Wirtualna Polska

Zbyt ostra potrawa – jak ją uratować

Zbyt ostra potrawa – jak ją uratować

W kuchni może przytrafić się nam bardzo wiele rzeczy, w tym zbyt ostra potrawa. I mogłoby się wydawać – najgorszy koszmar gotowy!

Wirtualna Polska

I jeśli myślałaś, że z takiej sytuacji nie ma żadnego wyjścia, bardzo się mylisz. Już za chwilę dowiesz się, co możesz zrobić, aby Twoje danie dało się uratować.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Sok z cytryny

sok z cytryny na zbyt ostrą potrawę

Do zbyt ostrej potrawy zawsze możesz dodać kilka kropel cytryny, która pomoże zneutralizować zbyt ostry smak potrawy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2 Ocet balsamiczny

W roli „koła ratunkowego” świetnie sprawdzi się również ocet balsamiczny. 1/3 szkl. tego składnika powinna skutecznie rozwiązać problem ostrego smaku potrawy.

#3 Pomidory

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
za ostra potrawa pomidory

Jeśli warzywa te pasują do przygotowywanej potrawy i masz je pod ręką, warto je wykorzystać. Ich słodki smak poradzi sobie z nadmierną goryczą.

#4 Nabiał

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W ratowaniu potrawy pomocne może okazać się także mleko oraz śmietanka, które także zniwelują zbyt ostry smak dania.

#5 Dodatkowe składniki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
jak uratować zbyt ostrą potrawę - zupa

I na koniec rada, którą najłatwiej zastosować w podbramkowych sytuacjach. Jeśli wiesz, że smak Twojego dania jest zbyt ostry, dodaj więcej składników, które przełamią ten smak. W przypadku zup, możesz dodać zawsze więcej bulionu.

A może znasz inne ciekawe sposoby na uratowanie zbyt ostrego dania?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli lubisz tego typu porady, nie możesz przegapić trików, dzięki którym dowiesz się czym zagęścić sos.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×