5 najzdrowszych, polskich warzyw – jedz je na zdrowie każdego dnia

Półki w sklepach i na targach uginają się pod naporem soczysty warzyw, które zachęcają do jedzenia. Które z nich są najzdrowsze? Jakie wybierać, by zyskać jak najwięcej wartości odżywczych dla swojego organizmu? Oto ranking 5 najzdrowszych, polskich warzyw.

5 najzdrowszych, polskich warzyw

Warto, zaznaczyć już na początku, że przestaliśmy zwracać uwagę na naturalny rytm sezonowości warzyw, wyznaczany zmieniającymi się porami roku. Z jednej strony — nic w tym złego. Z drugiej jednak często sprawia to, że dieta staje się monotonna. Warto korzystać z sezonowych produktów i czerpać z nich jak najwięcej dla siebie. Każde warzywo charakteryzuje się innymi wartościami odżywczymi. Tylko ich połączenie daje w pełni zbilansowaną, zdrową dietę.

Buraki

Ze względu na wysoką zawartość barwników oraz azotanów o właściwościach przeciwutleniających, spożywanie tego warzywa może bardzo pozytywnie wpłynąć na układ krążenia. W połączeniu z występującym w warzywie kwasem foliowym ma ona wpływ na obniżenie poziomu homocysteiny, a tym samym może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Jeśli chodzi o choroby układu krążenia, to w Polsce są one bardzo częste, a lepiej zapobiegać niż leczyć!

Marchew

Marchew jest znana przede wszystkim z wysokiej zawartości beta-karotenu. Dostarcza dużą ilość witaminy A i działa przeciwutleniająco. Jest też bogata w błonnik i składniki mineralne. Co daje jej niezmierzona ilość możliwości. Związki te wzmacniają nasz układ odpornościowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe. Obniżają poziom cholesterolu i chronią przed chorobami układu krążenia.

Czerwona kapusta

Przeciwutleniające właściwości antocyjanów zawartych w czerwonej kapuście są bardzo pożyteczne dla organizmu człowieka – dzięki nim neutralizujemy wolne rodniki, czyli ,,winowajców” procesów starzenia czy zmian nowotworowych. Zwalniają wchłanianie glukozy, obniżają stężenie cholesterolu.

5 najzdrowszych, polskich warzyw - czerwona kapusta

5 najzdrowszych, polskich warzyw – dynia

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, niskowęglowodanowym warzywem. Obfituje w potas, który odgrywa kluczową rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, zapewnia regularność uderzeń serca. Nie wiem, czy wiesz, ale zmagając się z biegunkami, dynia będzie bardzo pomocna. Ma substancje, które zwalniają pasaż jelit.

Nać pietruszki

Wykazuje pozytywny wpływ na wzrok, poprawia wygląd cery, włosów i paznokci Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera też prowitaminę A, kwas foliowy, magnez, potas, wapń, żelazo i błonnik. Po nać pietruszki powinny sięgać osoby z niskim poziomem żelaza czy nawet anemią, ponieważ zawiera mieszankę witaminy C, żelaza i kwasu foliowego. Posypywanie nią dań powinno być codzienną praktyką każdego z nas.

5 najzdrowszych, polskich warzyw - pietruszka

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×