PrzepisW domu Martyniuków to prawdziwy hit. Barszcz Danuty nie ma sobie równych

W domu Martyniuków to prawdziwy hit. Barszcz Danuty nie ma sobie równych

Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz- Pyszności; żródło: .Adobe Stock, kadr z kanału Pudelek
Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz- Pyszności; żródło: .Adobe Stock, kadr z kanału Pudelek
Ewa
25.05.2023 09:30

Danuta Martyniuk podzieliła się sprawdzonym przepisem na pożywny barszcz ukraiński. Zenek przepada za tą zupą. Zobacz, jak ją zrobić.

Barszcz ukraiński to jedna z zup, po których nikt nie będzie domagał się dokładki. Jest pożywna, pełna treści i niesamowicie sycąca, więc świetnie sprawdzi się na obiad. Dzięki dużej ilości mięsa, fasoli i kapusty przypomina bardziej danie jednogarnkowe. Swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się żona najpopularniejszego polskiego discopolowca, Zenka Martyniuka. Jej sekretem jest mocno aromatyczny i pełen głębi bulion drobiowo-wołowy.

Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz

Ostatni czas to moment, w którym żona gwiazdora wychodzi z cienia i coraz częściej udziela się w mediach. Nie tylko zachwyca zgrabną sylwetką, ale również chętnie odwiedza programy śniadaniowe. Podczas jednego z występów w śniadaniówce zdradziła, jak przygotowuje barszcz ukraiński. Podstawą jest pyszny bulion, a wśród przypraw znaleźć można również ocet.

Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności
Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności

Składniki:

  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 białej kapusty
  • sól i pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • pietruszka
  • 3 łyżki octu
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Na bazie korpusu, obranej włoszczyzny oraz szpondru przygotuj bulion. Dodaj do niego ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach.
  2. Marchewkę oraz buraki obierz i pokrój w słupki. Podgrzej na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Do smażących się warzyw dodaj ocet i smaż na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dorzuć posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z niedużą ilością wody i cukrem.
  5. Dodaj koncentrat do smażących się warzyw i duś jeszcze przez 15 minut.
  6. Do wywaru dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez 30 minut.
  7. Po tym czasie dorzuć podsmażone buraki z marchewką i cebulą.
  8. Gotuj całość przez 40 minut na niewielkim ogniu.
  9. Do zupy dodaj ugotowaną białą fasolę (możesz sięgnąć również po tę z puszki).
  10. Barszcz podawaj z kleksem śmietany, ugotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także