Już nie moczę suszonych grzybów na Wigilię. Mam lepszy sposób na ich wykorzystanie w daniach

Gdy sezon grzybowy dopisuje, część zbiorów przeznaczam na mączkę. Ten dodatek znacznie przyspiesza przygotowywanie wigilijnych potraw. Wzmacnia smak sosu grzybowego i doskonale pasuje do barszczu. Nie musisz moczyć suszonych kapeluszy i czekać, aż zmiękną. Sproszkowane grzyby to czysta esencja. Nic nie umyka do wody.

Mączki z grzybów leśny używam nawet do jajecznicyMączki z grzybów leśny używam nawet do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Aromatyczny proszek możesz przygotować z dowolnych rodzajów grzybów. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku suszonych kań, jak i szlachetnych borowików. Wiele osób korzysta z grzybowej mączki tak, jak z innych podręcznych przypraw. Dodaj odrobinę do barszczu wigilijnego, a zobaczysz, jak szybko nabierze głębi. W zwykły dzień posypuję proszkiem jajecznicę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jak zrobić proszek z grzybów leśnych?

Przepis na mączkę grzybową jest bardzo prosty. Wystarczy ususzyć grzyby i zmiksować je w blenderze. Raczej nie polecam młynka do kawy ze względu na intensywny aromat. Niektóre rodzaje grzybów warto przygotować oddzielnie, na przykład kanie lub borowiki. Kozaki i podgrzybki możesz zmiksować w jednym słoiczku.

Jak długo można przechowywać proszek z grzybów leśnych?

Proszek grzybowy zachowuje świeżość nawet do 2-3 lat. Pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywany. Najbardziej odpowiedni jest zwykły szklany słoik, który nie przenosi zapachów. Zadbaj więc o to, żeby był czysty i suchy. Mączka może się zepsuć pod wpływem wilgoci.

Korzystając z przyprawy warto trzymać się kilku zasad:

  • Nie otwieraj słoika nad gotującą się zupą. Para wodna może wpłynąć na konsystencję i smak mączki.
  • Nie zostawiaj otwartego słoika. Grzyby dłużej zachowają swój aromat, gdy będą otwierane tylko na chwilę.
  • Przyprawę nakładaj łyżeczką, a nie ręką, aby nie zanieczyszczać mieszanki.

Do czego wykorzystać mączkę grzybową na Wigilię?

Bazując na samej mączce grzybowej, przygotujesz pyszny sos do krokietów wigilijnych lub gołąbków. Podsmaż cebulkę z odrobiną czosnku, dodaj bulion warzywny i łyżkę proszku. Zabiel słodką śmietaną, a przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

Jeśli robisz uszka z pieczarkami lub boczniakami, posyp je proszkiem grzybowym podczas smażenia. Mączki możesz użyć także do namoczonych grzybów, aby wzmocnić ich aromat. Doskonale sprawdza się do zagęszczenia zupy grzybowej, a nawet jako składnik panierki do wigilijnego karpia.

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka