PrzepisGniecione, chrupiące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Wymarzona, jesienna przekąska

Gniecione, chrupiące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Wymarzona, jesienna przekąska

Gniecione, chrupiące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Wymarzona, jesienna przekąska
Ewa
30.09.2022 14:31, aktualizacja: 20.03.2024 13:09

Obłędnie pyszne ziemniaki z masłem czosnkowym i ziołami. Prosty i pyszny dodatek bije rekordy popularności. Mamy sprawdzony przepis na gniecione ziemniaki, które pokochasz od pierwszego kęsa.

Ziemniaczany dodatek

Ziemniaki nieprzerwanie darzymy ogromną miłością. Wyczarować z nimi można prawdziwe cuda na talerzu. Nie znamy nikogo, kto deklarowałby niechęć do tego warzywa. Dziś mamy dla Ciebie nieco nietypową odsłonę tych bulw. Tym razem nie wystąpią w formie zapiekanki, puree ani frytek. Rozgniecione ziemniaki z dodatkiem czosnku, masła i ziół sprawią, że na sam widok pocieknie Ci ślinka. Świetnie sprawdzą się jako chrupiący dodatek lub samodzielne, błyskawiczne danie. To też świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gniecione ziemniaki z czosnkiem

Składniki:

         
  • 1 sztuka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 15 sztuk młodych ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Odetnij górną część główki czosnku. Umieść czosnek w niedużym naczyniu do zapiekania i polej oliwą z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Upieczony czosnek wyciśnij do miski. Dzięki pieczeniu nie tylko staje się miękki jak masło, ale również traci swoją ostrość. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć wyciśnięty czosnek. Przesmaż chwilę i dodaj ugotowane, małe ziemniaczki. Podsmaż całość.

Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce do pieczenia i rozgnieć przy pomocy szklanki. Posmaruj ziemniaki pozostałym masłem z patelni i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Nasze ziemniaki są już gotowe. Dzięki dużej ilości masła z czosnkiem są niesamowicie chrupiące i aromatyczne. Możesz wykorzystać je jako dodatek do mięs lub zjeść samodzielnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także