Już nie moczę suszonych grzybów na Wigilię. Mam lepszy sposób na ich wykorzystanie w daniach

Gdy sezon grzybowy dopisuje, część zbiorów przeznaczam na mączkę. Ten dodatek znacznie przyspiesza przygotowywanie wigilijnych potraw. Wzmacnia smak sosu grzybowego i doskonale pasuje do barszczu. Nie musisz moczyć suszonych kapeluszy i czekać, aż zmiękną. Sproszkowane grzyby to czysta esencja. Nic nie umyka do wody.

Mączki z grzybów leśny używam nawet do jajecznicyMączki z grzybów leśny używam nawet do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Aromatyczny proszek możesz przygotować z dowolnych rodzajów grzybów. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku suszonych kań, jak i szlachetnych borowików. Wiele osób korzysta z grzybowej mączki tak, jak z innych podręcznych przypraw. Dodaj odrobinę do barszczu wigilijnego, a zobaczysz, jak szybko nabierze głębi. W zwykły dzień posypuję proszkiem jajecznicę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jak zrobić proszek z grzybów leśnych?

Przepis na mączkę grzybową jest bardzo prosty. Wystarczy ususzyć grzyby i zmiksować je w blenderze. Raczej nie polecam młynka do kawy ze względu na intensywny aromat. Niektóre rodzaje grzybów warto przygotować oddzielnie, na przykład kanie lub borowiki. Kozaki i podgrzybki możesz zmiksować w jednym słoiczku.

Jak długo można przechowywać proszek z grzybów leśnych?

Proszek grzybowy zachowuje świeżość nawet do 2-3 lat. Pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywany. Najbardziej odpowiedni jest zwykły szklany słoik, który nie przenosi zapachów. Zadbaj więc o to, żeby był czysty i suchy. Mączka może się zepsuć pod wpływem wilgoci.

Korzystając z przyprawy warto trzymać się kilku zasad:

  • Nie otwieraj słoika nad gotującą się zupą. Para wodna może wpłynąć na konsystencję i smak mączki.
  • Nie zostawiaj otwartego słoika. Grzyby dłużej zachowają swój aromat, gdy będą otwierane tylko na chwilę.
  • Przyprawę nakładaj łyżeczką, a nie ręką, aby nie zanieczyszczać mieszanki.

Do czego wykorzystać mączkę grzybową na Wigilię?

Bazując na samej mączce grzybowej, przygotujesz pyszny sos do krokietów wigilijnych lub gołąbków. Podsmaż cebulkę z odrobiną czosnku, dodaj bulion warzywny i łyżkę proszku. Zabiel słodką śmietaną, a przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

Jeśli robisz uszka z pieczarkami lub boczniakami, posyp je proszkiem grzybowym podczas smażenia. Mączki możesz użyć także do namoczonych grzybów, aby wzmocnić ich aromat. Doskonale sprawdza się do zagęszczenia zupy grzybowej, a nawet jako składnik panierki do wigilijnego karpia.

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm