Dosyp odrobinę do gotującej się fasolki szparagowej. Znacznie podkręci jej smak
Fasolka szparagowa wyjdzie znacznie smaczniejsza, kiedy poznasz ten prosty trik. Co należy zrobić? To bardzo proste — wystarczy nie ograniczać się do doprawienia gotującej się fasolki jedynie solą. Jeszcze jeden składnik sprawi, że przekąska będzie o wiele lepsza.
12.07.2024 12:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Fasolka szparagowa to dla wielu osób smak dzieciństwa. Zajadanie się nią na ganku babcinego domu to wspomnienie, do którego chcemy powracać jak najczęściej. A dokładniej — co roku, gdy nadchodzi sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Pytanie brzmi: jak przygotowywała je babcia, że wychodziło aż tak smaczne? Odpowiedź, jak to zwykle w gotowaniu bywa, skrywa się w najdrobniejszych szczegółach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa będzie jeszcze smaczniejsza
Gotowanie fasolki szparagowej zawsze rozpoczynamy od tej samej czynności. Oczyszczamy strąki, możemy też pozbyć się łyka, które — zwłaszcza w przypadku nieco starszej fasolki — potrafi później zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Następnie zagotowujemy wodę, w której przyrządzimy strąki. Zanim jednak je tam umieścimy, płyn musi zostać odpowiednio doprawiony.
Zobacz także
Większość osób doprawia taką wodę jedynie solą. To błąd wynikający z przyzwyczajenia do gotowania innych produktów — makaronu czy ziemniaków. Fasolka szparagowa powinna natomiast zostać przyrządzona we wrzątku nie tylko posolonym, ale również wzbogaconą odrobiną cukru.
Proporcje, które warto wziąć pod uwagę, są bardzo proste. Na 500 gramów fasolki używamy około 1-1,5 litra wody. Zagotowujemy ją z płaską łyżką soli i taką samą ilością cukru. Żółtą fasolkę trzymamy we wrzącej wodzie około 7 minut, a zieloną — mniej więcej dwa razy dłużej. I gotowe!
Fasolka już ugotowana. Co dalej?
Jak podawać ugotowaną fasolkę szparagową? Wbrew pozorom masło i zasmażka nie są jedynymi produktami, które doskonale pasują do tego warzywa. Ostatnio coraz więcej osób serwuję fasolkę szparagową na przykład w postaci... zapiekanki. Okazuje się, że połączenie strąków z innymi warzywami, a także z serem, boczkiem i majonezem, a następnie umieszczenie tego składu w naczyniu żaroodpornym i zapieczenie, to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Sposób przygotowania jest bardzo prosty — kliknij tutaj i się przekonaj.