Większość źle gotuje szparagi. Tracą jędrność, smak i wszystkie witaminy

Wszyscy zachwycają się ich smakiem, a tobie wcale takie pyszne nie wyszły? Białe szparagi mogą mieć goryczkę, a zielone być po prostu łykowate. Wszystko zależy od tego, jak je ugotujesz. Sprawdź, czy nie popełniasz błędów, które wyjątkowo szkodzą tym warzywom.

szparagiZe szparagami trzeba obchodzić się delikatnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ugotować warzywa, co może być prostszego? Jednak nawet przy tej prostej czynności zdarzają się drobne i większe pomyłki. Ważny jest tu przede wszystkim czas, bo zwłaszcza delikatne warzywa łatwo rozgotować. To też dotyczy szparagów. Oprócz czasu liczy się jeszcze kilka szczegółów. Warto o nich pamiętać i nie zabierać szparagom smaku oraz witamin. Podpowiadamy, jak przygotowywać białe i zielone.

Białe szparagi bez goryczki

Białe szparagi są grubsze i bardziej włókniste niż zielone. Dlatego przed ugotowaniem obierz je dokładniej obieraczką do warzyw. Kieruj się od góry do dołu, zacznij pod główką, tak by pozbyć się całej włóknistej otoczki. Na koniec odetnij zdrewniałą końcówkę i spróbuj, czy nie mają gorzkiego posmaku. To się w ich przypadku zdarza. Goryczki można się łatwo pozbyć, gotując szparagi z dodatkiem mleka. Laktoza neutralizuje goryczkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Uważaj na główki

Często można przeczytać, żeby gotować je w wysokim garnku. Wtedy główki wystają ponad powierzchnię wody i się nie rozgotują. Gdy nie mamy takiego, można to zrobić nawet w rondlu, ale trzeba pamiętać o czasie i dodatkach. Białe szparagi gotuj maksymalnie kwadrans, dokładny czas zależy od ich grubości. Do wody dodaj sól i cukier, a w połowie gotowania mleko.

Gotowane białe szparagi to pyszny dodatek do drugiego dania.
Gotowane białe szparagi to pyszny dodatek do drugiego dania. © Pixabay | RitaE

Zielone szparagi bez łyka

Zielone szparagi tracą smak i chrupkość, a także sporo witamin gdy są gotowane zbyt długo. Można to zrobić nawet w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. Wcześniej trzeba je tylko przygotować. Zdrewniałe końcówki szparagów odetnij. A co z obieraniem? Cienkie zielone szparagi tego nie potrzebują, te grubsze dobrze jest obrać od połowy. Gdy tego nie zrobisz, mogą być łykowate.

Krótszy czas

Zielone szparagi gotuj znacznie krócej niż białe. Oczywiście znowu idealny byłby wysoki garnek, do którego da się wstawić szparagi w pęczku. Wkładaj je do wrzątku i gotuj maksymalnie 8 minut. Czas zależy od ich grubości, przy cieńszych wystarcza 5 minut. Dodatki do wody są podobne, czyli sól, cukier. Niektórzy kucharze dodają też odrobinę masła lub soku z cytryny. Gdy szparagi są cieniutkie, wystarczy je zblanszować, czyli włożyć na 2-3 minuty do wrzątku (z solą, cukrem i sokiem z cytryny), a potem przelać lodowatą wodą. Tak przygotowane szparagi są idealne do sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥