WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Dietetyk ostro o największych mitach dietetycznych. "Co za głupota"

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek zadał kłam trzem najczęściej powtarzanym mitom żywieniowym, dokładnie wyjaśniając, dlaczego nie powinno się w nie wierzyć. Co ciekawe, wszystkie trzy w mediach społecznościowych powtarzane są jak mantra.

Dietetyk obala mity żywieniowe Dietetyk obala mity żywieniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok: Doktor Dietetyki Michał Wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na TikToku punktuje trzy największe mity dietetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

O której jeść kolację? Dietetyk obala mity dietetyczne

Kto z nas nie słyszał o cudownej metodzie na odchudzanie, polegającej na niejedzeniu po godzinie 18? Dr Michał Wrzosek mówi wprost, że godzina spożywania posiłków nie ma znaczenia, za to liczba spożytych w ciągu dnia kalorii już tak. Jadając późną kolację, warto pamiętać o jednym:

- Jeśli kładziesz się spać późno, to nie ma nic złego w zjedzeniu kolacji o godzinie 22. Ważne, by dać sobie czas na strawienie posiłku przed snem - wyjaśnia dietetyk kliniczny na TikToku.
Dietetyk obala mity żywieniowe
Dietetyk obala mity żywieniowe © Canva | Shotprime

Dr Michał Wrzosek o dietetycznych mitach. "Co za głupota"

Kolejnym mitem, z jakim rozprawił się dr Michał Wrzosek w krótkim filmiku, jest powszechne przekonanie, że gluten i laktoza to najwięksi wrogowie zdrowej diety. Dietetyk wyjaśnił, że osoby, które nie mają medycznych przeciwwskazań, nie powinny unikać tych grup produktów. Dodał też, czym może grozić nieumiejętna ich eliminacja z diety.

- Co za głupota! Chyba że należysz do grona osób, które z przyczyn medycznych powinny unikać tych składników, ale jeśli nie masz takich problemów, to eliminacja ich na zapas nie uczyni cię szczuplejszym albo zdrowszym. Co ważniejsze, nieumiejętna eliminacja może doprowadzić do niedoborów pokarmowych - wskazał dr Michał Wrzosek.

Na końcu dietetyk wypunktował popularny mit, jakoby nie powinno się łączyć białka z węglowodanami. Ekspert wyjaśnił w jednym zdaniu, dlaczego twierdzenie to jest nieprawdziwe.

- Trzeci mit, o którym często słyszymy, a jest bzdurą, to twierdzenie, że nie można łączyć białka z węglowodanami. Nasz organizm jest doskonale przystosowany do trawienia obu tych składników naraz - podsumowuje ekspert.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy