InspiracjeZdrowsze od zwykłych pieczarek. Mało kto zwraca na nie uwagę w warzywniaku

Zdrowsze od zwykłych pieczarek. Mało kto zwraca na nie uwagę w warzywniaku

Brązowe pieczarki
Brązowe pieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Martha Morales Hernandez
13.09.2023 07:46

Brązowe pieczarki - cóż możemy o nich powiedzieć? Mają wielu fanów, którzy uwielbiają ich smak, ale też i mnóstwo niewidzących nic nadzwyczajnego w tym produkcie antyfanów. Nie ważne jednak, po której stronie barykady jesteśmy, musimy wiedzieć, że są uniwersalnym produktem, a do tego świetnym źródłem witaminy D.

Nie ulega wątpliwości, że brązowe pieczarki są pełne pozytywnych składników odżywczych, chociaż wielu z nas wydaje się, że jest zupełnie inaczej. Oprócz tego świetnie nadają się do obróbki termicznej. Możemy je smażyć, piec lub gotować. Mało tego, są niskokaloryczne, więc warto często po nie sięgać. Od białych pieczarek różnią się smakiem i zawartością witamin. Obydwa rodzaje powinny trafić do naszego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brązowe pieczarki i ich składniki odżywcze

Lista witamin i minerałów jest długa. Może i większość składu stanowi woda, ale pieczarki zawierają także witaminy C, D, E oraz witaminy z grupy B (w tym zbawienną dla włosów i wzroku ryboflawinę). Do tego znajdziemy tam również cynk, mangan, miedź, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor i selen. W grzybach jest także błonnik, który wspiera układ pokarmowy. Kolejnym plusem jest fakt, że 100 g pieczarek zawiera tylko 21 kcal.

Obecna w brązowych pieczarkach witamina D wspiera wchłanianie wapnia i fosforu, przez co przyczynia się do poprawy stanu kości i zębów. Witaminy z grupy B wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto ryboflawina (witamina B2) łagodzi stres. Błonnik również pełni bardzo ważne role — przede wszystkim zapobiega zaparciom i dba o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Brązowe pieczarki
Brązowe pieczarki© Pxhere

Co przygotować z brązowych pieczarek?

Musisz wiedzieć, że musisz obierać brązowych pieczarek. Wystarczy, że umyjesz je pod bieżącą wodą i pokroisz. Możesz przygotować z nich najróżniejsze dania. Oto kilka pomysłów, jakie możesz wykorzystać:

  • risotto,
  • zupa pieczarkowa (krem lub klasyczna),
  • dodatek do omleta, jajecznicy,
  • pizza,
  • sos do makaronu,
  • farsz do naleśników, krokietów, pierogów lub roladek drobiowych,
  • zapiekanki z pieczarkami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także