Wsypuję do ciasta i odstawiam. Racuchy wychodzą mięciutkie i pięknie pachną
Ciepłe śniadania sprawdzają się o każdej porze roku. A zwłaszcza kiedy są to ulubione placki. Tym razem zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle. Wszyscy byli zachwyceni smakiem, aż ledwo nadążałam ze smażeniem.
Placki czy racuchy? Często tych nazw używamy wymiennie i nie ma w tym nic nieprawidłowego. Jedyna różnica jest taka, że do tych drugich używamy spulchniaczy. Najczęściej są to drożdże. Dzięki temu są mięciutkie, idealnie wyrośnięte, po prostu pyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Racuchy na leniwe śniadanie
Placki mogą być bardzo szybkim i smacznym śniadaniem. Jednak warto pamiętać, że kiedy stawiamy na racuchy, cały proces jest trochę dłuższy. Wiadomo, rozczyn musi wyrosnąć. W przypadku racuchów najpierw potrzebny jest kwadrans, a potem jeszcze godzina. Kiedy się śpieszymy, to jednak jest istotne. Taki posiłek warto zaplanować w leniwy, weekendowy poranek. I zrobić racuchy i zjeść bez pospiechu. Naprawdę można się nim podelektować. Zwłaszcza gdy do racuchów dołoży się jeszcze jeden składnik, który podkręci ich smak.
Warto dołożyć do racuchów
Ten produkt zawsze mam w szafce kuchennej, ale bardzo rzadko stosuję go w klasyczny sposób. Dodaję go do sernika, do naleśników, a nawet do owsianki. Wszystko po to, by smak śmietankowo-waniliowy był wyraźniejszy. Tym razem sięgnęłam po budyń, by dodać go do ciasta na racuchy. I rzeczywiście były znakomite. Mojej rodzinie smakowały tylko z truskawkami, ale można je podawać z cukrem pudrem i ulubionymi konfiturami czy serkiem lub jogurtem. Następnym razem przygotuję do nich przesmażony z przyprawami rabarbar. Bo choć do racuchów można też dodać starte jabłka, to jednak owoców nigdy dosyć. Dodają one plackom wilgoci, na pewno nie są suche.
Racuchy z budyniem
Składniki:
Na rozczyn:
- 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka cukru.
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 40 g budyniu w proszku,
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, do smaku),
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 kwaśne jabłko (opcjonalnie),
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłego mleka dodaj po łyżeczce cukru, mąki oraz drożdże. Rozczyn wymieszaj i odstaw na 10-15 min do wyrośnięcia.
- Mąkę połącz z proszkiem budyniowym. Dodajemy sól, cukier (opcjonalnie), a na koniec jajka i całość dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn i całość zmiksuj. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw na około 1 godz.
- Jabłka, jeśli chcesz je dodać, zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Odstaw je jeszcze na kwadrans do wyrastania.
- Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Potem dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.