Zdrowsze od zwykłych pieczarek. Mało kto zwraca na nie uwagę w warzywniaku

Brązowe pieczarki - cóż możemy o nich powiedzieć? Mają wielu fanów, którzy uwielbiają ich smak, ale też i mnóstwo niewidzących nic nadzwyczajnego w tym produkcie antyfanów. Nie ważne jednak, po której stronie barykady jesteśmy, musimy wiedzieć, że są uniwersalnym produktem, a do tego świetnym źródłem witaminy D.

Brązowe pieczarkiBrązowe pieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Martha Morales Hernandez
Paulina Hermann

Nie ulega wątpliwości, że brązowe pieczarki są pełne pozytywnych składników odżywczych, chociaż wielu z nas wydaje się, że jest zupełnie inaczej. Oprócz tego świetnie nadają się do obróbki termicznej. Możemy je smażyć, piec lub gotować. Mało tego, są niskokaloryczne, więc warto często po nie sięgać. Od białych pieczarek różnią się smakiem i zawartością witamin. Obydwa rodzaje powinny trafić do naszego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Brązowe pieczarki i ich składniki odżywcze

Lista witamin i minerałów jest długa. Może i większość składu stanowi woda, ale pieczarki zawierają także witaminy C, D, E oraz witaminy z grupy B (w tym zbawienną dla włosów i wzroku ryboflawinę). Do tego znajdziemy tam również cynk, mangan, miedź, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor i selen. W grzybach jest także błonnik, który wspiera układ pokarmowy. Kolejnym plusem jest fakt, że 100 g pieczarek zawiera tylko 21 kcal.

Obecna w brązowych pieczarkach witamina D wspiera wchłanianie wapnia i fosforu, przez co przyczynia się do poprawy stanu kości i zębów. Witaminy z grupy B wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto ryboflawina (witamina B2) łagodzi stres. Błonnik również pełni bardzo ważne role — przede wszystkim zapobiega zaparciom i dba o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Brązowe pieczarki
Brązowe pieczarki © Pxhere

Co przygotować z brązowych pieczarek?

Musisz wiedzieć, że musisz obierać brązowych pieczarek. Wystarczy, że umyjesz je pod bieżącą wodą i pokroisz. Możesz przygotować z nich najróżniejsze dania. Oto kilka pomysłów, jakie możesz wykorzystać:

  • risotto,
  • zupa pieczarkowa (krem lub klasyczna),
  • dodatek do omleta, jajecznicy,
  • pizza,
  • sos do makaronu,
  • farsz do naleśników, krokietów, pierogów lub roladek drobiowych,
  • zapiekanki z pieczarkami.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson