Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo
Szybki, prosty i niezawodny przepis na zupę prosto z przepiśnika babci Józi już czeka. Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek.
Nikt tak dobrze nie znał się na gotowaniu jak nasze prababcie i babcie. W ich kuchniach zawsze można było zjeść smaczne i ciekawe dania, które od razu zapadały w pamięci. I choć bardzo często nie było to nic nadzwyczajnego, wręcz ich przepisy zazwyczaj opierały się na bardzo prostych i łatwo dostępnych produktach, dla nas było to coś najlepszego pod słońcem, dlatego też zajadaliśmy się takimi rarytasami wręcz z wypiekami na twarzy.
Ostatnio w moim domu pojawił się dawno zapomniany przepis, który wywodzi się z kuchni Opolszczyzny. Germuszkę, którą często określa się również mianem biermuszki lub warmuszki robiła moja babcia Józia. Ciekawa zupa była jednym z ulubionych dań szczęśliwych lat dzieciństwa. Ty również możesz ją przygotować i to jeszcze dziś. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Na koniec muszę dodać, że opisywana zupa w 2007 roku trafiła na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie opolskim".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo
Gdy na stole pojawia się germuszka, każdy od razu prosi o dokładkę
Składniki:
- 350 g chleba na zakwasie,
- 1,5 łyżeczki całego kminku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- około 1,5 litra wody,
- 2 roztrzepane jajka,
- świeża natka pietruszki w posiekanej formie do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania chleba na zakwasie, który należy pokroić w drobną kostkę.
Krok 2. Następnie przerzucam kawałki pieczywa do garnka ustawionego na palniku. Do środka dorzucam również kminek oraz sól. Nie zapominam jednocześnie o wodzie, którą trafia do garnka jako ostatnia.
Krok 3. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję do chwili, aż chleb się rozgotuje.
Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad zupą. Kiedy pieczywo jest już idealnie miękkie, w osobnej misce rozbijam dwa jajka i roztrzepuje je przy pomocy widelca. Następnie dodaję je do garnka przy pomocy sitka. W ten sposób powstają kluski w formie a’la zacierki. Jednocześnie energicznie mieszam zawartość garnka.
Krok 5. I to wszystko, gotową zupę przelewam do miseczek i dekoruję przy pomocy posiekanej natki pietruszki. Smacznego!