Wirtualna Polska

Takiej piersi z kurczaka nie kupuj. Te paski mogą oznaczać, że kurczak był chory

białe paski na piersi z kurczaka

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Drób powinien być jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Jednak wielkie hodowle rządzą się swoimi zasadami, a forma i wydolność konsumentów schodzą na dalszy plan. Potwierdzają to białe paski na na piersi z kurczaka. Niestety, nie wróżą one nic dobrego.

Wirtualna Polska

Drób to doskonały wybór dla każdego, kto poszukuje źródła łatwo przyswajalnego białka. W swoim składzie zawiera również całkiem pokaźną ilość witamin z grupy B. To właśnie z tych względów na kurczaka często decydują się sportowcy i osoby dbające o linię. I wszystko w porządku – póki kupujemy dobrej jakości drób zagrodowy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

białe paski na piersi z kurczaka – Pyszności; foto: Canva

Jest wiele oznak widocznych na mięsie, świadczących o jego dobrej jakości. Filet z kurczaka powinien mieć jednolitą, jasnoróżową barwę, a także zwartą i jędrną konsystencję. Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Nietypowe pręgi na piersi z kurczaka, nawet takiej, która na pierwszy rzut oka wygląda wzorowo, to wystarczający powód, by taki kawałek odłożyć z powrotem do sklepowej lodówki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czym są białe paski na piersi z kurczaka?

Tajemnicze białe pręgi, pojawiające się na filecie, to nic innego, jak tłuszcz. I chociaż nie jest on wprost szkodliwy, to może świadczyć o chorobie mięśniowej drobiu, spowodowanej między innymi za szybkim wzrostem kurcząt.

Następstwem dysmorfii mięśniowej jest zmniejszenie wartości odżywczych kurczaka. Według brytyjskich naukowców, takie mięso to o ponad 200% więcej tłuszczu niż w przypadku zdrowego odpowiednika.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

białe paski na piersi z kurczaka – Pyszności; foto: Canva

Nie tylko mniej zdrowy

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Takie pręgi na filecie, a właściwie to, co je spowodowało, czyli choroba mięśniowa, nie tylko sprawiają, że drób traci swoje właściwości odżywcze. Powodują również to, że mięso staje się też najzwyczajniej w świecie… niesmaczne.

Po usmażeniu takiego kawałka kurczaka zauważysz, że jest o wiele bardziej twardy, niż powinien. Ponadto pręgi tłuszczu skutecznie powstrzymają aromaty przypraw przed przedostaniem się do środka mięsa. Suche, twarde i niedoprawione – to nie może dobrze smakować.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kiedy kupisz już filet drobiowy odpowiedniej jakości, możesz z niego przyrządzić któreś z dań z tego filmiku. Prosto z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×