Dodaję do ziemniaków zamiast soli. Są o niebo smaczniejsze

Jeśli ograniczasz spożycie soli i szukasz sposobów na podkręcenie smaku ziemniaków bez jej użycia, koniecznie zerknij na poniższe propozycje. Udowadniają, że przynajmniej w tym przypadku sól nie jest niezastąpiona.

Jak ugotować ziemniaki bez soli?Jak ugotować ziemniaki bez soli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Istnieje wiele innych składników, które mogą z powodzeniem zastąpić sól i nadać ziemniakom wyjątkowy smak. Tak więc jeśli zastanawiasz się, co dodać do ziemniaków zamiast soli, zerknij na nasze propozycje, a później zrób przegląd zawartości kuchennych szafek. Z pewnością znajdziesz coś, co doskonale podkręci smak kartofli. I nie będzie to sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Co dodać do ziemniaków zamiast soli?

Jeśli chcemy, aby nasze ziemniaki były pełne smaku, a jednocześnie nie zawierały ani grama soli, wystarczy dodać do wody, w której je gotujemy, kilka składników. Przykładowo, mogą to być 2 lub 3 liście laurowe. Inne zioła i przyprawy, które sprawdzą się równie dobrze, to ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, lubczyk, rozmaryn, bazylia, oregano, natka pietruszki czy koperek. Wszystkie tworzą niepowtarzalną aromatyczną mieszankę, która doskonale podkreśli smak ziemniaków.

Do gotującej się wody warto dodać też kilka kawałków cebuli pokrojonej w plastry. Do tego można dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Świetnie sprawdzi się również domowej roboty vegeta (tutaj znajdziesz przepis). Pod koniec gotowania do ziemniaków można dodać malutką szczyptę kurkumy, która nada całości złocistą barwę.

Ziemniaki warto komponować z ziołami
Ziemniaki warto komponować z ziołami © Pixabay

Gotowanie ziemniaków według o. Grande

Praktycznymi wskazówkami dotyczącymi gotowania ziemniaków podzielił się ojciec Grande, duchowny z klasztoru bonifratrów we Wrocławiu, w swojej książce zawierającej porady kulinarno-zdrowotne. Według jego rad wyszorowane i pokrojone ziemniaki powinny być gotowane od wrzącej wody. Zakonnik zwraca uwagę, że powinniśmy się oduczyć zalewania ziemniaków zimną wodą.

Duchowny zaleca również, aby podczas gotowania do garnka z ziemniakami dodać mleko. Proporcje, które proponuje, to 250 ml mleka na litr wody. Następnie do garnka wrzucamy masło - ilość zależy od naszych indywidualnych preferencji - oraz przekrojoną na pół cebulę. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić, wyjąć z nich cebulę, a następnie podać według własnych preferencji.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser