Weź liście laurowe i wrzuć do gotujących się pierogów. Efekt miło cię zaskoczy

Jeśli tak samo jak my jesteś fanem wytrawnych pierogów, to ten sprytny kulinarny trik powinien cię zainteresować. To tylko jeden drobny szczegół, a zmienia bardzo wiele. I nie mówimy tu wcale o składnikach ciasta czy mięsnego farszu, lecz o... wodzie, w której pierogi się gotują. Dlaczego warto dodać do niej liść laurowy? Odpowiadamy!

Gotujące się pierogiGotujące się pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Każda doświadczona gospodyni domowa, kucharz czy kucharka ma swój własny tryb przygotowania pierogów. Według Magdy Gessler do uzyskania idealnego efektu wystarczy gorąca woda i zaparzona za jej sprawą mąka. Inni stawiają na eksperymenty większego kalibru. Tym sposobem w cieście na pierogi często lądują nietypowe przyprawy, takie jak kurkuma, cząber, cynamon, a nawet... buraki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Dzisiaj chcemy się jednak skupić na czymś innym. Na całkowicie nieoczywistym i traktowanym bez należytego szacunku elemencie przygotowania pierogów: ich gotowaniu w wodzie. Dlaczego uważamy, że dodanie do tego płynu listków laurowych to doskonały pomysł?

Pierogi z liśćmi laurowymi

Większość osób gotuje pierogi w wodzie, którą wcześniej doprawia jedynie niewielką ilością soli. Słusznie, to pewny i sprawdzony sposób. Dokładnie tak samo przygotowuje się przecież ziemniaki z wody. I podobnie jak w przypadku pierogów, to, że jest to "mainstream", nie oznacza, że jest to jedyna dostępna opcja. Zdziwiłbyś się, jak dobrze smakują ziemniaki gotowane z dodatkiem suszonego lubczyku, rozmarynu, estragonu i właśnie listków laurowych.

Liście laurowe i pierogi mogą iść w parze
Liście laurowe i pierogi mogą iść w parze © Canva | Besiki Kavtaradze

Na tej samej zasadzie polecamy ci dodanie wawrzynu do gotowanych pierogów. Tajemnica polega na zaromatyzowaniu wody. A skoro tak, to nie ograniczajmy się jedynie do liści laurowych. Do pierogów warto dorzucić także kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Tu również ciekawym pomysłem zdaje się być posłużenie się lubczykiem. W końcu jest to roślina, na której podstawie powstała kiedyś słynna (i na tamte czasy doskonała) przyprawa Maggi. Sprawdzi się więc jak ulał w przypadku gotowania pierogów z wytrawnym farszem — przede wszystkim mięsnym.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy