×

Najlepszy przepis na zupę szczawiową mamy Basi. Robimy ją w domu od lat

Zupa szczawiowa to coś, co kocham! Idealnie kwaśna, gęsta i pożywna. Mistrzynią szczawiowej jest moja mama. Podkradłam jej przepis i postanowiłam się z Wami nim podzielić.

Składniki:

  • pęczek młodego szczawiu
  • 0,5 kg surowych żeberek
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 pietruszki
  • seler
  • kawałek pora
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ziarnka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż mięso i zalej je ok. 2 litrami wody.
  2. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe i gotuj przez 20 minut od momentu, gdy zacznie wrzeć. Po tym czasie dorzuć umyte warzywa. Gotuj, aż będą średnio miękkie.
  3. Szczaw dokładnie (może mieć sporo piasku) umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć szczaw i podsmaż przez kilka minut.
  4. Przesmażony szczaw dodaj do gotującego się wywaru.
  5. Śmietanę zahartuj w kubeczku z odrobiną wywaru i dodaj do zupy. Dopraw solą i mielonym pieprzem.
  6. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Jeśli zupa wydaje Ci się za mało kwaśna: dorzuć kilka ogonków szczawiu. Podkręcą one kwaśność.

Warto sięgać po szczaw

Młode liście szczawiu to prawdziwe bogactwo witaminy C, żelaza i potasu. Mają właściwości przeciwutleniające, czyli opóźniają proces starzenia się organizmu i znajdziesz w nich niedużo kalorii, więc są pysznym rozwiązaniem dla osób, które chcą nieco ograniczyć kalorie.

Nie powinniśmy jeść go jednak zbyt często. Wysoka zawartość szczawianów sprawia, że wapń nie jest tak dobrze przyswajany. Szczawiany odkładają się również w nerkach, co może powodować kamicę nerkową.
Nie zapominajmy jednak, że to nie sam szczaw, a głównie kawa i herbata wpływają na jej rozwój!

mindyournutrition
 
zamknij