Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler. Każda ciotka będzie chciała przepis

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Wielkanocna sałatka z jajkami, pieczarkami i musztardą to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole Magdy Gessler. Pyszna alternatywa dla jarzynowej.

Magda Gessler to restauratorka i osobowość telewizyjna, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Gwiazda „Kuchennych Rewolucji” i właścicielka obleganej restauracji „u Fukiera” chętnie dzieli się swoimi przepisami i patentami na pyszne dania. Recepta Magdy Gessler na udaną Wielkanoc polega na dwóch składnikach: pysznym jedzeniu oraz estetycznym udekorowaniu stołu świeżymi kwiatami.


Uwielbiam te święta. Są wiosenne, pełne życia i radości. Bajecznie kolorowe i bogate. I ten zapach! Powietrze przesycone aromatem wanilii, pieczonego ciasta, pomieszane z zapachem wiosennych kwiatów: hiacyntów, żonkili. Nic tak potem już nie pachnie!- powiedziała magazynowi „Claudia” restauratoka
Jedną z ważnych potraw na stole Magdy Gessler jest pyszna sałatka z jajek, pieczarek i cebuli, polana sosem na bazie majonezu i musztardy. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To pyszny przepis na sałatkę, która godnie może zastąpić nawet kultową jarzynową.


Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz również: idealna sałatka jarzynowa w czterech pysznych odsłonach
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler


Składniki:
- 10 jajek
- 120 g pieczarek konserwowych
- 1 pęczek cebuli dymki
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 120 g majonezu
- sól/pieprz


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą majonez i musztardę francuską. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby powstał prosty i pyszny sos do sałatki.
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
- Jajka ugotuj na twardo: umieść je w rondelku i zalej zimną wodą. Gotuj przez 8-10 minut (w zależności od wielkości jaj) od momentu zagotowania. Do wody możesz dodać sól lub plastry cytryny, aby łatwiej później usuwać skorupki.
- Ugotowane i wystudzone jaj obierz i przekrój na pół. Na dużym talerzu ułóż liście sałaty. Połóż na nich połówki jaj. Polej przygotowanym sosem.
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
- Na górze wyłóż pieczarki marynowane i posyp całość posiekaną dymką. Sałatka jest już gotowa. Smacznego!
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności


Komentarze