Wsypuję do ciasta i odstawiam. Racuchy wychodzą mięciutkie i pięknie pachną

Ciepłe śniadania sprawdzają się o każdej porze roku. A zwłaszcza kiedy są to ulubione placki. Tym razem zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle. Wszyscy byli zachwyceni smakiem, aż ledwo nadążałam ze smażeniem.

Placki smażę na złoty kolor Placki smażę na złoty kolor
Źródło zdjęć: © pyszności
Dorota Gepert

Placki czy racuchy? Często tych nazw używamy wymiennie i nie ma w tym nic nieprawidłowego. Jedyna różnica jest taka, że do tych drugich używamy spulchniaczy. Najczęściej są to drożdże. Dzięki temu są mięciutkie, idealnie wyrośnięte, po prostu pyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Racuchy na leniwe śniadanie

Placki mogą być bardzo szybkim i smacznym śniadaniem. Jednak warto pamiętać, że kiedy stawiamy na racuchy, cały proces jest trochę dłuższy. Wiadomo, rozczyn musi wyrosnąć. W przypadku racuchów najpierw potrzebny jest kwadrans, a potem jeszcze godzina. Kiedy się śpieszymy, to jednak jest istotne. Taki posiłek warto zaplanować w leniwy, weekendowy poranek. I zrobić racuchy i zjeść bez pospiechu. Naprawdę można się nim podelektować. Zwłaszcza gdy do racuchów dołoży się jeszcze jeden składnik, który podkręci ich smak.

Warto dołożyć do racuchów

Ten produkt zawsze mam w szafce kuchennej, ale bardzo rzadko stosuję go w klasyczny sposób. Dodaję go do sernika, do naleśników, a nawet do owsianki. Wszystko po to, by smak śmietankowo-waniliowy był wyraźniejszy. Tym razem sięgnęłam po budyń, by dodać go do ciasta na racuchy. I rzeczywiście były znakomite. Mojej rodzinie smakowały tylko z truskawkami, ale można je podawać z cukrem pudrem i ulubionymi konfiturami czy serkiem lub jogurtem. Następnym razem przygotuję do nich przesmażony z przyprawami rabarbar. Bo choć do racuchów można też dodać starte jabłka, to jednak owoców nigdy dosyć. Dodają one plackom wilgoci, na pewno nie są suche.

Racuchy z budyniem

Składniki:

Na rozczyn:

  • 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru.

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 40 g budyniu w proszku,
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, do smaku),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 kwaśne jabłko (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłego mleka dodaj po łyżeczce cukru, mąki oraz drożdże. Rozczyn wymieszaj i odstaw na 10-15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę połącz z proszkiem budyniowym. Dodajemy sól, cukier (opcjonalnie), a na koniec jajka i całość dobrze wymieszaj.
  3. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn i całość zmiksuj. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw na około 1 godz.
  4. Jabłka, jeśli chcesz je dodać, zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Odstaw je jeszcze na kwadrans do wyrastania.
  5. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Potem dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej