PrzepisWielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler. Każda ciotka będzie chciała przepis

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler. Każda ciotka będzie chciała przepis

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Ewa
01.04.2023 10:30, aktualizacja: 06.04.2023 17:34

Wielkanocna sałatka z jajkami, pieczarkami i musztardą to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole Magdy Gessler. Pyszna alternatywa dla jarzynowej.

Magda Gessler to restauratorka i osobowość telewizyjna, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Gwiazda "Kuchennych Rewolucji" i właścicielka obleganej restauracji "u Fukiera" chętnie dzieli się swoimi przepisami i patentami na pyszne dania. Recepta Magdy Gessler na udaną Wielkanoc polega na dwóch składnikach: pysznym jedzeniu oraz estetycznym udekorowaniu stołu świeżymi kwiatami.

Uwielbiam te święta. Są wiosenne, pełne życia i radości. Bajecznie kolorowe i bogate. I ten zapach! Powietrze przesycone aromatem wanilii, pieczonego ciasta, pomieszane z zapachem wiosennych kwiatów: hiacyntów, żonkili. Nic tak potem już nie pachnie!- powiedziała magazynowi "Claudia" restauratoka

Jedną z ważnych potraw na stole Magdy Gessler jest pyszna sałatka z jajek, pieczarek i cebuli, polana sosem na bazie majonezu i musztardy. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To pyszny przepis na sałatkę, która godnie może zastąpić nawet kultową jarzynową.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler

Składniki:

  • 10 jajek
  • 120 g pieczarek konserwowych
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 120 g majonezu
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą majonez i musztardę francuską. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby powstał prosty i pyszny sos do sałatki.

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności

2. Jajka ugotuj na twardo: umieść je w rondelku i zalej zimną wodą. Gotuj przez 8-10 minut (w zależności od wielkości jaj) od momentu zagotowania. Do wody możesz dodać sól lub plastry cytryny, aby łatwiej później usuwać skorupki.

3. Ugotowane i wystudzone jaj obierz i przekrój na pół. Na dużym talerzu ułóż liście sałaty. Połóż na nich połówki jaj. Polej przygotowanym sosem.

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności

4. Na górze wyłóż pieczarki marynowane i posyp całość posiekaną dymką. Sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Wielkanocna sałatka jajeczna według Magdy Gessler- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także