Zbyt ostra potrawa – jak ją uratować

W kuchni może przytrafić się nam bardzo wiele rzeczy, w tym zbyt ostra potrawa. I mogłoby się wydawać – najgorszy koszmar gotowy!

I jeśli myślałaś, że z takiej sytuacji nie ma żadnego wyjścia, bardzo się mylisz. Już za chwilę dowiesz się, co możesz zrobić, aby Twoje danie dało się uratować.


#1 Sok z cytryny

Do zbyt ostrej potrawy zawsze możesz dodać kilka kropel cytryny, która pomoże zneutralizować zbyt ostry smak potrawy.


#2 Ocet balsamiczny
W roli „koła ratunkowego” świetnie sprawdzi się również ocet balsamiczny. 1/3 szkl. tego składnika powinna skutecznie rozwiązać problem ostrego smaku potrawy.
#3 Pomidory



Jeśli warzywa te pasują do przygotowywanej potrawy i masz je pod ręką, warto je wykorzystać. Ich słodki smak poradzi sobie z nadmierną goryczą.
#4 Nabiał


W ratowaniu potrawy pomocne może okazać się także mleko oraz śmietanka, które także zniwelują zbyt ostry smak dania.
#5 Dodatkowe składniki



I na koniec rada, którą najłatwiej zastosować w podbramkowych sytuacjach. Jeśli wiesz, że smak Twojego dania jest zbyt ostry, dodaj więcej składników, które przełamią ten smak. W przypadku zup, możesz dodać zawsze więcej bulionu.
A może znasz inne ciekawe sposoby na uratowanie zbyt ostrego dania?


Komentarze