Zauważyłeś biały nalot na kiełbasie? Sprawdź, co oznacza, nim po nią sięgniesz
Czy wiesz, co oznacza biały nalot na kiełbasie? Co robisz z takim produktem? Nadal go jesz, a może od razu wyrzucasz? Już za moment wyjaśnię, jakie rozwiązanie jest właściwe.
10.12.2023 | aktual.: 10.12.2023 10:28
Na pewno zgodzisz się ze mną, że na bazie kiełbasy można stworzyć wiele wspaniałych dań. I nie chodzi mi tu tylko o sezon grillowy, kiedy to bohaterka dzisiejszego artykułu gra pierwsze skrzypce. Można w końcu wykorzystywać ją w kuchni przez cały rok i dodać m.in. do zapiekanki, placków ziemniaczanych czy bigosu. Taki dodatek nie tylko nada posiłkowi nowych walorów smakowych, ale będzie też ciekawym urozmaiceniem.
Tym bardziej warto wiedzieć, kiedy stan kiełbasy powinien nas zaniepokoić. Po czym poznać, że jest ona zepsuta? Już tłumaczę!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biały nalot — czy jest się czego bać?
Zacznę może od sytuacji, która wzbudza najwięcej znaków zapytania. Co zrobić z kiełbasą, na której po jakimś czasie zaczyna pojawiać się biały nalot? Czy to znak, że produkt zaczął się psuć?
Przede wszystkim powinniśmy zawsze zachować czujność i dokładnie przyjrzeć się kiełbasie. Jeśli budzą się w nas jakiekolwiek wątpliwości, warto nie tylko obejrzeć, ale i powąchać ją. Jeśli zaczęła się psuć, będzie towarzyszyć jej nieprzyjemny zapach.
Wracając jednak do białego nalotu, wcale nie musi oznaczać on czegoś złego. Wręcz przeciwnie. Może być to coś zupełnie normalnego i naturalnego. W tym przypadku chodzi o biały nalot, który składa się z białek mięsa oraz soli. Powstaje on w przypadku krystalizacji tychże składników. Po wyjęciu kiełbasy z lodówki i odstawieniu jej na bok, charakterystyczny nalot powinien zniknąć z czasem.
Kiedy kiełbasa nie nadaje się do jedzenia?
Jak już wspomniałam, kiełbasie, co której mamy wątpliwości, zawsze warto się przyjrzeć. Zaalarmować powinien nas nieprzyjemny zapach oraz śliska powierzchnia produktu. Co zaś tyczy się pleśni, to będzie ona miała raczej kolor szarawy, zielonkawy, bądź niebieskawy.
Oczywiście, aby kiełbasa posłużyła nam na dłużej, warto pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania. W tym przypadku kluczowe znaczenie ma lodówka. Dlaczego? Otóż kiełbasę najlepiej przechowywać w niskich temperaturach. Lepiej też zrezygnować z foliowych opakowań na rzecz papieru lub pergaminu. Co więcej, w wielu lodówkach jest specjalne miejsce do przechowywania mięsa i wędlin. Warto o tym pamiętać i zapewnić kiełbasie, jak najlepsze warunki do przechowywania.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co robiłeś wcześniej, kiedy na kiełbasie pojawił się biały nalot. Pozbywałeś się takiej kiełbasy od razu? Czy sprawdzałeś inne czynniki, które powinny cię zaniepokoić?