PoradyZbierając leśne grzyby, nie czekaj z gotowaniem. Każda godzina ma ogromne znaczenie

Zbierając leśne grzyby, nie czekaj z gotowaniem. Każda godzina ma ogromne znaczenie

jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva, screen z YouTube; konto: Środa gotuje
jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva, screen z YouTube; konto: Środa gotuje
22.10.2022 12:10

Chociaż grzyby kojarzą nam się głównie z czymś smacznym i miło spędzonym czasie w lesie, niosą one ze sobą różne zagrożenia. Zapaleni grzybiarze wiedzą, jak z nimi postępować, od momentu ich zebrania aż po konsumpcje. Nie wszyscy jednak posiedli pełne arkana grzybów, dlatego w tym artykule wyjaśniamy jak szybko gotować grzyby leśne.

Grzybobranie potrafi się wydłużyć. Albo dlatego, że idzie nam tak dobrze, że po prostu nie możemy przestać, albo dlatego, że idzie nam wyjątkowo źle i ambicja grzybiarza każe nam pozostać w lesie tak długo, aż koszyk będzie pełny.

Jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva
Jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva

Takie sytuacje sprawiają, że po powrocie do domu jesteśmy zmęczeni i najchętniej odłożylibyśmy dalsze ,,prace" nad naszymi zbiorami na następny dzień. Czy wolno nam to robić? No nie bardzo.

Jak szybko gotować grzyby?

Uważa się, że grzyby pozostają świeże tylko w dniu, w którym zostały zebrane. To oznacza, że decyzja o konkretnym przeznaczeniu tychże grzybów powinna zostać podjęta dosyć szybko.

A więc po przebraniu i oczyszczeniu grzybów muszą one od razu przejść dalszą obróbkę. Tu pojawiają się kolejne zasady znane wszystkim zapalonym grzybiarzom.

Jeśli zamierzamy ususzyć nasze grzyby, nie wolno ich wcześniej namaczać. Za to jeśli je mrozimy, warto je obgotować lub zblanszować; bez tego na przykład kurki mogą stać się po rozmrożeniu gorzkie. Również przed marynowaniem grzybów warto je obgotować. Ta obróbka, co ważne, zawsze sprawia, że grzyby stają się lżej strawne.

Co się dzieje z grzybami, które ugotujemy dopiero po jakimś czasie?

Same złe rzeczy. Mogą się stać, ale nie muszą. Mimo to, ryzyko nie jest warte zwłoki.

jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva
jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva

Być może statystyka zatruć dość jasno przemówi za tym, by grzyby poddać jak najszybszej obróbce. Znaczną część zatruć grzybami w Polsce stanowią zatrucia spowodowane zjedzeniem jadalnych grzybów. Zbyt późne gotowanie, złe przechowywanie lub nawet nieodpowiednie zbieranie - i zatrucie u drzwi.

Jak to się dzieje? Odpowiedzi udziela dietetyk Małgorzata Gajewczyk w swoim wywiadzie dla abc.zdrowie.pl.

(...) Im większy grzyb, tym jego świeżość jest krótsza. Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu ze względu na to, że mogą w nich zachodzić procesy gnilne, rozwój pleśni lub pojawienie się larw muchówek.

A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube. Akurat w temacie grzybów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także