Jak gotować mleko, żeby się nie przypaliło? 4 proste, sprawdzone sposoby

Jak gotować mleko bez stresu? Często gotujemy mleko, żeby przygotować sos, budyń, czy krem cukierniczy. Niestety nieraz zdarza nam się je przypalić. Mamy aż 4 sposoby na poradzenie sobie z tym problemem w mgnieniu oka.

Jak gotować mleko? Przede wszystkim powoli

Mleko powinniśmy gotować na średnim ogniu. Pod wpływem wysokiej temperatury, zawarte w mleku białka zaczynają koagulować. Następnie skoagulowane białka osadzają się na dnie garnka i powoli spalają. Tak powstaje czarny osad na garnku, spalenizna, która powoduje, że nasze mleko nie nadaje się już do spożycia. Oprócz kontrolowania temperatury, należy również pamiętać o mieszaniu mleka od czasu do czasu. Dzięki temu nie będziemy musieli wyrzucać naszego cennego produktu.

Dodatek niewielkiej ilości wody

Dodatek niewielkiej ilości wody do garnka to kolejny znany sposób zapobiegający przypalania się mleka. Jest to stara, ludowa metoda dawniej przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Przed rozpoczęciem gotowania mleka wlewamy zimną wodę do garnka. Ilość wody powinna być niewielka – maksymalnie dwie łyżki. Następnie podgrzewamy ją na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mleko i kontynuujemy gotowanie.

Przetarcie garnka olejem

Według redaktorów Cook’s Illustrated jest to najskuteczniejszy sposób na ugotowanie mleka. Olejem przecieramy garnek, w którym będziemy gotować mleko.  Najlepiej użyć do tego papieru kuchennego. W ten sposób garnek będzie pokryty cienką, ochronną warstwą oleju. Dzięki temu olej nie wpłynie na smak ugotowanego mleka. Należy zaznaczyć, że nie powinniśmy zamieniać oleju masłem, bądź smalcem. Olej sprawdza się w tej metodzie najlepiej.

Garnek z podwójnym dnem

Jeśli nie masz ochoty za każdym razem przed gotowaniem mleka dodawać wody, bądź oleju, to kup garnek z podwójnym dnem! 

Cena garnka z podwójnym dnem w zależności od wielkości, waha się zazwyczaj od 30zł do nawet 200zł. Pomimo tego, warto zainwestować w taki garnek, ażeby gotować mleko bez stresu.

Jak gotować mleko?

Dzięki tym prostym trikom już teraz możesz spokojnie przygotwać z ugotowanego mleka swój ulubiony budyń czy krem patissiere!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×