PrzepisW lasach już wysypało grzybami. W jednym regionie Polski jest ich najwięcej

W lasach już wysypało grzybami. W jednym regionie Polski jest ich najwięcej

Kosz z grzybami. Fot. AdobeStock
Kosz z grzybami. Fot. AdobeStock

Grzybobranie to jeden z ulubionych "sportów" Polaków. Za koszyki łapie coraz więcej osób. Nawet młodzi chętniej wybierają się do lasu z nadzieją na duże zbiory. Okazuje się, że wcale nie trzeba długo czekać. W polskich lasach zaczęły pojawiać się grzyby. W tym jednym regionie mamy jednak do czynienia z prawdziwym wysypem! Gdzie warto wybrać się na grzyby? Podpowiadamy.

Gdzie są grzyby? W niektórych regionach jest ich więcej, niż moglibyśmy się spodziewać. W maju warto szukać w lasach takich gatunków jak boczniaki, borowiki, czarki, drobnołuszczaki, a także koźlarze, maślaki, czy smardze. Z każdego z nich można wyczarować ogrom przepysznych dań. Gdzie zatem szukać grzybów? Ten region jest rajem dla grzybiarzy.

Gdzie na grzyby? Z podkarpackich lasów wrócisz z pełnymi koszami

Prawdziwy wysyp grzybów opanował Podkarpacie. Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne poinformowało na Facebooku, że w lasach pojawiło się już wiele interesujących okazów. Nie pozostaje zatem nic innego, jak wzięcie koszyka i wyruszenie na grzyby.

Wszystkie grzybiarki i grzybiarze - zaczęło się!!! Obiekty wywołujące przyśpieszenie oddechu, szybsze bicie serca i… szaleństwo w zachowaniu. Aromatyczny obiekt pożądania… PIERWSZY!!! BOROWIK CEGLASTOPORY vel podciesz, lub krasnoborowik - został odnaleziony w ustrzyckich lasach

- czytamy na Facebooku Nadleśnictwa Ustrzyków Dolnych.

Sezon na grzyby 2023 wystartował przed czasem. Wiele osób chwali się zbiorami

Wielu grzybiarzy z Podkarpacia chwali się swoimi zbiorami w mediach społecznościowych. Oprócz popularnych grzybów można natrafić również na wyjątkowe okazy. Jeden z pracowników postanowił podzielić się swoim znaleziskiem z internautami.

Kolejna ciekawostka z królestwa grzybów. Swoją drogą… dość spora. Mowa o Czasznicy oczkowatej (Bovistella utriformis). Grzyb jadalny (suszony lub smażony). Spożywać można biały „miąższ” dopóki nie ściemnieje. Zewnętrznej skóry nie jada. Zbadano, że Czasznica zawiera wiele substancji o działaniu antybakteryjnym, działających na szczepy bakterii jak np. salmonelli, coli, gronkowca złocistego i innych. Pewnie też dlatego wysuszone owocniki były kiedyś używane do odymiania pszczół w ulach

- czytamy na Facebooku.

Jak dodaje Nadleśnictwo, to szczególnie wyjątkowy okaz, ponieważ najczęściej spotykany jest w Ameryce Północnej, Azji oraz w Afryce.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także