Zastosuj sprytny myk doświadczonych kucharzy. Ziemniaki ugotują się szybciej
Chyba nie ma popularniejszego dodatku do drugiego dania niż gotowane ziemniaki. Idealnie pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb. Przygotowujemy je co najmniej kilka razy w tygodniu, ale nie zawsze wiemy, że mogą być one gotowe szybciej. Ten trik stosują nawet szefowie kuchni.
Gotowanie ziemniaków? Chyba nie ma w kuchni prostszego zadania. Jednak warto wiedzieć, co zrobić, by były gotowe do podania szybciej. Mięso stygnie, surówka zrobiona, a ziemniaki wciąż twarde? Pewnie każdy z nas zna taką sytuację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan
Tłuszcz ma wpływ na przenikanie ciepła
Ten trik często stosowały nasze babcie, ale polecają go też szefowie kuchni. Dzięki niemu nie tylko kartofle szybciej miękną, ale też mają lepszy smak. Wystarczy pamiętać o tym, że kiedy warzywa się zagotują, dodać do wody łyżkę tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się masło. Kiedy się rozpuści, na powierzchni wody powstanie cienka warstwa tłuszczu. Przenikanie ciepła będzie lepsze, dlatego ziemniaki ekspresowo się ugotują. Efekt będzie jeszcze szybszy, gdy będziemy gotować ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki. Dodatkowo zyskują one przyjemny, maślany aromat. Na kilogram ziemniaków, które zalewamy 1,5 l wody, wystarczy łyżka masła.
Kiedy goni czas, lepiej solić w tym momencie
A co z solą? I tutaj dochodzi do drobnej wpadki. Kiedy użyjemy jej na początku całego procesu, wydłuży to czas gotowania. Podnosi ona bowiem nieznacznie temperaturę wrzenia wody. Kiedy się nie śpieszymy, nie ma to znaczenia. Jednak kiedy zależy nam, by ziemniaki były szybciej gotowe, lepiej posolić je pod sam koniec, kiedy są już prawie miękkie.
Prostą metodą na przyspieszenie czasu gotowania ziemniaków jest też wrzucenie ich bezpośrednio do wrzątku. Dzięki temu na pewno obiad się nie opóźni, nie stracą przy tym na smaku. Kiedy gotujemy ziemniaki do sałatki, warto dodać do nich odrobinę soku z cytryny czy octu, co sprawia, że zachowają ładny kolor i nie będą się rozpadać.