Chcesz zdrowo schudnąć? Ta kapusta powinna znaleźć się w twoim menu

Każdy kiedyś słyszał, ale z pewnością nie każdy miał okazję spróbować. A szkoda, bo kapusta kimchi to nie tylko ciekawy, azjatycki smak, ale również cenne właściwości zdrowotne. Badania wskazują, że spożywanie kimchi może pomóc w walce z otyłością.

Kapusta kimchi jest coraz chętniej spożywana w PolsceKapusta kimchi jest coraz chętniej spożywana w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aulia
Karol Wiak

Kimchi, tradycyjna koreańska potrawa z fermentowanych warzyw, zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jej unikalne właściwości zdrowotne przyciągają uwagę, zwłaszcza w kontekście walki z otyłością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Kapusta kimchi - co to za danie?

Kapusta kimchi to tradycyjne danie fermentowane, które jest jednym z filarów kuchni koreańskiej. To kiszona kapusta (najczęściej pekińska), która zostaje posolona i poddana fermentacji z dodatkiem pasty z papryki gochugaru, czosnku, imbiru, szczypiorku, czasem imbiru i sosu rybnego. Dzięki temu zyskuje ostry, kwaśny i lekko umami smak.

Najpopularniejsza wersja to baechu kimchi – właśnie z kapusty pekińskiej. Istnieją też kimchi z rzodkwi (kkakdugi), ogórków, a nawet liści perilli. Spożywa się je głównie, jako przystawkę do niemal każdego posiłku w Korei.

Dodaje się ją do zup (kimchi jjigae), placków (kimchi jeon), ryżu smażonego (kimchi bokkeumbap) i wielu innych dań.

Właściwości zdrowotne kimchi - co warto wiedzieć?

Kiszone produkty, takie jak kimchi, są cenione za swoje właściwości prozdrowotne. Bakterie obecne w tych produktach wspierają florę jelitową, a imbir i czosnek działają przeciwzapalnie. Chili gochugaru dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu.

Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie kimchi może zmniejszać ryzyko otyłości. Naukowcy przeanalizowali dane 115 tys. Koreańczyków w wieku 40-69 lat, odkrywając, że mężczyźni jedzący kimchi byli o 12 proc. mniej narażeni na otyłość. U kobiet ten wskaźnik wynosił 8 proc.

Kimchi również w Polsce coraz częściej pojawia się w różnorodnych daniach, zdobywając uznanie za swój oryginalny smak i korzyści zdrowotne.

Jak jeść kimchi, by sprzyjała zdrowiu?

Aby w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, warto wiedzieć, jak jeść kimchi w zdrowy sposób.

1. Jedz regularnie, ale w małych porcjach - najlepsze efekty dla zdrowia daje codzienne spożywanie niewielkiej ilości kimchi; wystarczy 1-2 łyżki (około 50-100 g). To porcja, która dostarczy probiotyków i składników odżywczych, a jednocześnie nie obciąży organizmu nadmiarem soli.

2. Spożywaj na zimno, aby zachować probiotyki - kimchi najlepiej jeść w formie surówki: jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek czy wrapów. Wysoka temperatura niszczy bakterie probiotyczne, dlatego jedzenie kimchi na zimno sprzyja zdrowiu jelit.

3. Łącz z pełnowartościową dietą - największe korzyści daje spożywanie kimchi razem z produktami bogatymi w błonnik, takimi jak kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste czy świeże warzywa. Dzięki temu bakterie probiotyczne mają lepsze warunki do rozwoju.

Z kimchi przygotujesz smaczną zupę kimchi jjigae
Z kimchi przygotujesz smaczną zupę kimchi jjigae © Adobe Stock | BUPPHA WUTTIFERY

4. Zachowaj umiar przy nadciśnieniu i wrażliwym żołądku - kimchi jest dość słone i pikantne, dlatego osoby z nadciśnieniem lub problemami żołądkowymi powinny ograniczyć porcję. Dobrym rozwiązaniem może być przepłukanie kapusty przed podaniem, aby zmniejszyć zawartość soli.

5. Włączaj do różnych posiłków - choć kimchi najlepiej jeść na surowo, od czasu do czasu warto przygotować z niego ciepłe dania, np. koreańską zupę kimchi jjigae, smażony ryż z kimchi czy placki kimchi jeon. Nawet jeśli podczas obróbki cieplnej traci część probiotyków, nadal dostarcza błonnika, witamin i cennych przeciwutleniaczy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów