PrzepisDania bezmięsneW Polsce nieznana, na Bałkanach największy przysmak. Zachwycił się nawet Robert Makłowicz

W Polsce nieznana, na Bałkanach największy przysmak. Zachwycił się nawet Robert Makłowicz

Ziemniaki z blitwą
Ziemniaki z blitwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.05.2024 08:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W Polsce lubimy mylić to warzywo z innym, choć pod wieloma względami podobnym. Natomiast na Bałkanach to ceniony dodatek do ryb i owoców morza. A mowa o blitwie. Z dodatkiem blitwy można zrobić gołąbki, "udawane" szparagi, a także lekki i smaczny obiad z nutą czosnku, oliwą i ziemniakami. Przepisem podzielił się Robert Makłowicz.

Blitwa (blitva) bywa nazywana burakiem szpinakowym czy mangoldem. Z pewnością jednak roślina ta najszerzej rozpoznawalna jest pod nazwą boćwina (nie mylić z botwiną). Blitwa popularna jest w państwach basenu Morza Śródziemnego. Tam dawniej zwykło się podawać ją do wszystkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest blitwa? Jak stosować blitwę w kuchni?

Czym różni się boćwina (blitwa) od botwiny? Botwina jest młodą odmianą buraka ćwikłowego, natomiast boćwina to burak liściowy i uprawia się ją wyłącznie ze względu na liście. W przeciwieństwie do buraka ćwikłowego gatunek ten nie produkuje jadalnego korzenia. Blitwa pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, ma charakterystyczne pomarszczone liście i na intensywnie czerwone łodygi. Młode liście boćwiny mogą służyć jak liście botwiny - do sałatek, zup chłodnik, jednak to te starsze ceni się w kuchni najbardziej. Wtedy zyskują wiele innych zastosowań.

Grubsze, pomarszczone liście blitwy można przygotować jak szpinak- najlepiej smakują po obróbce na przykład blanszowaniu. W liście boćwiny zawija się również gołąbki. Natomiast ogonki warzywa warto ugotować i podać z sosem holenderskim lub serowym - wtedy wdzięcznie zastąpią nam szparagi.

Blitwa, czyli boćwina
Blitwa, czyli boćwina© Pixabay

Blitwa z ziemniakami po dalmatyńsku. Przepis Roberta Makłowicza

Blitwa to szalenie popularny dodatek w kuchni chorwackiej, zwłaszcza w Dalmacji, gdzie obecnie ląduje ona obok ryb i owoców morza, a dawniej serwowano ją niemalże do wszystkiego. Robert Makłowicz w swojej książce "Dalmacja. Książka kucharska" poleca, by podać boćwinę z jajkiem sadzonym lub ziemniakami z czosnkiem i oliwą.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 kg blitwy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku zgotuj wodę i dorzuć pokrojone ziemniaki. Dodaj soli i gotuj całość ok. 20 minut.
  3. Blitwę oczyść i pokrój na nieco mniejsze części i dodaj do garnka z ziemniakami. Gotuj kolejne 5–8 min. Następnie odlej wodę.
  4. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, wlej oliwę, podgrzej i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także