PoradyDodaję do ziemniaków zamiast soli. Są o niebo smaczniejsze

Dodaję do ziemniaków zamiast soli. Są o niebo smaczniejsze

Jak ugotować ziemniaki bez soli?
Jak ugotować ziemniaki bez soli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.03.2024 09:52

Jeśli ograniczasz spożycie soli i szukasz sposobów na podkręcenie smaku ziemniaków bez jej użycia, koniecznie zerknij na poniższe propozycje. Udowadniają, że przynajmniej w tym przypadku sól nie jest niezastąpiona.

Istnieje wiele innych składników, które mogą z powodzeniem zastąpić sól i nadać ziemniakom wyjątkowy smak. Tak więc jeśli zastanawiasz się, co dodać do ziemniaków zamiast soli, zerknij na nasze propozycje, a później zrób przegląd zawartości kuchennych szafek. Z pewnością znajdziesz coś, co doskonale podkręci smak kartofli. I nie będzie to sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do ziemniaków zamiast soli?

Jeśli chcemy, aby nasze ziemniaki były pełne smaku, a jednocześnie nie zawierały ani grama soli, wystarczy dodać do wody, w której je gotujemy, kilka składników. Przykładowo, mogą to być 2 lub 3 liście laurowe. Inne zioła i przyprawy, które sprawdzą się równie dobrze, to ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, lubczyk, rozmaryn, bazylia, oregano, natka pietruszki czy koperek. Wszystkie tworzą niepowtarzalną aromatyczną mieszankę, która doskonale podkreśli smak ziemniaków.

Do gotującej się wody warto dodać też kilka kawałków cebuli pokrojonej w plastry. Do tego można dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Świetnie sprawdzi się również domowej roboty vegeta (tutaj znajdziesz przepis). Pod koniec gotowania do ziemniaków można dodać malutką szczyptę kurkumy, która nada całości złocistą barwę.

Ziemniaki warto komponować z ziołami
Ziemniaki warto komponować z ziołami© Pixabay

Gotowanie ziemniaków według o. Grande

Praktycznymi wskazówkami dotyczącymi gotowania ziemniaków podzielił się ojciec Grande, duchowny z klasztoru bonifratrów we Wrocławiu, w swojej książce zawierającej porady kulinarno-zdrowotne. Według jego rad wyszorowane i pokrojone ziemniaki powinny być gotowane od wrzącej wody. Zakonnik zwraca uwagę, że powinniśmy się oduczyć zalewania ziemniaków zimną wodą.

Duchowny zaleca również, aby podczas gotowania do garnka z ziemniakami dodać mleko. Proporcje, które proponuje, to 250 ml mleka na litr wody. Następnie do garnka wrzucamy masło - ilość zależy od naszych indywidualnych preferencji - oraz przekrojoną na pół cebulę. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić, wyjąć z nich cebulę, a następnie podać według własnych preferencji.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także