Dietetyk dodaje do kawy coś zamiast cukru i śmietanki. Zbija wysoki cukier, reguluje ciśnienie
Doktor Bartek Kulczyński proponuje kilka zdrowych dodatków do kawy – takich, które nie podnoszą cukru i cholesterolu. Jednocześnie przypomina o tym, że obecnie mamy dostęp do wielu badań, potwierdzających pozytywny wpływ "małej czarnej" na organizm. Co warto dodać do porannej kawy?
Już zwykła czarna kawa, zaparzona w odpowiedni sposób, może wspomóc codzienne funkcjonowanie organizmu. Napój bez dodatku mleka czy cukru pobudza umysł i narządy wewnętrzne do pracy, wspiera metabolizm oraz korzystnie wpływa na skupienie uwagi i pamięć. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają również w walce z wolnymi rodnikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować
Kawa o zapachu korzennym
O dodatku imbiru, anyżu, cynamonu, goździków czy kardamonu do kawy pisaliśmy już wielokrotnie. Kawa z odrobiną przypraw korzennych zwiększa przede wszystkim działanie przeciwzapalne. Bartek Kulczyński powołuje się na badania z 2015 roku przeprowadzone przez polskich naukowców (źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov), które wykazały, że kawa z imbirem powoduje efekt synergistyczny w kwestii usuwania wolnych rodników – to znaczy, że te składniki zestawione razem działają lepiej niż osobno.
W nagraniu lekarza na YouTubie więcej miejsca zajmuje kardamon zielony – przyprawa o charakterystycznym cytrynowo-eukaliptusowym smaku. Artykuł z maja 2024 roku (również publikacja na PubMed) potwierdza, że kardamon pomaga nie tylko znacznie obniżyć poziom trójglicerydów, ale wpływa także na obniżenie poziomu CRP i interleukiny 6, które są wskaźnikami stanu zapalnego. Słowem, wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Bartek Kulczyński cytuje fragment artykułu z 2022 roku:
Ta metaanaliza wykazała, że zielony kardamon może poprawić kontrolę ciśnienia krwi i wywierać działanie przeciwzapalne, które mogą pomóc pacjentom z niezdrowym profilem metabolicznym lepiej zarządzać ich zdrowiem.
Co lekarz poleca do zabielania kawy?
Bartek Kulczyński nie odradza całkowicie dodawania mleka czy napojów roślinnych do kawy – sam podaje przepisy na napoje kawowe z tego typu składnikami. Jednak sugeruje, że o wiele lepszym "zabielaczem" do kawy jest inulina, czyli naturalny prebiotyk znajdujący się między innymi w cykorii.
Inulina reguluje pracę jelit, co więcej – zwiększa aż o 44 proc. produkcję maślanu. Tym samym poprawia szczelność jelit, hamuje rozwój niekorzystnych bakterii, reguluje ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
W sklepach ze zdrową żywnością inulina jest dostępna w formie łatwo rozpuszczalnego proszku, który nie wpływa na zmianę smaku napoju. Cena za kilogram to około 25 zł, co według dietetyka starcza na ok. 3 miesiące stosowania. Wystarczy dodać 1 łyżeczkę inuliny do kawy (lub innego napoju) 2 razy dziennie, aby odczuć jej korzystny wpływ na zdrowie.
Pozytywny wpływ trendów na zdrowie
W propozycjach Bartka Kulczyńskiego znalazły się także pistacje, a dokładnie pasta pistacjowa, znana już szeroko dzięki popularności czekolady dubajskiej. Dietetyk mówi o tym, jak w prosty sposób przygotować taką pastę z niesolonych pistacji w domu. Wystarczy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15 minut, a następnie zblendować z dwiema łyżkami oleju z awokado.
W porównaniu z innymi orzechami pistacje mają niższą zawartość tłuszczu i kalorii oraz zawierają najwyższe poziomy nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, y-tokoferolu, fitosteroli i karotenoidów ksantofilowych, wszystkich substancji, które są dobrze znane ze swoich działań przeciwutleniających i przeciwzapalnych – czyta Bartek Kulczyński w artykule Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania pistacji opublikowanym na serwisie PubMed.
Pastą pistacjową możesz posmarować wewnętrzne ścianki filiżanki, potem wystarczy dodać espresso i gotowe. Jeżeli brakuje ci słodyczy, dodaj pół łyżeczki miodu.
Zielone światło dla popularnych napojów kawowych
Znane z sieciówek pumpkin latte czy popularna w sieci kawa z tahini również zyskały akceptację dietetyka. Oczywiście pod warunkiem, że zamiast kupować gotowy napój w sieciówce, samodzielnie przygotujesz taką kawę w domu, dbając o jakościowe składniki i jak najmniejszy dodatek cukru.
Lekarz widzi także duże korzyści zdrowotne w przestawieniu się na kawy alternatywne, czyli tzw. blond coffee – jest to kawa jasno palona, określana także jako specialty coffee. Wyselekcjonowane ziarna pochodzące ze znanego źródła są wypalane w niższej temperaturze niż mieszanki pod klasyczne włoskie espresso.
Taka kawa – parzona we french pressie, chemexie lub innych filtrach typu drip – jest o wiele delikatniejsza od kawy ciemno palonej. Zawiera również więcej polifenoli niż czarna kawa z ekspresu. Naukowcy oraz lekarze widzą w niej duży potencjał w profilaktyce przeciwnowotworowej.