PrzepisDawniej jadali ją królowie. Ma delikatne smaczne mięso i niewiele ości

Dawniej jadali ją królowie. Ma delikatne smaczne mięso i niewiele ości

Jesiotr. Dawniej zajadali się nim królowie. Fot. adobestock
Jesiotr. Dawniej zajadali się nim królowie. Fot. adobestock

Dawniej zajadali się nim królowie, którzy potrafili docenić jego delikatne smaczne mięso oraz fakt, że ma niewiele ości. Obecnie jesiotr, bo o nim mowa, został nieco zapomniany i wyparty przez inne gatunki. Z jego ikry robi się czarny kawior, choć jesiotr jest tak zdrowy, że powinien gościć na naszych stołach w pełnej okazałości.  

Ryby nie bez powodu powinny być niezbędnym elementem naszej diety. Są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są głównym źródłem kwasów omega-3. Znajdują się w nich również witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są też bogactwem białka i składników mineralnych. Decydując się jednak na zakup ryby, warto unikać tych, które pochodzą z zanieczyszczonych akwenów i są hodowane sztucznie - najczęściej w złych warunkach.

Jesiotr – ryba, którą zajadali się królowie. O wiele lepsza od łososia

Niewielu wie, że jesiotr to jedna z najstarszych ryb, a na dodatek długowieczna. Jesiotry w naturalnym środowisku (zbiorniki morskie) żyją nawet 100 lat. Na tarło wyruszają jednak do wód słodkich. Tylko niektóre gatunki jesiotrów spędzają całe życie w wodach słodkowodnych.

Jesiotry słyną z tego, że składają ikrę w ilości do kilkuset tysięcy do kilku milionów sztuk. Car Ivan IV docenił jednak nie tylko czarny kawior, ale zachwycił się również smacznym, niezwykle delikatnym mięsem ryby niemal całkowicie pozbawionym ości. Postanowił więc na stałe wprowadzić jesiotra do królewskiego menu. Szybko docenili ją również książęta z innych części świata. Zajadali się, twierdząc, że smakuje o wiele lepiej od łososia.

Czarny kawior z jesiotra. Fot. Pixabay
Czarny kawior z jesiotra. Fot. Pixabay

Jesiotr - jak go przyrządzić? Najlepszy pomysły na podanie ryby

Jesiotra można podać na wiele różnych sposobów. Choć mięso jest delikatne, jest też tłuste. Podawanie go w wersji smażonej na tłuszczu może nie być więc najlepszym pomysłem. W tym przypadku warto więc postawić na nieco lżejsze wersje podania.

Jesiotr najlepiej smakuje pieczony, grillowany lub gotowany na parze. Świetnie nadaje się też do wędzenia. Podając jesiotra, warto zadbać też o dodatki. Świetnie sprawdzi się świeża surówka - na przykład z pora, czy zielonego ogórka oraz frytki, pieczone ziemniaki bądź purée.

Obraz

Szukasz pomysłu na pyszny obiad z rybą? Wypróbuj przepis na grillowanego łososia w cukinii.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także