Raz spróbujesz jajek sadzonych po hiszpańsku według Magdy Gessler – nigdy więcej nie sięgniesz po tradycyjne

Raz spróbujesz jajek sadzonych po hiszpańsku - nigdy więcej nie sięgniesz po tradycyjne - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com

Jajka sadzone po hiszpańsku to fantastyczny pomysł na śniadanie. Ich sekret tkwi w dodatku pomidorowej pasty. Składnik ten wspaniale współgra ze smażonymi jajkami. Całość serwujemy w towarzystwie chrupiącej grzanki. Jeśli masz ochotę na tę wyjątkową potrawę – poniżej podajemy przepis na nią według Magdy Gessler.

Smaczne, sycące śniadanie

Jajka – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajka królują na śniadanie. W związku z tym często je gotujemy lub smażymy. Zazwyczaj przygotowujemy jajecznicę bądź jajko na twardo. Jeśli jesteś fanem jajecznych potraw, to koniecznie spróbuj sadzonych jajek po hiszpańsku!

Jajka sadzone po hiszpańsku według Magdy Gessler

jajka sadzone

Jajka sadzone po hiszpańsku – Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka sadzone po hiszpańsku to fantastyczne połączenie pomidorowej pasty, jajek oraz chrupiącej grzanki. Aby je przygotować, trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż w przypadku tradycyjnych jajek sadzonych. Jednak warto je wykonać, ponieważ efekt końcowy zachwyca smakiem! 

Składniki:

2 szalotki
2 jajka
chleb do przygotowania grzanek
ząbek czosnku
10 kaparów
czerwona papryczka chili
pęczek pietruszki
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego kuminu
puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
wiórki masła

Sposób wykonania:

Dwie szalotki pokrój na drobną kostkę. Następnie zeszklij je na patelni. W kolejnym kroku wrzuć zmiażdżony czosnek, a następnie pomidory. Dodaj przyprawy i kapary. Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż uzyskasz gęstą pastę. Pod koniec smażenia wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

W kolejnym kroku usmaż jajka sadzone na rozgrzanej patelni. Kromki chleba posmaruj uprzednio przygotowaną pastą pomidorową. Na tak przygotowaną kromkę ułóż jajko sadzone. Całość posyp wiórkami masła. Piecz przez około 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jeśli masz ochotę, możesz przygotować sadzone jajka po hiszpańsku bez grzanek. W takiej sytuacji należy wyłożyć pastę pomidorową do żaroodpornego naczynia. Następnie zrób w paście dwa wgłębienia i wbij w te miejsca jajka. Całość piecz do momentu, aż jajka się zetną. Tak przygotowana potrawa wspaniale smakuje posypana posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować parówki słoneczka w cieście francuskim z rozpływającym się żółtkiem krok po kroku. Niebo w gębie!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×