Większość źle gotuje szparagi. Tracą jędrność, smak i wszystkie witaminy
Wszyscy zachwycają się ich smakiem, a tobie wcale takie pyszne nie wyszły? Białe szparagi mogą mieć goryczkę, a zielone być po prostu łykowate. Wszystko zależy od tego, jak je ugotujesz. Sprawdź, czy nie popełniasz błędów, które wyjątkowo szkodzą tym warzywom.
15.05.2024 13:55
Ugotować warzywa, co może być prostszego? Jednak nawet przy tej prostej czynności zdarzają się drobne i większe pomyłki. Ważny jest tu przede wszystkim czas, bo zwłaszcza delikatne warzywa łatwo rozgotować. To też dotyczy szparagów. Oprócz czasu liczy się jeszcze kilka szczegółów. Warto o nich pamiętać i nie zabierać szparagom smaku oraz witamin. Podpowiadamy, jak przygotowywać białe i zielone.
Białe szparagi bez goryczki
Białe szparagi są grubsze i bardziej włókniste niż zielone. Dlatego przed ugotowaniem obierz je dokładniej obieraczką do warzyw. Kieruj się od góry do dołu, zacznij pod główką, tak by pozbyć się całej włóknistej otoczki. Na koniec odetnij zdrewniałą końcówkę i spróbuj, czy nie mają gorzkiego posmaku. To się w ich przypadku zdarza. Goryczki można się łatwo pozbyć, gotując szparagi z dodatkiem mleka. Laktoza neutralizuje goryczkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uważaj na główki
Często można przeczytać, żeby gotować je w wysokim garnku. Wtedy główki wystają ponad powierzchnię wody i się nie rozgotują. Gdy nie mamy takiego, można to zrobić nawet w rondlu, ale trzeba pamiętać o czasie i dodatkach. Białe szparagi gotuj maksymalnie kwadrans, dokładny czas zależy od ich grubości. Do wody dodaj sól i cukier, a w połowie gotowania mleko.
Zielone szparagi bez łyka
Zielone szparagi tracą smak i chrupkość, a także sporo witamin gdy są gotowane zbyt długo. Można to zrobić nawet w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. Wcześniej trzeba je tylko przygotować. Zdrewniałe końcówki szparagów odetnij. A co z obieraniem? Cienkie zielone szparagi tego nie potrzebują, te grubsze dobrze jest obrać od połowy. Gdy tego nie zrobisz, mogą być łykowate.
Krótszy czas
Zielone szparagi gotuj znacznie krócej niż białe. Oczywiście znowu idealny byłby wysoki garnek, do którego da się wstawić szparagi w pęczku. Wkładaj je do wrzątku i gotuj maksymalnie 8 minut. Czas zależy od ich grubości, przy cieńszych wystarcza 5 minut. Dodatki do wody są podobne, czyli sól, cukier. Niektórzy kucharze dodają też odrobinę masła lub soku z cytryny. Gdy szparagi są cieniutkie, wystarczy je zblanszować, czyli włożyć na 2-3 minuty do wrzątku (z solą, cukrem i sokiem z cytryny), a potem przelać lodowatą wodą. Tak przygotowane szparagi są idealne do sałatek.