Bez tego kompotu nie ma świąt. Lepiej zapisz sobie ten przepis już teraz

Kompot z suszu jest podawany na Wigilię w wielu polskich domach. Jednak nie każdy wie, że ten zdrowy i aromatyczny napój jest częścią tradycji Łemków. Chociaż w wyniku akcji "Wisła", ludność zamieszkująca Beskid Niski i część Bieszczad została przesiedlona ze swoich rodzimych terenów, nadal w Polsce kultywowane są zwyczaje Łemków. Jednym z nich jest przygotowywanie juhy na wigilijną wieczerzę.

Juha to element łemkowskiej tradycjiJuha to element łemkowskiej tradycji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Łemkowska juha, czyli napój z suszonych owoców, w 2007 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych Dolnego Śląska. Tutaj, w Borach Dolnośląskich koło Przemkowa, mieszkają potomkowie ok. 40 proc. przedwojennych Łemków. O ich zwyczajach pisał Oskar Kolberg w latach 70. XX wieku. Warto odtworzyć ten przepis, bo kompot Łemków nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Wigilijne tradycje Łemków

Z publikacji Oskara Kolberga i informacji na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że Łemkowie przygotowywali na wigilię 12 potraw. Zgodnie z doktryną Kościoła Katolickiego, liczba dań miała nawiązywać do 12 apostołów. Oznaczała także pełnię – analogicznie do 12 miesięcy w roku.

Na łemkowskiej kolacji wigilijnej nie mogło zabraknąć potrawy z pszenicą i miodem, która w smaku musiała przypominać znaną nam kutię. Były też dania przygotowywane z kapustą i grzybami. Podobnie jak u nas teraz, pojawiały się ryby i oczywiście – juha, czyli kompot z suszu.

Zdrowie zamknięte w suszonych owocach

Suszone owoce zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych. Są bogate w błonnik, potas, magnez, żelazo, miedź i witaminę K. Błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości na długi czas. Potas i magnez poprawiają pracę mózgu, a żelazo dba o produkcję czerwonych krwinek.

Przepis na juhę, czyli łemkowski kompot z suszu

Składniki:

  • 500 g suszonych owoców (jabłka, gruszki i śliwki),
  • 3 litry wody,
  • 200 g cukru.

Jak zrobić tradycyjny kompot na Wigilię?

  1. Suszone jabłka, gruszki i śliwki zalej zimną wodą i odstaw na 24 godziny.
  2. Po tym czasie wstaw do zagotowania, dodaj szklankę cukru i wymieszaj.
  3. Gotuj przez ok. 30 minut na małej mocy palnika.
  4. Uważaj, aby napój nie był zbyt słodki. Być może nie potrzebujesz całej szklanki cukru. Dodaj najpierw połowę porcji i sprawdź, jak ci smakuje.
  5. Jeśli masz ochotę na dodatki, możesz wzbogacić łemkowską juhę o aromat cynamonu, goździków, imbiru lub skórki pomarańczowej.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem