W karnawale w Chorwacji jedzą na kilogramy. Są kruchutkie i rozpływają się ustach

Właśnie dziś zaczyna się karnawał, który w tym roku jest wyjątkowo długi, bo potrwa do pierwszego tygodnia marca. Zdążymy na pewno przetestować wszystkie słodkości, które tradycyjnie je się w tym czasie. Może coś z Chorwacji? Krostule są przepyszne.

Zbliża się czas karnawałowych deserówZbliża się czas karnawałowych deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Jakie desery są charakterystyczne w czasie karnawału? Wiadomo, te smażone na tłuszczu. W ich przypadku lepiej zapomnieć o kaloriach, a delektować się smakiem. Jedna z najbardziej znanych karnawałowych słodkości to zdecydowanie faworki. U nas są bardzo popularne, a przepadają też za nimi Chorwaci. Ich krostule są kruche i rozpływają się wprost w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Znany od setek lat

Krostule, nazywane również frustule, hrostule, krustavice czy krusschule to deser, który od setek lat związany jest z czasem karnawału. Jego historia sięga czasów romańskich, kiedy to były wypiekane jako przysmak dla mieszkańców Dalmacji. Z czasem krostule stały się popularne na całym obszarze dzisiejszej Chorwacji, a dziś uchodzą za tradycyjny wypiek. Szczyci się nimi zwłaszcza Dalmacja i Istria, gdzie są wprost uwielbiane.

Ależ kruche

Krostule charakteryzuj delikatne, cieniutkie i bardzo kruche ciasto, które po usmażeniu zyskuje złocistobrązowy kolor oraz subtelnie słodki smak. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak nasze faworki. Są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Co je różni od naszych chruścików? Lokalnych składnik, który dodaje się do ciasta.

Zawsze w recepturze

Każdy, kto choć raz przygotowywał faworki ten składnik w recepturze nie dziwi. Chodzi o alkohol. Najczęściej jest to spirytus, wódka, piwo. Te trunki sprawiają, że podczas smażenia w ciastka wsiąka mniej tłuszczu, dlatego potem są idealnie kruche i leciutkie. Niezależnie jakiego alkoholu użyjemy, nie ma wpływu na smak faworków, bo wyparowuje podczas smażenia. Chorwaci sięgają po swoje lokalne trunki i do krostuli dodają rakiję, rum, maraskino lub likier z cytryny.

Chorwackie krostule

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 50 ml oleju,
  • szczypta soli,
  • rakija lub rum do smaku,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g śmietany,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem waniliowym i cukrem. W miseczce wymieszaj, olej, śmietanę i alkohol. Następnie połącz obie masy.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
  3. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu robota. Powinno być elastyczne i zbite. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw na godzinę.
  4. Następnie wyjmij ciasto na stolnicę i bardzo cienko je rozwałkuj na ok. 1,5 – 2 mm.
  5. Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem lub nożem na prostokąty, potem nacinaj środek i przekładaj przez otwór ciasto.
  6. Tak przygotowane ciastka przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut.
  7. Krostule smaż na mocno rozgrzanym oleju, tak by były ładnie zezłocone z każdej strony.
  8. Podawaj z dużą ilością cukru pudru.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯