Genialny patent na uratowanie gorzkiej, niesmacznej cukinii. Ten tani produkt każdy ma w domu

Cukinia

Wakacyjne miesiące to czas cukinii zwanej też kabaczkiem Warzywo cieszy się sporą popularnością z powodu swoich walorów smakowych. Taka wyhodowana we własnym ogródku smakuje najlepiej. Niestety, czasami cukinia może być bardzo gorzka. Jaki jest tego powód? Czy nie da się uratować gorzkiej cukinii?

Czemu cukinia jest gorzka?

Cukinia może czasem mieć gorzki smak. Odpowiada za niego substancja określana mianem kukurbitacyny. Właśnie ona odpowiada, chociażby za gorycz ogórków. Ma ona na celu zabezpieczenie warzyw przed insektami i jest wytwarzana przez same rośliny. Jeśli cukinia jest bardzo gorzka, lepiej zupełnie jej nie jeść. Chyba nikt nie chciałby doznać przykrego w skutkach zatrucia.

Gorzki posmak cukinii- Pyszności; Foto: Canva

Gorzki posmak cukinii- Pyszności; Foto: Canva

Hodowanie cukinii

Większe szanse na gorzką cukinię mamy wówczas, gdy wyhodujemy ją z nasion znalezionych we wnętrzu warzywa. Takie nasiona nie są pozbawione kukurbitacyny. Najlepiej kupić nasiona w sklepie ogrodniczym. Będziemy mieć pewność, że warzywa nie będą gorzkie. Takie nasiona są pozbawione tej substancji.

Gorzki posmak cukinii- Pyszności; Foto: Canva

Gorzki posmak cukinii- Pyszności; Foto: Canva

Jak uratować gorzką cukinię?

Jeśli mamy nadziej, że coś uda się zrobić i dzięki specjalnym zabiegom całkowicie zniwelujemy gorzkawy smak cukinii czy ogórków albo innych dyniowatych, pozbawiamy złudzeń. Całkowicie nie da się pozbyć gorzkości. 

Jednak można ją nieco zmniejszyć. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę bądź plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na około 30 minut, a następni spłukujemy nadmiar soli.

Marynowane warzywa- Pyszności

Co przygotować z cukinii?

Warzywo to ma ogromny potencjał, można zrobić z niego mnóstwo pysznych rzeczy. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów i utrzymać prawidłową masę ciała. Jest niskokaloryczna i ma wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, i B1 oraz beta-karoten. Polecana również dla małych dzieci. Dobrą formą wykorzystania cukinii jest przygotowanie z niej makaronu spaghetti, pasztet i leczo. Świetnie nadaje się również do świeżych sałatek i jako składnik zupy z pieczonych warzyw, placków, ale też do marynowania.

Natomiast, jeśli jesteś fanem polskiej kuchni i tradycyjnych przepisów, to mamy przepis na leczo z cukinią:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×