Żyje tylko w czystych wodach i ma smaczne chude mięso. Niedoceniana polska ryba

Łosoś, dorsz i halibut to ryby, które najczęściej zamawiamy w smażalni. Te gatunki są naprawdę smaczne, ale mają jedną, dużą wadę — żyją w zanieczyszczonych wodach. Jaka ryba będzie najlepsza? Sandacz. Wyjaśniamy, dlaczego warto go jeść.

Sandacz — najzdrowsza ryba morska. Sandacz — najzdrowsza ryba morska.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petroos

Sandacz, nazywany przez wędkarzy "głupią rybą" jest bardzo smaczny i wartościowy. W odróżnieniu od łososia, halibuta czy dorsza, żyje wyłącznie na czystych, nieskażonych wodach. Jest bardzo wrażliwy na zmiany jakości wody, co sprawia, że jego mięso jest pozbawione zanieczyszczeń. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Sandacz — wartości odżywcze

Sandacz to bardzo wartościowa ryba. W 100 g mięsa znajduje się zaledwie 93 kcal i aż 19 g białka. Poza białkiem, mięso sandacza jest bogate w kwasy omega 3 i omega 6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Może być spożywane przez dzieci, dorosłych i seniorów, a także osoby na diecie redukcyjnej, bowiem praktycznie nie ma w nim tłuszczu.

W sandaczu znajdują się kwasy z grupy omega, a także witaminy z grupy B, które oddziałują na układ nerwowy. Niedobór witaminy B może skutkować chronicznym zmęczeniem, wahaniami nastroju, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do rozwoju nerwicy lub depresji. Można temu zapobiec, monitorując poziom poszczególnych witamin w organizmie i dostarczając sobie odpowiedniej dawki witamin.

Dlaczego warto jeść sandacza?

Sandacz to najczystsza ryba morska. Jest bardzo wrażliwa na wszelkie zmiany wody. Przenosi się w inne miejsce, gdy poczuje, że jest za bardzo zanieczyszczona. Dzięki temu mięso sandacza jest pozbawione toksycznych substancji. Warto jeść je jak najczęściej ze względu na wysoką zawartość wapnia, fluoru, fosforu, kobaltu oraz jodu. Wapń wspiera kości i zapobiega wadom powstały, zaś fluor posiada właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze.

Jod to bardzo ważny pierwiastek, który oddziałuje na tarczycę. Odpowiedni poziom jodu w organizmie wpływa na syntezę białek i reguluję przemianę materii. Wielu z nas cierpi na niedobór tego pierwiastka. Specjaliści zalecają, aby pobierać go z pożywienia. Sandacz jest fantastycznym źródłem wielu pierwiastków. Jedz go dwa razy w tygodniu, za zapomnisz o niedoborach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis