Zmniejsza apetyt na słodycze i poprawia pracę jelit. Owoce wyglądają jak biała jeżyna
Morwa biała jest ceniona za swoje liczne właściwości zdrowotne, takie jak wspomaganie procesu odchudzania czy obniżanie poziomu cukru we krwi. To jednak nie koniec jej dobroczynnych właściwości.
Morwa biała jest uprawiana w Europie od XI wieku. Jej owoce swoim wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. W Polsce dostępne są głównie preparaty w tabletkach z liści morwy oraz herbatki i konfitury, ale warto też pamiętać o dobroczynnych właściwościach jej słodkich świeżych owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę
Jak morwa biała wpływa na odchudzanie?
Liście morwy białej są cennym źródłem polifenoli, takich jak rutyna, astragalina czy kwas chlorogenowy. Zawierają związek o nazwie DNJ, który hamuje enzymy przetwarzające węglowodany, co pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Co więcej, składniki morwy białej zmniejszają łaknienie (również na słodycze).
Morwa biała zawiera też kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Działanie kwercetyny polega także na redukowaniu ilości sorbitolu w organizmie. Ten związek przeciwdziała rozwojowi chorób układu krwionośnego, schorzeń oczu, nerek, a także układu nerwowego. Liczne badania naukowe potwierdzają, że kwercetyna wspomaga również proces odchudzania.
Morwa biała - na co pomaga?
Morwa biała posiada wiele właściwości leczniczych. Suszone liście morwy białej pomogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi. W składzie liści znajdziemy też błonnik pokarmowy, białko, witaminę C, beta-karoteny, szczawiany, kwas taninowy, żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina czy niacyna. Słodkie owoce morwy poprawiają pracę jelit, a także łagodzą objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Związki zawarte w morwie białej zapobiegają miażdżycy, a także innym chorobom układu krążenia. Dodatkowo skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, minimalizując ryzyko wystąpienia złogów cholesterolowych. Badania naukowe potwierdzają, że występujące w owocach morwy białej cyjanidyny przeciwdziałają uszkodzeniom śródbłonka mózgu, a także zapobiegają chorobie Alzheimera.
Przeciwwskazaniem do stosowania morwy białej jest ciąża i okres laktacji. Kolejnym przeciwwskazaniem do przyjmowania morwy białej jest również uczulenie. Mimo to roślina ta u większości osób nie wykazuje działania szkodliwego, z tego względu nie należy się jej obawiać.