PrzepisZnudziła Ci się zwykła pomidorowa? Sięgnij po zupę z zielonych pomidorów, zaskakuje nie tylko kolorem

Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Sięgnij po zupę z zielonych pomidorów, zaskakuje nie tylko kolorem

Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Sięgnij po zupę z zielonych pomidorów, zaskakuje nie tylko kolorem
Ewa
06.09.2022 17:13, aktualizacja: 15.09.2023 14:02

Zupa pomidorowa z zielonych pomidorów zaskoczy Cię swoją głębią smaku i aromatu. Specjalna odmiana warzyw świetnie sprawdzi się w tej zupie. Jak ją przygotować i jakich pomidorów do tego użyć?

Czy można jeść zielone pomidory?

W warzywniakach odmian pomidorów jest co niemiara. Od lat prym wiodą soczyste, czerwone pomidory malinowe oraz bawole serca, ale odmian jest kilkaset. Jedną z takich odmian są zielone pomidory. I nie mamy tu na myśli niedojrzałych okazów- takich nie powinniśmy spożywać pod żadnym pozorem!

Zielone odmiany, takie jak Green Zebra, Absinthe, Malachitowa Szkatułka, Cherokee Green Pear, Green Sausage, są w pełni dojrzałe i gotowe do zjedzenia. Ich owoce, nawet już w pełni dojrzałe, pozostają zielone. Możesz jeść je bez obaw. Nie wybieraj jednak pomidorów, które są zielone z powodu ich niedojrzałości- możesz przypłacić to bólem brzucha i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.

Obraz

Zupa pomidorowa z zielonych pomidorów

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów zielonej odmiany
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki bulionu
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Pomidor podziel na 4 części i włóż do miski. Wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy, solą oraz pieprzem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej przygotowane pomidory. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Zupa pomidorowa- Pyszności/ Instagram
Zupa pomidorowa- Pyszności/ Instagram

W garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj do niej masło. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posyp całość słodką papryką lub papryką w płatkach i przesmaż chwilę. Wrzuć upieczone pomidory i zalej całość bulionem warzywnym lub drobiowym. Zagotuj, odczekaj 10 minut i dorzuć liście świeżej bazylii. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 8 minut.

Po tym czasie zblenduj zupę na jednolity krem i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę możesz serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kuleczkami mozzarelli. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy- zerknij na nasz kanał na YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także