PrzepisDietaZmniejsza apetyt na słodycze i poprawia pracę jelit. Owoce wyglądają jak biała jeżyna

Zmniejsza apetyt na słodycze i poprawia pracę jelit. Owoce wyglądają jak biała jeżyna

Owoce morwy białej wyglądają jak białe jeżyny
Owoce morwy białej wyglądają jak białe jeżyny
Źródło zdjęć: © Pixabay

30.05.2024 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Morwa biała jest ceniona za swoje liczne właściwości zdrowotne, takie jak wspomaganie procesu odchudzania czy obniżanie poziomu cukru we krwi. To jednak nie koniec jej dobroczynnych właściwości.

Morwa biała jest uprawiana w Europie od XI wieku. Jej owoce swoim wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. W Polsce dostępne są głównie preparaty w tabletkach z liści morwy oraz herbatki i konfitury, ale warto też pamiętać o dobroczynnych właściwościach jej słodkich świeżych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak morwa biała wpływa na odchudzanie?

Liście morwy białej są cennym źródłem polifenoli, takich jak rutyna, astragalina czy kwas chlorogenowy. Zawierają związek o nazwie DNJ, który hamuje enzymy przetwarzające węglowodany, co pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Co wię­cej, składniki morwy bia­łej zmniej­sza­ją łak­nie­nie (również na sło­dy­cze).

Morwa biała zawiera też kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Działanie kwercetyny polega także na redukowaniu ilości sorbitolu w organizmie. Ten związek przeciwdziała rozwojowi chorób układu krwionośnego, schorzeń oczu, nerek, a także układu nerwowego. Liczne badania naukowe potwierdzają, że kwercetyna wspomaga również proces odchudzania.

Owoce morwy białej przypominają białe jeżyny
Owoce morwy białej przypominają białe jeżyny © Adobe Stock

Morwa biała - na co pomaga?

Morwa biała posiada wiele właściwości leczniczych. Suszone liście morwy białej pomogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi. W składzie liści znajdziemy też błonnik pokarmowy, białko, witaminę C, beta-karoteny, szczawiany, kwas taninowy, żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina czy niacyna. Słod­kie owoce morwy po­pra­wia­ją pracę jelit, a także ła­go­dzą ob­ja­wy cho­ro­by wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy.

Związki zawarte w morwie białej zapobiegają miażdżycy, a także innym chorobom układu krążenia. Dodatkowo skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, minimalizując ryzyko wystąpienia złogów cholesterolowych. Badania naukowe potwierdzają, że występujące w owocach morwy białej cyjanidyny przeciwdziałają uszkodzeniom śródbłonka mózgu, a także zapobiegają chorobie Alzheimera.

Przeciwwskazaniem do stosowania morwy białej jest ciąża i okres laktacji. Kolejnym przeciwwskazaniem do przyjmowania morwy białej jest również uczulenie. Mimo to roślina ta u większości osób nie wykazuje działania szkodliwego, z tego względu nie należy się jej obawiać.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także