WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Dodaję do ziemniaków zamiast soli. Są o niebo smaczniejsze

Jeśli ograniczasz spożycie soli i szukasz sposobów na podkręcenie smaku ziemniaków bez jej użycia, koniecznie zerknij na poniższe propozycje. Udowadniają, że przynajmniej w tym przypadku sól nie jest niezastąpiona.

Jak ugotować ziemniaki bez soli?Jak ugotować ziemniaki bez soli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Istnieje wiele innych składników, które mogą z powodzeniem zastąpić sól i nadać ziemniakom wyjątkowy smak. Tak więc jeśli zastanawiasz się, co dodać do ziemniaków zamiast soli, zerknij na nasze propozycje, a później zrób przegląd zawartości kuchennych szafek. Z pewnością znajdziesz coś, co doskonale podkręci smak kartofli. I nie będzie to sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Co dodać do ziemniaków zamiast soli?

Jeśli chcemy, aby nasze ziemniaki były pełne smaku, a jednocześnie nie zawierały ani grama soli, wystarczy dodać do wody, w której je gotujemy, kilka składników. Przykładowo, mogą to być 2 lub 3 liście laurowe. Inne zioła i przyprawy, które sprawdzą się równie dobrze, to ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, lubczyk, rozmaryn, bazylia, oregano, natka pietruszki czy koperek. Wszystkie tworzą niepowtarzalną aromatyczną mieszankę, która doskonale podkreśli smak ziemniaków.

Do gotującej się wody warto dodać też kilka kawałków cebuli pokrojonej w plastry. Do tego można dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Świetnie sprawdzi się również domowej roboty vegeta (tutaj znajdziesz przepis). Pod koniec gotowania do ziemniaków można dodać malutką szczyptę kurkumy, która nada całości złocistą barwę.

Ziemniaki warto komponować z ziołami
Ziemniaki warto komponować z ziołami © Pixabay

Gotowanie ziemniaków według o. Grande

Praktycznymi wskazówkami dotyczącymi gotowania ziemniaków podzielił się ojciec Grande, duchowny z klasztoru bonifratrów we Wrocławiu, w swojej książce zawierającej porady kulinarno-zdrowotne. Według jego rad wyszorowane i pokrojone ziemniaki powinny być gotowane od wrzącej wody. Zakonnik zwraca uwagę, że powinniśmy się oduczyć zalewania ziemniaków zimną wodą.

Duchowny zaleca również, aby podczas gotowania do garnka z ziemniakami dodać mleko. Proporcje, które proponuje, to 250 ml mleka na litr wody. Następnie do garnka wrzucamy masło - ilość zależy od naszych indywidualnych preferencji - oraz przekrojoną na pół cebulę. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić, wyjąć z nich cebulę, a następnie podać według własnych preferencji.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟