Kulinarna Stolica PolskiZupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Tą zupą zajada się cała rodzina
Tą zupą zajada się cała rodzina
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

11.06.2024 08:13, aktual.: 13.06.2024 11:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szybki, prosty i niezawodny przepis na zupę prosto z przepiśnika babci Józi już czeka. Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek.

Nikt tak dobrze nie znał się na gotowaniu jak nasze prababcie i babcie. W ich kuchniach zawsze można było zjeść smaczne i ciekawe dania, które od razu zapadały w pamięci. I choć bardzo często nie było to nic nadzwyczajnego, wręcz ich przepisy zazwyczaj opierały się na bardzo prostych i łatwo dostępnych produktach, dla nas było to coś najlepszego pod słońcem, dlatego też zajadaliśmy się takimi rarytasami wręcz z wypiekami na twarzy

Ostatnio w moim domu pojawił się dawno zapomniany przepis, który wywodzi się z kuchni Opolszczyzny. Germuszkę, którą często określa się również mianem biermuszki lub warmuszki robiła moja babcia Józia. Ciekawa zupa była jednym z ulubionych dań szczęśliwych lat dzieciństwa. Ty również możesz ją przygotować i to jeszcze dziś. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Na koniec muszę dodać, że opisywana zupa w 2007 roku trafiła na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie opolskim".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy na stole pojawia się germuszka, każdy od razu prosi o dokładkę

Składniki:

  • 350 g chleba na zakwasie,
  • 1,5 łyżeczki całego kminku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • około 1,5 litra wody,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • świeża natka pietruszki w posiekanej formie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania chleba na zakwasie, który należy pokroić w drobną kostkę

W pierwszej kolejności zajmuję się chlebem
W pierwszej kolejności zajmuję się chlebem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przerzucam kawałki pieczywa do garnka ustawionego na palniku. Do środka dorzucam również kminek oraz sól. Nie zapominam jednocześnie o wodzie, którą trafia do garnka jako ostatnia. 

Genialna zupa składa się z prostych składników
Genialna zupa składa się z prostych składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję do chwili, aż chleb się rozgotuje. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad zupą. Kiedy pieczywo jest już idealnie miękkie, w osobnej misce rozbijam dwa jajkaroztrzepuje je przy pomocy widelca. Następnie dodaję je do garnka przy pomocy sitka. W ten sposób powstają kluski w formie a’la zacierki. Jednocześnie energicznie mieszam zawartość garnka

W przepisie nie zabraknie także jajek
W przepisie nie zabraknie także jajek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko, gotową zupę przelewam do miseczek i dekoruję przy pomocy posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Idealny pomysł na eskpresowy obiad
Idealny pomysł na eskpresowy obiad© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także