Weź liście laurowe i wrzuć do gotujących się pierogów. Efekt miło cię zaskoczy

Jeśli tak samo jak my jesteś fanem wytrawnych pierogów, to ten sprytny kulinarny trik powinien cię zainteresować. To tylko jeden drobny szczegół, a zmienia bardzo wiele. I nie mówimy tu wcale o składnikach ciasta czy mięsnego farszu, lecz o... wodzie, w której pierogi się gotują. Dlaczego warto dodać do niej liść laurowy? Odpowiadamy!

Gotujące się pierogiGotujące się pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Każda doświadczona gospodyni domowa, kucharz czy kucharka ma swój własny tryb przygotowania pierogów. Według Magdy Gessler do uzyskania idealnego efektu wystarczy gorąca woda i zaparzona za jej sprawą mąka. Inni stawiają na eksperymenty większego kalibru. Tym sposobem w cieście na pierogi często lądują nietypowe przyprawy, takie jak kurkuma, cząber, cynamon, a nawet... buraki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Dzisiaj chcemy się jednak skupić na czymś innym. Na całkowicie nieoczywistym i traktowanym bez należytego szacunku elemencie przygotowania pierogów: ich gotowaniu w wodzie. Dlaczego uważamy, że dodanie do tego płynu listków laurowych to doskonały pomysł?

Pierogi z liśćmi laurowymi

Większość osób gotuje pierogi w wodzie, którą wcześniej doprawia jedynie niewielką ilością soli. Słusznie, to pewny i sprawdzony sposób. Dokładnie tak samo przygotowuje się przecież ziemniaki z wody. I podobnie jak w przypadku pierogów, to, że jest to "mainstream", nie oznacza, że jest to jedyna dostępna opcja. Zdziwiłbyś się, jak dobrze smakują ziemniaki gotowane z dodatkiem suszonego lubczyku, rozmarynu, estragonu i właśnie listków laurowych.

Liście laurowe i pierogi mogą iść w parze
Liście laurowe i pierogi mogą iść w parze © Canva | Besiki Kavtaradze

Na tej samej zasadzie polecamy ci dodanie wawrzynu do gotowanych pierogów. Tajemnica polega na zaromatyzowaniu wody. A skoro tak, to nie ograniczajmy się jedynie do liści laurowych. Do pierogów warto dorzucić także kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Tu również ciekawym pomysłem zdaje się być posłużenie się lubczykiem. W końcu jest to roślina, na której podstawie powstała kiedyś słynna (i na tamte czasy doskonała) przyprawa Maggi. Sprawdzi się więc jak ulał w przypadku gotowania pierogów z wytrawnym farszem — przede wszystkim mięsnym.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione