Żyje tylko w czystych wodach i ma smaczne chude mięso. Niedoceniana polska ryba

Łosoś, dorsz i halibut to ryby, które najczęściej zamawiamy w smażalni. Te gatunki są naprawdę smaczne, ale mają jedną, dużą wadę — żyją w zanieczyszczonych wodach. Jaka ryba będzie najlepsza? Sandacz. Wyjaśniamy, dlaczego warto go jeść.

Sandacz — najzdrowsza ryba morska. Sandacz — najzdrowsza ryba morska.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petroos

Sandacz, nazywany przez wędkarzy "głupią rybą" jest bardzo smaczny i wartościowy. W odróżnieniu od łososia, halibuta czy dorsza, żyje wyłącznie na czystych, nieskażonych wodach. Jest bardzo wrażliwy na zmiany jakości wody, co sprawia, że jego mięso jest pozbawione zanieczyszczeń. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Sandacz — wartości odżywcze

Sandacz to bardzo wartościowa ryba. W 100 g mięsa znajduje się zaledwie 93 kcal i aż 19 g białka. Poza białkiem, mięso sandacza jest bogate w kwasy omega 3 i omega 6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Może być spożywane przez dzieci, dorosłych i seniorów, a także osoby na diecie redukcyjnej, bowiem praktycznie nie ma w nim tłuszczu.

W sandaczu znajdują się kwasy z grupy omega, a także witaminy z grupy B, które oddziałują na układ nerwowy. Niedobór witaminy B może skutkować chronicznym zmęczeniem, wahaniami nastroju, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do rozwoju nerwicy lub depresji. Można temu zapobiec, monitorując poziom poszczególnych witamin w organizmie i dostarczając sobie odpowiedniej dawki witamin.

Dlaczego warto jeść sandacza?

Sandacz to najczystsza ryba morska. Jest bardzo wrażliwa na wszelkie zmiany wody. Przenosi się w inne miejsce, gdy poczuje, że jest za bardzo zanieczyszczona. Dzięki temu mięso sandacza jest pozbawione toksycznych substancji. Warto jeść je jak najczęściej ze względu na wysoką zawartość wapnia, fluoru, fosforu, kobaltu oraz jodu. Wapń wspiera kości i zapobiega wadom powstały, zaś fluor posiada właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze.

Jod to bardzo ważny pierwiastek, który oddziałuje na tarczycę. Odpowiedni poziom jodu w organizmie wpływa na syntezę białek i reguluję przemianę materii. Wielu z nas cierpi na niedobór tego pierwiastka. Specjaliści zalecają, aby pobierać go z pożywienia. Sandacz jest fantastycznym źródłem wielu pierwiastków. Jedz go dwa razy w tygodniu, za zapomnisz o niedoborach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu