Wprowadziłam w kuchni proste zasady. Nowy rachunek za prąd pozytywnie mnie zaskoczył

Kiedy rachunki za prąd rosną, naturalnie poszukujemy sposobów na to, aby były jak najbardziej przyjazne dla naszego domowego budżetu. Prawdziwym potworem pożerającym prąd w kuchni jest lodówka. Kilka prostych zmian pozwoli jednak ograniczyć nieco jej apetyt i obniżyć rachunki za energię.

Jak obniżyć rachunek za prąd - PysznościJak obniżyć rachunek za prąd - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | monkeybusinessimages
Ewa Malinowska

Lodówki z kuchni nie sposób się pozbyć ani odłączyć od zasilania - musi ona działać nieprzerwanie przez cały czas. Są jednak inne, proste sposoby, które pozwolą zaoszczędzić energię elektryczną i tym samym sprawić, że rachunki staną się chociaż trochę przyjaźniejsze dla oka i portfela. Pozornie małe kroki łączą się w większą całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Dobre urządzenie to podstawa

Niejednokrotnie to właśnie lodówka odpowiada za 20-30 proc. miesięcznego zużycia prądu. Wszystko oczywiście zależy od tego, jaki model wybraliśmy, jaką ma pojemność, ile ma drzwi. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zakup energooszczędnego sprzętu, jednak nie oznacza to wyrzucania od razu na śmieci wciąż sprawnego urządzenia.

Lodówka
Lodówka © Getty Images | Kim Steele

Są jednak proste sposoby na to, aby zmniejszyć zużycie energii bez względu na to, czy korzystamy z nowego, czy starego sprzętu. Wprowadzenie tych nawyków jest zdecydowanie dobrym rozwiązaniem dla każdego.

Odpowiednie przechowywanie to podstawa

Przed włożeniem do lodówki resztek obiadu czy innych potraw, które dopiero co skończyły się gotować, pamiętaj o dokładnym wystudzeniem. Kiedy włożymy do lodówki ciepłe jedzenie, zacznie ona pobierać więcej energii, aby ostudzić potrawy i utrzymać odpowiednią temperaturę w lodówce. Pozwól potrawom ostygnąć do temperatury pokojowej. Możesz również wystawić je na balkon, jeśli na zewnątrz jest chłodno.

Otwarta lodówka
Otwarta lodówka © Adobe Stock | Odua Images

Przechowuj produkty w szczelnych pojemnikach. Ograniczy to parowanie produktów i wilgoć. Lodówka gorzej radzi sobie ze schładzaniem wilgotnego powietrza, co powoduje wzrost zużycia energii. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca między produktami, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.

Co za mało, to niezdrowo

Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić od 4 do 6 st. Celsjusza. Chociaż pokrętło czasem kusi, aby zmniejszyć temperaturę, to jest to naprawdę zbędne i sprawi jedynie, że podkręcimy nasze rachunki.

Lodówki dla rodziny musza działać niezawodnie - czy trzeba za nie słono zapłacić?
Lodówki dla rodziny musza działać niezawodnie - czy trzeba za nie słono zapłacić? © Adobe Stock

Unikaj długiego otwierania drzwi lodówki. Im dłużej drzwi są otwarte, tym więcej zimnego powietrza ucieka. Wyjmij produkt i zamknij lodówkę - nie bez powodu nasze mamy ganiły nas za zbyt długie gapienie się w otwartą lodówkę. Lodówka, która pracuje prawidłowo i zużywa mniej energii, jest cichsza i niezawodna.

Pamiętaj, że nawet małe zmiany mogą mieć duże znaczenie. Dbając o lodówkę, dbasz o swój komfort, oszczędzasz pieniądze i chronisz środowisko.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje