Dosyp odrobinę do gotującej się fasolki szparagowej. Znacznie podkręci jej smak

Fasolka szparagowa wyjdzie znacznie smaczniejsza, kiedy poznasz ten prosty trik. Co należy zrobić? To bardzo proste — wystarczy nie ograniczać się do doprawienia gotującej się fasolki jedynie solą. Jeszcze jeden składnik sprawi, że przekąska będzie o wiele lepsza.

Fasolka szparagowa będzie lepsza niż kiedykolwiek. Sól nie wystarczy, dodaj coś jeszczeFasolka szparagowa będzie lepsza niż kiedykolwiek. Sól nie wystarczy, dodaj coś jeszcze
Źródło zdjęć: © Canva | jatrax

Fasolka szparagowa to dla wielu osób smak dzieciństwa. Zajadanie się nią na ganku babcinego domu to wspomnienie, do którego chcemy powracać jak najczęściej. A dokładniej — co roku, gdy nadchodzi sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Pytanie brzmi: jak przygotowywała je babcia, że wychodziło aż tak smaczne? Odpowiedź, jak to zwykle w gotowaniu bywa, skrywa się w najdrobniejszych szczegółach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie

Fasolka szparagowa będzie jeszcze smaczniejsza

Gotowanie fasolki szparagowej zawsze rozpoczynamy od tej samej czynności. Oczyszczamy strąki, możemy też pozbyć się łyka, które — zwłaszcza w przypadku nieco starszej fasolki — potrafi później zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Następnie zagotowujemy wodę, w której przyrządzimy strąki. Zanim jednak je tam umieścimy, płyn musi zostać odpowiednio doprawiony.

Większość osób doprawia taką wodę jedynie solą. To błąd wynikający z przyzwyczajenia do gotowania innych produktów — makaronu czy ziemniaków. Fasolka szparagowa powinna natomiast zostać przyrządzona we wrzątku nie tylko posolonym, ale również wzbogaconą odrobiną cukru.

Odrobina cukru i soli. Tyle potrzeba, by fasolka wyszła idealnie smaczna
Odrobina cukru i soli. Tyle potrzeba, by fasolka wyszła idealnie smaczna © Canva | tab1962

Proporcje, które warto wziąć pod uwagę, są bardzo proste. Na 500 gramów fasolki używamy około 1-1,5 litra wody. Zagotowujemy ją z płaską łyżką soli i taką samą ilością cukru. Żółtą fasolkę trzymamy we wrzącej wodzie około 7 minut, a zieloną — mniej więcej dwa razy dłużej. I gotowe!

Fasolka już ugotowana. Co dalej?

Jak podawać ugotowaną fasolkę szparagową? Wbrew pozorom masło i zasmażka nie są jedynymi produktami, które doskonale pasują do tego warzywa. Ostatnio coraz więcej osób serwuję fasolkę szparagową na przykład w postaci... zapiekanki. Okazuje się, że połączenie strąków z innymi warzywami, a także z serem, boczkiem i majonezem, a następnie umieszczenie tego składu w naczyniu żaroodpornym i zapieczenie, to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Sposób przygotowania jest bardzo prosty — kliknij tutaj i się przekonaj.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej