W Polsce nieznana, na Bałkanach największy przysmak. Zachwycił się nawet Robert Makłowicz

W Polsce lubimy mylić to warzywo z innym, choć pod wieloma względami podobnym. Natomiast na Bałkanach to ceniony dodatek do ryb i owoców morza. A mowa o blitwie. Z dodatkiem blitwy można zrobić gołąbki, "udawane" szparagi, a także lekki i smaczny obiad z nutą czosnku, oliwą i ziemniakami. Przepisem podzielił się Robert Makłowicz.

Ziemniaki z blitwąZiemniaki z blitwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Blitwa (blitva) bywa nazywana burakiem szpinakowym czy mangoldem. Z pewnością jednak roślina ta najszerzej rozpoznawalna jest pod nazwą boćwina (nie mylić z botwiną). Blitwa popularna jest w państwach basenu Morza Śródziemnego. Tam dawniej zwykło się podawać ją do wszystkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Czym jest blitwa? Jak stosować blitwę w kuchni?

Czym różni się boćwina (blitwa) od botwiny? Botwina jest młodą odmianą buraka ćwikłowego, natomiast boćwina to burak liściowy i uprawia się ją wyłącznie ze względu na liście. W przeciwieństwie do buraka ćwikłowego gatunek ten nie produkuje jadalnego korzenia. Blitwa pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, ma charakterystyczne pomarszczone liście i na intensywnie czerwone łodygi. Młode liście boćwiny mogą służyć jak liście botwiny - do sałatek, zup chłodnik, jednak to te starsze ceni się w kuchni najbardziej. Wtedy zyskują wiele innych zastosowań.

Grubsze, pomarszczone liście blitwy można przygotować jak szpinak- najlepiej smakują po obróbce na przykład blanszowaniu. W liście boćwiny zawija się również gołąbki. Natomiast ogonki warzywa warto ugotować i podać z sosem holenderskim lub serowym - wtedy wdzięcznie zastąpią nam szparagi.

Blitwa, czyli boćwina
Blitwa, czyli boćwina © Pixabay

Blitwa z ziemniakami po dalmatyńsku. Przepis Roberta Makłowicza

Blitwa to szalenie popularny dodatek w kuchni chorwackiej, zwłaszcza w Dalmacji, gdzie obecnie ląduje ona obok ryb i owoców morza, a dawniej serwowano ją niemalże do wszystkiego. Robert Makłowicz w swojej książce "Dalmacja. Książka kucharska" poleca, by podać boćwinę z jajkiem sadzonym lub ziemniakami z czosnkiem i oliwą.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 kg blitwy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku zgotuj wodę i dorzuć pokrojone ziemniaki. Dodaj soli i gotuj całość ok. 20 minut.
  3. Blitwę oczyść i pokrój na nieco mniejsze części i dodaj do garnka z ziemniakami. Gotuj kolejne 5–8 min. Następnie odlej wodę.
  4. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, wlej oliwę, podgrzej i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe