PoradyZbyt ostra potrawa - jak ją uratować

Zbyt ostra potrawa - jak ją uratować

Zbyt ostra potrawa - jak ją uratować
Frania
16.04.2019 11:19, aktualizacja: 16.04.2019 11:52

W kuchni może przytrafić się nam bardzo wiele rzeczy, w tym zbyt ostra potrawa. I mogłoby się wydawać - najgorszy koszmar gotowy!

I jeśli myślałaś, że z takiej sytuacji nie ma żadnego wyjścia, bardzo się mylisz. Już za chwilę dowiesz się, co możesz zrobić, aby Twoje danie dało się uratować.

#1 Sok z cytryny

Obraz

Do zbyt ostrej potrawy zawsze możesz dodać kilka kropel cytryny, która pomoże zneutralizować zbyt ostry smak potrawy.

#2 Ocet balsamiczny

W roli "koła ratunkowego" świetnie sprawdzi się również ocet balsamiczny. 1/3 szkl. tego składnika powinna skutecznie rozwiązać problem ostrego smaku potrawy.

#3 Pomidory

Obraz

Jeśli warzywa te pasują do przygotowywanej potrawy i masz je pod ręką, warto je wykorzystać. Ich słodki smak poradzi sobie z nadmierną goryczą.

#4 Nabiał

W ratowaniu potrawy pomocne może okazać się także mleko oraz śmietanka, które także zniwelują zbyt ostry smak dania.

#5 Dodatkowe składniki

Obraz

I na koniec rada, którą najłatwiej zastosować w podbramkowych sytuacjach. Jeśli wiesz, że smak Twojego dania jest zbyt ostry, dodaj więcej składników, które przełamią ten smak. W przypadku zup, możesz dodać zawsze więcej bulionu.

A może znasz inne ciekawe sposoby na uratowanie zbyt ostrego dania?

Jeśli lubisz tego typu porady, nie możesz przegapić trików, dzięki którym dowiesz się czym zagęścić sos.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także