Właśnie dziś zaczyna się karnawał, który w tym roku jest wyjątkowo długi, bo potrwa do pierwszego tygodnia marca. Zdążymy na pewno przetestować wszystkie słodkości, które tradycyjnie je się w tym czasie. Może coś z Chorwacji? Krostule są przepyszne.

Zbliża się czas karnawałowych deserówZbliża się czas karnawałowych deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Jakie desery są charakterystyczne w czasie karnawału? Wiadomo, te smażone na tłuszczu. W ich przypadku lepiej zapomnieć o kaloriach, a delektować się smakiem. Jedna z najbardziej znanych karnawałowych słodkości to zdecydowanie faworki. U nas są bardzo popularne, a przepadają też za nimi Chorwaci. Ich krostule są kruche i rozpływają się wprost w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Znany od setek lat

Krostule, nazywane również frustule, hrostule, krustavice czy krusschule to deser, który od setek lat związany jest z czasem karnawału. Jego historia sięga czasów romańskich, kiedy to były wypiekane jako przysmak dla mieszkańców Dalmacji. Z czasem krostule stały się popularne na całym obszarze dzisiejszej Chorwacji, a dziś uchodzą za tradycyjny wypiek. Szczyci się nimi zwłaszcza Dalmacja i Istria, gdzie są wprost uwielbiane.

Ależ kruche

Krostule charakteryzuj delikatne, cieniutkie i bardzo kruche ciasto, które po usmażeniu zyskuje złocistobrązowy kolor oraz subtelnie słodki smak. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak nasze faworki. Są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Co je różni od naszych chruścików? Lokalnych składnik, który dodaje się do ciasta.

Zawsze w recepturze

Każdy, kto choć raz przygotowywał faworki ten składnik w recepturze nie dziwi. Chodzi o alkohol. Najczęściej jest to spirytus, wódka, piwo. Te trunki sprawiają, że podczas smażenia w ciastka wsiąka mniej tłuszczu, dlatego potem są idealnie kruche i leciutkie. Niezależnie jakiego alkoholu użyjemy, nie ma wpływu na smak faworków, bo wyparowuje podczas smażenia. Chorwaci sięgają po swoje lokalne trunki i do krostuli dodają rakiję, rum, maraskino lub likier z cytryny.

Chorwackie krostule

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 50 ml oleju,
  • szczypta soli,
  • rakija lub rum do smaku,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g śmietany,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem waniliowym i cukrem. W miseczce wymieszaj, olej, śmietanę i alkohol. Następnie połącz obie masy.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
  3. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu robota. Powinno być elastyczne i zbite. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw na godzinę.
  4. Następnie wyjmij ciasto na stolnicę i bardzo cienko je rozwałkuj na ok. 1,5 – 2 mm.
  5. Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem lub nożem na prostokąty, potem nacinaj środek i przekładaj przez otwór ciasto.
  6. Tak przygotowane ciastka przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut.
  7. Krostule smaż na mocno rozgrzanym oleju, tak by były ładnie zezłocone z każdej strony.
  8. Podawaj z dużą ilością cukru pudru.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji