Wykorzystaj sprawdzony przepis kuchni wielkopolskiej i zrób dla swoich bliskich pyszne zrazy wołowe z trzema dodatkami — słoniną, cebulą i bułką tartą. Podane w duszonej wersji z aksamitnym sosem zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Lista składników czeka poniżej. Szczegółowa instrukcja znajduje się w wideo.
Na oficjalnej stronie gov.pl możemy znaleźć informację, że zrazy zawijane po wielkopolsku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim" w grudniu 2008 roku.
Na pyszne i oryginalne danie regionalne składa się mięso wołowe w postaci zrazów z dodatkiem posiekanej cebuli, słoniny i bułki tartej. Małe roladki obsmaża się na patelni, po czym dusi się je i podaje z kremowym sosem. Do zrazów możesz dodać ziemniaki lub kluski śląskie. Świetnym dodatkiem będzie też surówka lub kapusta.
Składniki na zrazy:
- 120 g słoniny,
- 800 g mięsa wołowego (łopatka, udziec),
- sól i pieprz do smaku,
- 1 mała cebula,
- 8 łyżeczek bułki tartej,
- 40 g masła do smażenia,
- 400 - 500 ml bulionu.
Sos:
- 60 g śmietany 18 proc.,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- ½ szkl. wody,
- sól i pieprz do smaku.
O czym warto pamiętać:
- Zarówno słoninę, jak i cebulę należy pokroić w drobną kosteczkę. Dzięki czemu proces zwijania roladek przebiegnie szybko i sprawnie.
- Po złożeniu roladek zabezpiecz je przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
- Roladki podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- Po dodaniu bulionu na patelnię duś całość przez 1,5 godziny.
- Po 90 minutach wyjmij roladki.
- Mieszankę z patelni przelej przez sitko do garnka. Zahartuj ją przy pomocy wymieszanej w osobnej misce śmietany, skrobi ziemniaczanej, wody i chochli wywaru z garnka.
- Dodaj roladki i gotuj tak długo, aż sos całkowicie zgęstnieje.