W Polsce nieznana, na Bałkanach największy przysmak. Zachwycił się nawet Robert Makłowicz

W Polsce lubimy mylić to warzywo z innym, choć pod wieloma względami podobnym. Natomiast na Bałkanach to ceniony dodatek do ryb i owoców morza. A mowa o blitwie. Z dodatkiem blitwy można zrobić gołąbki, "udawane" szparagi, a także lekki i smaczny obiad z nutą czosnku, oliwą i ziemniakami. Przepisem podzielił się Robert Makłowicz.

Ziemniaki z blitwąZiemniaki z blitwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Blitwa (blitva) bywa nazywana burakiem szpinakowym czy mangoldem. Z pewnością jednak roślina ta najszerzej rozpoznawalna jest pod nazwą boćwina (nie mylić z botwiną). Blitwa popularna jest w państwach basenu Morza Śródziemnego. Tam dawniej zwykło się podawać ją do wszystkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Czym jest blitwa? Jak stosować blitwę w kuchni?

Czym różni się boćwina (blitwa) od botwiny? Botwina jest młodą odmianą buraka ćwikłowego, natomiast boćwina to burak liściowy i uprawia się ją wyłącznie ze względu na liście. W przeciwieństwie do buraka ćwikłowego gatunek ten nie produkuje jadalnego korzenia. Blitwa pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, ma charakterystyczne pomarszczone liście i na intensywnie czerwone łodygi. Młode liście boćwiny mogą służyć jak liście botwiny - do sałatek, zup chłodnik, jednak to te starsze ceni się w kuchni najbardziej. Wtedy zyskują wiele innych zastosowań.

Grubsze, pomarszczone liście blitwy można przygotować jak szpinak- najlepiej smakują po obróbce na przykład blanszowaniu. W liście boćwiny zawija się również gołąbki. Natomiast ogonki warzywa warto ugotować i podać z sosem holenderskim lub serowym - wtedy wdzięcznie zastąpią nam szparagi.

Blitwa, czyli boćwina
Blitwa, czyli boćwina © Pixabay

Blitwa z ziemniakami po dalmatyńsku. Przepis Roberta Makłowicza

Blitwa to szalenie popularny dodatek w kuchni chorwackiej, zwłaszcza w Dalmacji, gdzie obecnie ląduje ona obok ryb i owoców morza, a dawniej serwowano ją niemalże do wszystkiego. Robert Makłowicz w swojej książce "Dalmacja. Książka kucharska" poleca, by podać boćwinę z jajkiem sadzonym lub ziemniakami z czosnkiem i oliwą.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 kg blitwy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku zgotuj wodę i dorzuć pokrojone ziemniaki. Dodaj soli i gotuj całość ok. 20 minut.
  3. Blitwę oczyść i pokrój na nieco mniejsze części i dodaj do garnka z ziemniakami. Gotuj kolejne 5–8 min. Następnie odlej wodę.
  4. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, wlej oliwę, podgrzej i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu