Wprowadziłam w kuchni proste zasady. Nowy rachunek za prąd pozytywnie mnie zaskoczył

Kiedy rachunki za prąd rosną, naturalnie poszukujemy sposobów na to, aby były jak najbardziej przyjazne dla naszego domowego budżetu. Prawdziwym potworem pożerającym prąd w kuchni jest lodówka. Kilka prostych zmian pozwoli jednak ograniczyć nieco jej apetyt i obniżyć rachunki za energię.

Jak obniżyć rachunek za prąd - PysznościJak obniżyć rachunek za prąd - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | monkeybusinessimages
Ewa Malinowska

Lodówki z kuchni nie sposób się pozbyć ani odłączyć od zasilania - musi ona działać nieprzerwanie przez cały czas. Są jednak inne, proste sposoby, które pozwolą zaoszczędzić energię elektryczną i tym samym sprawić, że rachunki staną się chociaż trochę przyjaźniejsze dla oka i portfela. Pozornie małe kroki łączą się w większą całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Dobre urządzenie to podstawa

Niejednokrotnie to właśnie lodówka odpowiada za 20-30 proc. miesięcznego zużycia prądu. Wszystko oczywiście zależy od tego, jaki model wybraliśmy, jaką ma pojemność, ile ma drzwi. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zakup energooszczędnego sprzętu, jednak nie oznacza to wyrzucania od razu na śmieci wciąż sprawnego urządzenia.

Lodówka
Lodówka © Getty Images | Kim Steele

Są jednak proste sposoby na to, aby zmniejszyć zużycie energii bez względu na to, czy korzystamy z nowego, czy starego sprzętu. Wprowadzenie tych nawyków jest zdecydowanie dobrym rozwiązaniem dla każdego.

Odpowiednie przechowywanie to podstawa

Przed włożeniem do lodówki resztek obiadu czy innych potraw, które dopiero co skończyły się gotować, pamiętaj o dokładnym wystudzeniem. Kiedy włożymy do lodówki ciepłe jedzenie, zacznie ona pobierać więcej energii, aby ostudzić potrawy i utrzymać odpowiednią temperaturę w lodówce. Pozwól potrawom ostygnąć do temperatury pokojowej. Możesz również wystawić je na balkon, jeśli na zewnątrz jest chłodno.

Otwarta lodówka
Otwarta lodówka © Adobe Stock | Odua Images

Przechowuj produkty w szczelnych pojemnikach. Ograniczy to parowanie produktów i wilgoć. Lodówka gorzej radzi sobie ze schładzaniem wilgotnego powietrza, co powoduje wzrost zużycia energii. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca między produktami, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.

Co za mało, to niezdrowo

Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić od 4 do 6 st. Celsjusza. Chociaż pokrętło czasem kusi, aby zmniejszyć temperaturę, to jest to naprawdę zbędne i sprawi jedynie, że podkręcimy nasze rachunki.

Lodówki dla rodziny musza działać niezawodnie - czy trzeba za nie słono zapłacić?
Lodówki dla rodziny musza działać niezawodnie - czy trzeba za nie słono zapłacić? © Adobe Stock

Unikaj długiego otwierania drzwi lodówki. Im dłużej drzwi są otwarte, tym więcej zimnego powietrza ucieka. Wyjmij produkt i zamknij lodówkę - nie bez powodu nasze mamy ganiły nas za zbyt długie gapienie się w otwartą lodówkę. Lodówka, która pracuje prawidłowo i zużywa mniej energii, jest cichsza i niezawodna.

Pamiętaj, że nawet małe zmiany mogą mieć duże znaczenie. Dbając o lodówkę, dbasz o swój komfort, oszczędzasz pieniądze i chronisz środowisko.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇