Zastosuj sprytny myk doświadczonych kucharzy. Ziemniaki ugotują się szybciej

Chyba nie ma popularniejszego dodatku do drugiego dania niż gotowane ziemniaki. Idealnie pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb. Przygotowujemy je co najmniej kilka razy w tygodniu, ale nie zawsze wiemy, że mogą być one gotowe szybciej. Ten trik stosują nawet szefowie kuchni.

ziemniakiDo gotowania ziemniaków warto dodać nie tylko sól
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Gotowanie ziemniaków? Chyba nie ma w kuchni prostszego zadania. Jednak warto wiedzieć, co zrobić, by były gotowe do podania szybciej. Mięso stygnie, surówka zrobiona, a ziemniaki wciąż twarde? Pewnie każdy z nas zna taką sytuację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Tłuszcz ma wpływ na przenikanie ciepła

Ten trik często stosowały nasze babcie, ale polecają go też szefowie kuchni. Dzięki niemu nie tylko kartofle szybciej miękną, ale też mają lepszy smak. Wystarczy pamiętać o tym, że kiedy warzywa się zagotują, dodać do wody łyżkę tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się masło. Kiedy się rozpuści, na powierzchni wody powstanie cienka warstwa tłuszczu. Przenikanie ciepła będzie lepsze, dlatego ziemniaki ekspresowo się ugotują. Efekt będzie jeszcze szybszy, gdy będziemy gotować ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki. Dodatkowo zyskują one przyjemny, maślany aromat. Na kilogram ziemniaków, które zalewamy 1,5 l wody, wystarczy łyżka masła.

Kiedy goni czas, lepiej solić w tym momencie

A co z solą? I tutaj dochodzi do drobnej wpadki. Kiedy użyjemy jej na początku całego procesu, wydłuży to czas gotowania. Podnosi ona bowiem nieznacznie temperaturę wrzenia wody. Kiedy się nie śpieszymy, nie ma to znaczenia. Jednak kiedy zależy nam, by ziemniaki były szybciej gotowe, lepiej posolić je pod sam koniec, kiedy są już prawie miękkie.

Prostą metodą na przyspieszenie czasu gotowania ziemniaków jest też wrzucenie ich bezpośrednio do wrzątku. Dzięki temu na pewno obiad się nie opóźni, nie stracą przy tym na smaku. Kiedy gotujemy ziemniaki do sałatki, warto dodać do nich odrobinę soku z cytryny czy octu, co sprawia, że zachowają ładny kolor i nie będą się rozpadać.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste